Защо папите си сменят имената?

Ако реши, бъдещият папа може да се казва Сталин Втори
13 фев 2013 16:02,
70
Защо папите си сменят имената?
Папа Йоан Павел II през април 1985 година. Снимка: Reuters Архив

"Как искате да се казвате?" - този тържествен въпрос се задава от векове на новоизбрания папа от кардинала, доайен на конклава, малко след като изборът му е одобрен. Междувременно се изготвя и протокол за процедурата по избора на новия папа и за името, което той ще носи.

Името, под което всеки нов папа ще ръководи Римокатолическата църква, е плод на неговия личен и субективен 
избор. Никаква външна или висша власт не може да го съветва или да одобрява избора му. Така че спокойно биха могли да съществуват папи като Юбю Тринадесети, Сталин Втори или Кевин Двадесет и Четвърти, казват на шега представители на конгрегацията на френските епископи. Но в действителност новият папа много често се съобразява с традициите и обичаите, наложени от неговите предшественици, и приема име, носено поне веднъж от друг. Това е име на папа или на светец по принцип. Но папата може да избере да отдаде почит чрез името си и на черква, в която е служил, или пък на роднина.

Ако първоначално промяната на името се е дължала на желанието да се избегне носенето на име на езически бог или император, то първият документиран случай в тази насока е този на Меркурий през 533 г.. Тогава той приема името Йоан Втори.

През 955 г. Октавий става папа Йоан Дванадесети. С течение на времето приемането на ново име вече придобива символичен смисъл. Приемайки папската мисия, папата вече не е същият човек. Неговото име трябва следователно да се промени, за да се придаде допълнително значение на встъпването му начело на Римокатолическата църква. Тази символика е отражение на Стария завет, както и на Новия завет, където промените на имената са признак на духовен прелом и на избор, направен от Бога. Така например Аврам стана Абрахам, Яков става Израел, Симон става Петър, а Саул става Павел.

От 996 г. само двама папи са запазили оригиналното си име. Това са Адриан Флоренсзон Дедал, който става папа Адриан Шести през 1522 г., и Марчело Червини, който става папа Марцел Втори през 1555 г. Йоан-Павел Първи внесе нов елемент през 1978 г., като прие за първи път двойно име. Така отдаде почит на Павел Шести и на Йоан Двадесет и Трети. Друг папа пък избра за име съкратения вариант на фамилията си. Това е кардинал Пиколомини, превърнал се в папа Пий Втори през 1405 г. Разбира се Пий Първи е имало, но неговото властване е било толкова далечно, колкото и кратко (само за 15 години някъде около 140-155 г.) и не е оставило почти никакви спомени за славни дела, та да се превърне името му в източник на вдъхновение.

Често пъти изборът на име означава да се приеме името на предшественик, към когото новият папа иска да изрази признателност или възхищение. Този обичай е толкова разпространен, че го наричат пиетет.

Колкото до Бенедикт Шестнадесети, той самият заяви, че неговото име е отдаване на почит на Свети Бенедикт Нурсийски и на папа Бенедикт Петнадесети, който е призовавал за мир по време на Първата световна война.
В списъка на папските имена, в който фигурират 265 папи, от Петър до Бенедикт Шестнадесети, са рядкост сложните за произнасяне имена или имената със странно звучене. Според познавачи това е така, защото името на папата трябва да може да бъде лесно разчетено и произнасяно от хората от целия свят.

Според мълвата Карол Войтила, превърнал се в папа Йоан Павел Втори, е искал името Станислас Първи в знак на почит към светеца, защитник на Полша, но кардиналите са го разубедили, защото това име е било чуждо на традициите, съблюдавани при приемането на папски имена.

