Консервативен канадец е сред водещите претенденти за нов папа

Марк Уеле е особено уважаван от кардиналите от Латинска Америка
7 мар 2013 16:46, Елка Василева
3
Консервативен канадец е сред водещите претенденти за нов папа
Кардинал Марк Уеле. Снимка: Reuters

Кардинал Марк Уеле веднъж бе казал, че да си папа "би било кошмар". Сега обаче той може да стане папа, след като се радваше на доверието на двама папи в качеството си на вътрешен човек с висок ранг във Ватикана, пише Асошиейтед прес.

Високата му длъжност префект на Конгрегацията по въпросите на епископите, консервативният му уклон, прекараните години в Латинска Америка и работата в Рим като председател на важна комисия за Латинска Америка - всичко това го прави фаворит да стане първият Свети отец от Америките.

Но качествата, които го правят популярен в Латинска Америка - където живее най-многолюдното католическо население в света, и сред кардиналите, избиращи папата, допринесоха за лошата му слава в неговия роден Квебек. По ирония там той бе смятан при своето служение като архиепископ за външно лице, парашутист, спуснат от Рим, който да брани консерватизма в либералната провинция.

Има опасения, че ако още един консервативен интелектуалец, известен с непроницаемите си речи, бъде избран за папа, ще бъдат нанесени още по-големи щети на Църквата, която се опитва да намали щетите от загубата на последователи в Европа и Северна Америка заради растящия секуларизъм и скандалите със сексуален тормоз. Броят на вярващите в Африка обаче расте, а същото се отнася и за Латинска Америка. Букмейкъри изтъкват добрата му биография, сочейки го сред тримата възможни лидери на католиците в света, наброяващи 1,2 милиарда души.

Шестдесет и осем годишният Уеле "познава много хора и много хора го познават. Като казвам хора, имам предвид онези, които са важни - кардиналите", каза Ан Лийхи, бивш посланик на Канада към Светия престол.

Той се ползва с голямо уважение особено сред кардиналите от Латинска Америка - където живеят 40 процента от католиците по света. Ако те не успеят да се споразумеят за тяхна кандидатура, големият опит на Уеле там - той е прекарал над 11 години в Колумбия, може да му помогне, когато кардиналите се съберат в Сикстинската капела, за да изберат нов папа.

Слуховете, че Уеле може един ден да заеме Светия престол, тръгнаха през 2003 г., когато папа Йоан Павел Втори го направи кардинал. Името му се появи след смъртта на полския папа през 2005 г., но той нямаше големи шансове заради младата си възраст.

Оттогава Уеле трупа "червени точки" в биографията си. През 2010 г. папа Бенедикт Шестнайсети го покани в Рим, за да оглави Конгрегацията по въпросите на епископите. Това е влиятелна длъжност, защото онзи, която я заема, проучва номинациите за епископи от целия свят. Уеле е и председател на папската Комисия за Латинска Америка, поради което има влияние върху голяма част от Западното полукълбо.

Марк Уеле е роден в градчето Ла Мот в Квебек. Решава да се посвети на Църквата в период на размисъл, след като си счупил крака, играейки хокей. Ръкоположен е за свещеник през 1968 г. и е преподавал в семинарии в Канада, Рим и Колумбия.

Сред множеството му дипломи се откроява тази по философия от Папския университет "Св. Тома Аквински" и докторската степен по догматична теология от Папския Грегориански университет – и двата в Рим.

Според негови приятели през 1994 г. в кариерата му настъпил застой, когато от ректор на Голямата семинария на Монреал станал ръководител на семинарията в Едмънтън в канадската провинция Албърта.

Фактът, че е от Квебек и говори зле английски, бил за него пречка в Западна Канада. Но дългогодишният му приятел епископ Лионел Жандрон - бившият началник на Уеле, който го изпратил в Албърта, каза, че престоят му там в крайна сметка е бил положителен, защото е усъвършенствал английския си.

След като се връща в Рим през 1996 г., Уеле бързо печели известност и уважение като преподавател в Института за брака и семейството към Папския Латерански университет.

За по-малко от три години той се издига от свещеник преподавател до кардинал. Докторската му теза по догматична теология включва беседа върху мислите на неговия приятел Ханс Урс фон Балтазар - роден в Швейцария теолог от 20 век, когото Бенедикт ценеше много високо.

Според мнозина Уеле е недолюбван в Квебек. Някои се съмняват дали още един консервативен интелектуалец, "замесен от същото тесто" като Бенедикт, трябва да е следващият папа. Витаещите около него слухове, че може да стане понтифекс, се посрещат противоречиво в провинцията с все по-силни светски нагласи.

Той предизвика медийна сензация в Канада с изказвания, осъждащи абортите, дори и в случаи на изнасилване. "Вече има една жертва. Трябва ли да направим още една?", попита той.

Реакцията на политици и коментатори не закъсня и в някои случаи бе яростна. Особено остра бе тази на коментатора на монреалския всекидневник "Прес" Патрик Лагас. Той сравни Уеле с иранския имам Казем Седиги, който бе казал, че оскъдно облечените жени са виновни за природните бедствия.

Уеле се изказа и срещу еднополовите бракове, когато в Канада течеше процесът по легализирането им. Най-либералната канадска провинция Квебек до голяма степен ги подкрепяше. Уеле бе критикуван и защото запази мълчание по въпроса със сексуалните посегателства, извършени от свещеници в Квебек.

Самият кардинал през 2011 г. отвърна на слух, че един ден може да стане папа, казвайки на интервюиращия го, че това би било "кошмар", защото е "смазваща отговорност" и "е от нещата, за които не се прави кампания".

По-големият му брат Луи Уеле каза, че кардиналът се прибира у дома два пъти годишно, за да види семейството си, включително своята 90-годишна майка Грациела. По думите на Луи семейството се тревожи, че брат му няма да може да се връща у дома, ако стане папа. Той каза също, че Марк все още е почитател на хокея и е страстен плувец.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
0
 
! Отговори
муспи преди 11 години
Синедрионът вече е определил *** от Кения Кардинал Петър II за последния папа. Всички кардинали са получили по сто евро да не пречат.
2
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Последният папа щял да бъде *** - според Нострадамус
1
9
 
3
 
! Отговори
Да преди 11 години
Католицизмът е най-манипулативния от всички клонове на суеверието, наречено "християнска религия".