Берлускони беше осъден на една година затвор

Виновен е за незаконно използване на поверителна информация
Обновена: 7 мар 2013 16:12 | 7 мар 2013 16:05, Елка Василева
37
Берлускони беше осъден на една година затвор
Силвио Берлускони. Снимка: архив, Reuters

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони бе осъден днес на една година затвор на първа инстанция по процес за купуване на банка, предаде Франс прес. Берлускони бе признат за виновен по обвинения, че е използвал незаконно в свой интерес поверителна информация във връзка със закупуването на банка от застрахователното дружество Унипол.

Това е първата от общо три присъди срещу Кавалера, очаквани този месец. Останалите две са на първа инстанция по делото Рубигейт и на апелативна по процеса за данъчни измами Медиасет.

Още по темата

Присъдата може да бъде обжалвана на втора инстанция, а след това и пред Касационния съд, който може да я отмени. Това се случва редовно. Освен това при присъди под 2 години затвор, ако осъденият е на повече от 75 години, той в повечето случаи не отива в затвора, а може да бъде поставен под домашен арест или
да бъде поверен на социалните служби.

По случая с банката бившият шеф на италианското правителство беше съден за това, че вестник от холдинга му публикувал незаконно в края на 2005 г. разпечатка на подслушан телефонен разговор между тогавашния лидер на опозицията Пиеро Фасино и Джовани Консорте, президент на застрахователната компания Унипол, която се готвела да закупи Народна банка на труда. В разговора Фасино казвал на Консорте: "Значи сега си имаме банка". Това изречение породи доста спекулации по адрес на опозиционния лидер и политически противник на Берлускони, който поиска да му бъде изплатено обезщетение за нанесени морални щети.

Сега според решението на съда на Фасино трябва да бъдат изплатени 80 000 евро, пише в. "Кориере дела сера", цитиран от БТА.

По същото дело братът на Берлускони - Паоло, собственик на вестника "Джорнале", публикувал скандалната разпечатка, беше осъден на две години и три месеца затвор.


През октомври 2012 г. Силвио Берлускони беше осъден на първа инстанция на 4 години затвор и забрана да заема държавен пост в следващите 3 години за укриване на данъци и източване на парични фондове.

Берлускони е един от единайсетте обвиняеми по случая Медиасет, чието разследване започна още преди 6 години. Тогава той бе обвинен в завишаване цената за разпространение на филми, купени от фирми, които са били негова собственост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
4
 
! Отговори
антиурод преди 11 години
До az-Къв си ти уроде ,че да казваш?
29
0
 
5
 
! Отговори
некоректен преди 11 години
ДО ОНЯ-21 см!
28
0
 
8
 
! Отговори
коректен преди 11 години
До Сашо-нннн 21 см!
27
11
 
1
 
! Отговори
Сашо преди 11 години
Днес.бг нарушава собствените си правила. Това означава, че манипулира съзнателно обществото. Когато пост 30 /коректен/ беше на 12 часа, сигнализирах. В резултат - ИЗТРИХА моя пост, оставиха "коректен". Мога да ви уверя, че владея българския във всичките му тънкости, но не бих си разрешил да падна толкова ниско, че да напиша това, което е написал мръснословецът 30, независимо че някой го заслужава.
26
2
 
14
 
! Отговори
коректен преди 11 години
До Анонимен-До теб конкретно#16 както и до жалкарите##14,11,7,13,19,22 и най-вече некакъв чичка#1-що вие *** квартални не си манифестирате образите-та да ви скиваме?Най-вероятно щото вашта мама не ви е родила-тя ви е ***!!!
25
0
 
14
 
! Отговори
СВЯТ преди 11 години
ТОВА НЕЕ НОВИНА.......ТОЙ НИКОГА НЯМА ДА ВЛЕЗЕ В ЗАТВОРА .
24
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Берлускони добре ама Борисов КОГА???
23
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако беше един да го съдим, ами те всичките от 89 та до днес.
22
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този не беше ли дружка на Бойко ?
21
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами мацките как ще ходят при него в зствора? Вип килия ли му правят ?
20
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А нашият трябва да бъде осъден на МНОГО ГОДИНИ СТРОГ ТЪМНИЧЕН.Все ще му дойде времето.
19
11
 
8
 
! Отговори
мина преди 11 години
този не беше ли идолът на бойко??? ами сега!
18
10
 
9
 
! Отговори
до 17 преди 11 години
Питай Бойко, кога Станишев ще влезе в затвора, щото той предизборно обещаваше разследване и съд за престъпленията на всички бивши правителства и много хора именно затова гласуваха за герб
17
12
 
13
 
! Отговори
Силвио преди 11 години
Това го чака и приятелят му Бойко Борисов.
16
12
 
7
 
! Отговори
:) преди 11 години
Този *** беше срам за Италия и ЕС. Радвам се, че ще посети панделата. Хайде сега и българският съд да си свърши работата и ще е прекрасно.
15
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Италианците са го закъсали като нас. Тяхната мафия е полазила навсякъде и е нагла.
14
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А Станишев кога? Ще влезе в затвора?
13
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
това на снимката човек ли е
12
13
 
16
 
! Отговори
за държавна измяна преди 11 години
Берлускони беше осъден на една година затвор. Неговата дружка, агент Буда, ще бъде осъден на доживотен затвор, за държавна измяна!
11
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какъв КАВАЛЕР е този дърт пръч?