Да оцелееш в Сталинград

Страшният летопис в дневника на 16-годишно момиче
2 фев 2013 09:00, Елка Василева
556
Да оцелееш в Сталинград
Паметникът „Родината-майка зове“ на хълма Мамаев курган във Волгоград. Снимка: архив, Getty Images/Guliver Photos

Военнослужещи от сухопътните войски, авиацията и флота, облечени в униформи от времето на Великата Отечествена война, ще участват на 2 февруари в парада в чест на 70-годишнината от победата на СССР в Сталинградската битка. Това е едно от преломните сражения във Втората световна война. В архивите за него са останали много документи. Един от тях е много специален – хроника на живота в града, в който едва ли не всяка улица е била огневи рубеж, се казва в материал на руската национална телевизия „Първи канал“.

„27 септември. Къщата ни изгоря, дрехите, закопани в двора, също изгоряха. Макар че бяха в земята. Ние сме боси, необлечени. Няма къде да се скрием“, пише в дневника. С калиграфски почерк, с всички препинателни знаци, от септември 1942 г. до февруари 1943 г. Аня Арацкая пише за това как нейното семейство се е опитвало да оцелее в града, в който се е водела най-ожесточената битка в историята на човечеството. Тогава тя е на 16 години.

Съдейки по написаното, семейството на Аня се е преместило да живее на стотина метра от стените на музея, където в момента се пази дневникът на момичето. По време на Сталинградската битка точно оттук е започвало стръмното надолнище към Волга. Някъде на този склон майката, бабата, нейният брат и двете й малки сестрички изкопават в студената и мокра глина не землянка, а просто дупка. Оттам се е виждало как фашистките самолети през цялото време бомбардират около реката, как загиват жени и деца. Може би затова те и така не се решават да се опитат да се прехвърлят на левия бряг на реката.

След като на 23 август фашистките самолети почти заличават Сталинград от лицето на земята и за няколко часа бомбардировки загиват 40 000 души, оцелелите се опитват да се върнат да живеят близо до разрушените си домове. Но само месец по-късно руините се превръщат в предна бойна линия. Заемайки позиции, червеноармейците са били принудени да прогонят криещите се сред отломките мирни жители.

„Хората, които вече са били свикнали в тази малка яма, превърнала се в техен дом, на тях им е било много болно да се разделят: къде да ходят, къде повече да копаят“, разказва историкът Светлана Аргасцева.

Няколко седмици Аня не пише. След това на страничка, намокрена от сълзи, пише как са погребали баба й и една от сестричките й, на фронта са загинали баща й и брат й. „Почти през цялото време ни се яде“, пише момичето. Рядко успяват под обстрела да се доберат до разрушената мелница и майката варяла каша от обгорялата пшеница.

Момичето помагало на ранените, перяло бинтовете, но за боевете в дневника няма почти нищо. Затова пък от ноември нататък тя през цялото време пише колко непоносимо студено е: „12 декември. Лягаме да спим, свити, плътно прилепени един до друг. Не е възможно обаче да се стоплим: минус 35 градуса, може би и повече. Като че сме се залепили един до друг, а студът става все по-голям“.

Историкът Светлана Аргасцева признава, че е търсила в дневника нещо написано от 2 февруари – датата, която официално се смята за деня на разгрома на фашистите край Сталинград. Но в града все още се е стреляло и Аня повярвала, че врагът е разбит едва след няколко седмици. „20 февруари. Ура! Ура! Ура! На 3 февруари освободиха Сталинград. Германците са напълно унищожени и вървят дълги колони от пленници. Противно е да ги гледаш. Вървят премръзнали, полуразсъблечени, сополиви. Проклети гадове! Кой ви е викал тук?!“, пише Аня.

След преживения кошмар Денят на Червената армия се струва на момичетата най-дълго чакания празник, а танците в болничната сграда – едва ли не за първия бал. „23 февруари. Днес са първите танци! С момичетата дори не можехме да повярваме. Изведнъж се сетихме: а какво ще обуем, за да танцуваме. Тоня се оказа смела. Тя отиде и отряза парчета от шинелите на мъртвите немци. От плата си ушихме пантофи. После сварихме гъст захарен сироп. Като ги намажеш, пантофите блестят красиво. Важното е мама да не разбере за захарта“, пише момичето в дневника си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


556
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
278
4
 
3
 
! Отговори
Киркорчо преди 11 години
Още много тука *** субекти, заради когото България трябва да се срамува. Още 20 години и Русия и България станат истински процефтяващи европейски держави! Почакаме малко!
277
0
 
0
 
! Отговори
до 413 преди 11 години
Ха,ха,ха по-*** коментар едва ли може да се измисли.
276
3
 
