Братята Кастро подготвят Куба за своето оттегляне

Всичко се свежда до проблема да бъде намерен приемник
Обновена: 26 фев 2013 20:07 | 26 фев 2013 20:07, Елка Василева
11
Братята Кастро подготвят Куба за своето оттегляне
Фидел и Раул Кастро. Снимка: Reuters

Нищо изненадващо - президентът на Куба, комунистът Раул Кастро, бе преизбран за пореден път и това ще е последният му мандат, пише Би Би Си.

Той пое властта през 2008 г., след като бе избран от парламента за председател на Държавния съвет, като по този начин смени брат си Фидел, управлявал страната над четири десетилетия.

Раул призова да се въведе ограничение от два мандата за всеки държавен служител на ръководен изборен пост. В конституцията обаче още не са внесени съответните промени.

Поколението на кубинските революционери постепенно се оттегля от властта. Днес тези хора полагат всички усилия да запазят и затвърдят изградената от тях система, за да съществува тя и след като си отидат.

В крайна сметка всичко се свежда до проблема да бъде намерен приемник на Раул Кастро.

Засега обаче се действа според партийните тезиси от 2011 г. - властите акцентират върху стопански реформи в опит да обновят неефективната икономика, контролирана от държавата.

Най-видим резултат е по-трескавата от всякога дейност на разни дребни предприемачи - от салони за маникюр до градинари на повикване.

Кубинските власти легализираха дребния бизнес в стремеж да намалят броя на служителите в бюджетния сектор.

"Навремето вземах по 400 песо (към 16 долара) на месец, днес - колкото спечеля, толкоз", казва Едуардо Гарсия.

Гарсия седи в мазето, където е оборудвал работилница за ремонт на битови уреди, заобиколен от счупени стереоуредби, магнетофони и телевизори. Един от телевизорите, чакащи реда си, струва над 2000 долара - това също е белег на промените, започнали в Куба.

Собствен дребен бизнес развиват днес близо половин милион кубинци. "Все едно са ни развързали ръцете, а са забравили да развържат краката. Твърде силно ни натискат", оплаква се Гарсия. По думите му още е в сила държавният монопол върху вноса, а пазар на едро няма, тъй че е крайно трудно човек да намери резервни части за техниката.

Всичко това според Едуардо Гарсия е съвсем естествено: "Цели 54 години никой не би могъл и да си представи подобни възможности. Механизмът се задвижва бавно; дано обаче се оправят нещата".

В икономиката на страната все още преобладават големите държавни предприятия - проблемите около тях ще са задача на новия кабинет.

Една от новите идеи предполага компаниите да получат повече самостоятелност, за да станат по-ефективни. Друга предвижда да се разреши създаването на ограничен брой кооперации не само в селското стопанство, но и в повече икономически сфери.

На един от плакатите в Хавана е изписан цитат от Раул Кастро: "Днес битката за икономиката повече от всякога става наша основна задача".

"Наистина става дума за битка - изходът от нея ще определи бъдещето на Куба", смята местният икономист Хуан Триана. Близо пет десетилетия след революцията Куба се мъчи "наново да изобрети социализма", казва той. "Успяхме да спечелим крайно
тежка битка през 90-те, когато Съветският съюз изчезна и Куба остана сама в света. Трудно беше, но оцеляхме", спомня си Триана.

Щом обаче новите депутати заемат местата си в парламента, щом бъдат назначени новите държавни ръководители, Куба може пак да се изправи пред сериозни трудности.

През управлението на социалиста Уго Чавес във Венецуела страната стана ключов съюзник на Куба и задоволява повечето й нужди от петрол. Освен това Венецуела доставя на кубинците петрола с добра отстъпка в цената.

Миналата седмица Чавес се върна в Каракас от Хавана след пореден курс на лечение от рак. Венецуелският президент все още е тежко болен; не се е появявал пред публика от миналия декември. "Венецуела е важна брънка от веригата", смята бившият британски посланик в Куба Пол Хеър. "От събитията там зависи колко бърз ще е преходът на Куба към отворена икономика, дали страната ще побърза да вземе решения от рода на взетите в Китай, ако Венецуела спре петролните доставки", обяснява той.

Досега Куба прилагаше реформите предпазливо. Както казва Раул Кастро, "без паузи, но и без бързане". Властите си поставят целта да променят системата, оставяйки основите непокътнати. Но в Куба личат вече промени в отношенията между държава и граждани.

"Всички тези мерки, които правят хората икономически независими от държавата, им вдъхват усещане за свобода", твърди Леонардо Падура, писател и есеист. Такава мярка е например въвеждането на данък общ доход за частни лица.