Ако приемникът на Бенедикт Шестнадесети избере име, което не фигурира в историческия списък, то трябва да бъде последвано от определението Първи. Тази номерация се появява през 8 век с Григорий Трети /731 г. - 741 г./, за да опрости прекалено обърканата система, налагаща по онова време добавянето на определението "младши" и "втори младши". Тези определения, възприети през 6 век, не са били достатъчни, за да се направи разграничение в бързо нарастващия списък с папски имена.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още по темата: папаимето на папата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
5
 
! Отговори
Бах.. много зле преди 11 години
До фПрочети цялата статия!!! Ако има ***, ти си им предводител! Обяснено е всичко.
40
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С избора на име,Папата показва какъв курс ще следва,както се гледа последния с такова име.Например последните Йоан XXII и Павел IV,са реформатори.Докато Пий,като цяло консерватори и т.н Наистина има поверие за името Петър.Имало е само един-Пътър I,който е Св.Петър,ученикът на Исус.Той е първия папа.Смята се,че ако някой избере името Петър II,тойше е последния папа.Затова това име не се повтаря вече 2000 г. Най-чести са : Йоан-23,Бенедикт-16;Григорий-16;Лъв-13;Пий-12;Климент-14;Икокентий-13.
39
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До YHUYID до 29НА АЙНЩВАЙН, АКО ИСКАШ ДА ЗАТЪПЕЕШ.
38
2
 
2
 
! Отговори
YHUYID до 29 преди 11 години
Ами i аз си мisлех, че ленин-сталин 2 не може, ама в подзаглавието на статията пишат че можело..на кой да вервам?
37
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До фТОЗИ САЙТ СИ Е ПЪЛНА ПРОСТОТИЯ ТИ НЕ ЗНАЕШ ЛИ ТОВА? ТОЙ УМИШЛЕНО ПРОФАНИЗИРА ВСИЧКО, КОЕТО СЕ СЕТИ.
36
2
 
15
 
! Отговори
дедо преди 11 години
Аз мисля, че новият ще е ВИНЕТУ - -ви!
35
6
 
9
 
! Отговори
Католик преди 11 години
Не е суеверие, а е реално предсказание на реален светец - Св. Малахий.Той описва всички папи СЛЕД него и казва, че 112-ият СЛЕД него ще се казва Петър и ще е последният папа.За съжаление, Бенедикт е 111-ият, а основният фаворит е един *** с името Питър ..
34
7
 
11
 
! Отговори
ф преди 11 години
Журналистечто няма много ум и култура.Папите си сменят имената, защото приемат името на някой светец на християнскта черква (западно християнство). Не ми е известно Сталин да е канонизиран за светец (а ако това стане, би било само от руската православна църква). Не може ли да пишете за нещо, от които имате поне малко представа? Това вече е пълна простотия!
33
3
 
4
 
! Отговори
някой преди 11 години
А Хитлер?
32
0
 
6
 
! Отговори
бат Миро преди 11 години
Има вярване,суеверие и т.н, че ако папата избере името Петър, това ще е краят на църквата. Затова има само един Петър - св. Петър и втори няма
31
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ние какво общо имаме с Папата? Да се кръщава ако иска Извънземен 1!
30
1
 
7
 
! Отговори
ТАНГРА преди 11 години
А защо да не "Б,Б, БУДА ПЪРВИ "
29
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До YHUYIDЛЕНИН НЕ МОЖЕ, ЗАЩОТО ЛЕНИН Е МУМИЯ. НЕ МОЖЕ И АЙНШВАЙН, ЗАЩОТО ТОЙ Е ИЗМИСЛЕН ГЕРОЙ.
28
1
 
9
 
! Отговори
Нено Сенегалеца преди 11 години
Честно казано аз отдавна мисля по въпроса какво име да си избера ако някой ден ме изберат за Папа!
27
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
този бе свестен мъж,не като войтила полски.......жалко че го принудиха да се оттегли
26
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До YHUYIDПапата може да избере само име на велик християнин, това е правилото. Това не е като при някои дребни магарешки секти заслепени от примитивизъм.
25
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако мен ме изберат за Папа, ще измисля да се казвам Бойко Будата
24
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До до 19ЛАПАЙ ШЛАНГА АЙНШВАЙН.
23
3
 
2
 
! Отговори
до 19 преди 11 години
лапай шланга
22
1
 
8
 
! Отговори
до: 21 преди 11 години
А не може ли да бъде Шикългрубер II?