2
 
! Отговори
почит преди 11 години
Грижливо пазената тайна,че Сталин е потготвял удар над Германия и Европа вече излиза наяве.Въпреки това отдавам почит на загиналите руснаци и германци,два велики народа настроени един срещу друг за спечели сатанизма.
275
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 407само незнам кои ще членуват втози Евразийски съюз :), а съвременната руска държава е федерация само на хартия ............ по вероятното е, ако продължава малоумното управление в Кремъл, след 10-15 г.на тази територия да се пръкнат 10-ина нови държави
274
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Повечето от вас не са били родени, но аз разбрх от ББС ,че е гръмнал чернобил точно времето когато валеше дъжд и ядяхме марули, а червената дружинка ядеше консерви от Швейцария и Германия, същата тая дружинка ни управлява вече 23 години, децата им изучиха в Германия,Англия и САЩ но не и в Русия. Радвам се че сега безплатно мога да напиша "червен ***", защото обиколих и целия свят и видях къде как се живее.Не защитавам нито запада нито никой просто съм реалист.
273
0
 
0
 
! Отговори
за 408 преди 11 години
Зомби,самите евреи не са искали ционистка държава,защото ционизма няма нищо общо с тях,ВМРО -?ха,ха,ха!
272
0
 
7
 
! Отговори
До 403 преди 11 години
Преди имаше СССР, още по-преди имаше Руска империя, сега има Руска федерация, през 2015 ще има Евразийски съюз, така че мечтите на Рейгън и Тачър да останат 50 млн руснаци, за да обслужват тръбите още не са сбъднали. А и няма да се сбъднат
271
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Еврейските общности са не по изстрадали от много други хора,със създаване на ционисткото движение,за което евреите от посочения по-долу сайт казват"че процъфтява от еврейско страдание"особено и целенасочено се създават антиеврейски настроения,което да подпомогне създаване на ционистка държава,резултатите от което виждаме днес-опасност от ядрена война.
270
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Победили тия, победили ония, пък дали в пъти повече жертви от победените и днес живеят в пъти по-зле от тях
269
5
 
8
 
! Отговори
Киркорчо преди 11 години
Руснаците биели всички: манголотатарци, турци, французи, германци, но живеят само по хубаво от манголите!
268
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като прехвърлих коментарите виждам, че червените *** добре са оакали всичко, то са поклони , наколенки и молебени.Съвет другари партизани: Учете в руски университети, слушайте руска музика , гледайте руски филми и научете руски перфектно с който обаче само в Русия може да си говорите, защото ако проговорите на руски в бившите източно европейски страни например ще ви излъжат и гледат накриво.Промитите ви мозъци все още не разбират , че руснаците не са ни "освободили" от нищо.
267
4
 
3
 
! Отговори
Майкъл Чуркин преди 11 години
Еврейският е народ е много изстрадал народ,бил е поробван от различни империи и както казах тази земя е обещана на Евреите още от преди хиляди години,арабите са агресори спрямо Еврейският народ и е нормално Евреите да си защитават земята.
266
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Писмо от ортодоксалните евреи живеещи в Светите земи преди обявяване на "Израел"казва,че Йерусалим трябва да остане международен град защитен от ООН-че ционистката д-ва е узурпирала святото име на Израел-че Йерусалим не трябва да се разделя на части и определено да не се включва никаква част в ционистката д-ваПисмото е на сайта на Истински Тора евреи против ционизъм.Казвам го защото ционизмът не представлява тези,които са живели по Светите земи.-
265
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
а финландски снайперисти ще има ли на парада :)))
264
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Че какво е успял Рейгън?
263
2
 
8
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 11 години
НИКОЙ ДА НЕ СЕ БЪЗИКА С РУСНАЦИТЕ....БОНАПАРТ И ШИКАЛГРУБЕР ОПИТАХА....НО ИМ ЗАМРЪЗНАХА ТОПКИТЕ....
262
3
 
5
 
! Отговори
за 370#гмо еничар преди 11 години
Слава на Червената армия сразила хитлеристките пълчища във Сталинград!Вечна слава на загиналите съветски бойни!Слава на др.Сталин!А за всички онаниращи евроатлантически еничари =четете решенията на Парижката мирна конференция от 1947г.
261
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
DAAAAAA,RUSNACITE MNOGO SA POSTRADALI ! ZATOVA VSI4KO DO KOETO SE DOKOSNAT STAVA DUPKA V ZEMIATA !
260
1
 
2
 
! Отговори
а днес... преди 11 години
За да се избегнат нови кървави войни (в идеален свят)миналото трябва да се помни и да се знае най-голямата заплаха днес-ционисткия режим със скрито ядрено оръжие играейки горката малка недържавичка в море от араби и основана от тероризъм.Ционистите са най-голямата измама в човешката история,представяйки се за "избрани",когата повече от 90% са поталмудчени хазари с апетит за световно господство добре описан в "Универсален ционизъм"на Радишевски.
259
1
 
0
 
! Отговори
Нехст преди 11 години
Какво става в Централна Азия (или Средна Азия) и Синдзян-уйгурски автономен регион следващия конфликт е там, Турски Американски Руски кой ще го предизвика.