Икономическите промени в Куба обаче не са съпроводени с политически реформи - на последните парламентарни избори се явиха 612 претенденти за общо 612 депутатски места. Сред кандидатите бе 86-годишният Фидел Кастро, решил да гласува лично за пръв път, откакто напусна властта през 2006 г. и временно повери властта на брат си Раул.

Оттогава изминаха седем години, но за братята Кастро не се очертава безспорен приемник и до днес. Някакъв намек може да са промените на държавния "пост номер две" – длъжността вицепрезидент, заемана доскоро от престарял революционер.

Вицепрезидент вече е 53-годишният Мигел Диас-Канел, член на Политбюро на ЦК на кубинската компартия, който все по-често замества Раул Кастро на официални прояви.

Какво ли се случва всъщност зад затворените врати на кубинските лидери? Никой не би могъл да знае със сигурност - също както преди.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Киркорчо преди 11 години
Стига бе, утивайте с мир. Колко може да смучите свои хора в този комунистически рай. Това е остров курорт и ако не тези, коите пудросват мозък на хора с комунистически утопия, то всички отдавно живеяше по добре от всички. САЩ е край тях и милиони туристи, със зелени хартии, веднага ще направят от Куба истински курортен рай. Сега, освен руско кондензирано мляко и кибрит от захарна тръстика, всичко по талони, мечта на комунисти.Живеят с илюзии.
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От 1991 г. Организацията на обединените нации гласува 15 резолюции, в които с огромното мнозинство настоява за сваляне на ембаргото. САЩ системно предприемат стъпки в обратната посока. Против последната резолюция се обявяват САЩ, Израел, Палау и Маршаловите острови,подкрепят я (последната резолюция)183 държави.
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
от уикипедия :"Най-сериозните социални последици от ембаргото са в сферата на здравеопазването поради липсата на достъп до почти 50% от новите медикаменти на пазара. Все пак, според доклад от 1998, "хуманитарната катастрофа е предотвратена, само защото кубинското правителство предостави висока бюджетна поддръжка на системата за здравеопазване. Детската смъртност е наполовина по-ниска, отколкото във Вашингтон".
6
0
 
0
 
! Отговори
четете папагали преди 11 години
Като се каже А нека се каже и Я - Никой не хвали комунистическия рай в куба но причината за мизерията там основно се корени в жестокото ембарго от страна на САЩ още от 1962 г.:"Ембаргото е формализирано със закон през 1992 г. (при президента Джордж Х. У. Буш) с декларираната цел да се занесе демокрация на кубинския народ. Конгресът засилва още повече мерките през 1996 г. Президентът Бил Клинтън разширява ембаргото през 1999 г."....
5
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 2Кубинците по кофите не бъркат едно защото няма какво да намерят както ти обясни 3 и две защото милиционерите мигом ще ги арестуват за да не компрометират комунистическия "рай", както правехте и в България до 1989-а. А по кофите в България бъркат не от глад, а от мързел *** и тук-таме някой смахнат клошар.Да си чувал за холера в България ! Е, да те светна - в Куба в Хавана и в други големи градове има епидемия от холера.То бива комунистическа идиотия, бива ама вашето край няма.
4
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 2Абе ей, ***, само вие комунистите сте "способни" да докарате купонна система в мирно време и само вие можете да проповядвате колко хубаво е това. Да те светна - докато ти тук си тъпчеш количката в Метро и цивриш колко си зле кубинците нямат какво да ядат, купонна система означава жесток недоимък на храна. В миналото са я въвеждали по времето на войните.
3
2
 
2
 
! Отговори
abvlado преди 11 години
Защо да бъркат, където няма нищо. Нашите клошари намират цветни метали и по някой лев изкарват, между впрочем много битова техника се хвърля, защото фирмите не я изкупуват. А други събират храна за жижотните си от кофите. А да се нахрани самият той, не познавам такъв, поне от десетина човека, които познавам. Имам колега от времето, който нещо превъртя и сега се занимава да събира цветни метали.
2
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Гошо ТъпотоАМИ ТЕ ОТДАВНА НИ МИНАХА БЕ ! ТАМ МОЖЕ ДА РАБОТЯТ ЗА ПО 15 ДОЛАРА НА МЕСЕЦ ,НО И ЦЕНИТЕ ИМ СА ТАКИВА ,ЧЕ НЕ ГЛАДУВАТ И НЕ БЪРКАТ В КОФИТЕ ВЪПРЕКИ ,ЧЕ СА НА КУПОННА СИСТЕМА !
1
4
 
18
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Докато се...натуткаме и кубинците ще ни...задминат,като малка гара.