ЕС постъпи правилно, като не въоръжи сирийските бунтовници

Вестервеле: Да не допуснем да пламне голям пожар в целия регион
Обновена: 8 мар 2013 08:50 | 8 мар 2013 08:40, Петя Славова
12
ЕС постъпи правилно, като не въоръжи сирийските бунтовници
Гидо Вестервеле. Снимка: БТА

Европейският съюз постъпи правилно, като не въоръжи антиправителствените бойци в Сирия, защото иначе щеше да рискува "голям пожар", заяви министърът на външните работи на Германия Гидо Вестервеле, цитиран от Ройтерс.

"Решението на ЕС да не вдига напълно ембаргото беше мъдро и правилно. Важно е обаче да се покаже по-голяма гъвкавост и да се разбере, че разбира се трябва да подкрепяме опозицията по отговорен начин", заяви Вестервеле пред репортери в Лондон. "Трябва да не допуснем да пламне голям пожар в целия регион", допълни той.

Министърът на външните работи на Великобритания Уилям Хейг заяви в неделя, че Лондон не изключва в бъдеще да въоръжи бунтовниците, които се сражават срещу сирийския президент Башар Асад. В сряда той стигна по-далеч, обявявайки, че Обединеното кралство ще изпрати бронирани машини и каза, че ЕС трябва да е готов да предприеме още стъпки, ако не се намери политическо решение на конфликта, пише БТА.

Ембарго на съюза пречи на снабдяването на сирийските бунтовници, но в последните седмици в него бяха направени поправки, според които може да се изпраща повече несмъртоносно оборудване като бронежилетки.

В сряда бунтовнически бойци обявиха, че са пленили 21 миротворци на ООН недалеч от Голанските възвишения в Южна Сирия, близо до територии, окупирани от Израел. Тел Авив предупреди, че няма "да седи безучастно", ако насилието се разпространи в райони под негов контрол.

Вестервеле осъди пленяването на миротворците. "Това са наистина много важни новини, които също ни показват, че възможността от голям пожар за съжаление е реалистична и ние трябва да не допускаме една след друга да пламват страни в името на Сирия", каза той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
bg преди 11 години
Prez poslednite 65 godini USA e tvurdo na stranata na sataninskija islam,a Anglia prez poslednite 200 godini.
9
0
 
0
 
! Отговори
bg преди 11 години
V Siria ima teroristi a v Mali ima buntovnici za pove4e 4oveshki prava.
8
0
 
0
 
! Отговори
bg преди 11 години
do 3-emi shtom Evropa ima mnogo izto4nici togava Rusia moje da uveli4i cenata s 50 % i Evropa moje da otkaje....Az iskam v nai-skoro vreme cenata da se vdigne s 50%.Na Rusia i trebvat pari za vuorujenie.
7
0
 
0
 
! Отговори
bg преди 11 години
S drugi dumi Germania ne e otstupila na natiska na evreiskija zionist John Kerry,koito beshe v Germania predi okolo 3 sedmici.
6
0
 
15
 
! Отговори
ivan.hristov.7731 преди 11 години
Наречете най-после нещата с истинските им имена,какви бунтовници са тези терористи?!
5
0
 
7
 
! Отговори
До-3 преди 11 години
Доколкото суровините са крайно количество, не ги мисли - има кой да ги вземе. А и руснаците имат третите по големина валутни резерви. Те могат да карат на запаси, не знам Германия с какво ще си захранва заводите. Другите от ЕС не ги мисля, те икономика нямат.
4
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Значи,бунтовниците в Мали са терористи,а бунтовниците в Сирия демократи!Интересно тези господа Хамериканцитекак ги определят и голям та.ак са ими критериите!
3
5
 
3
 
! Отговори
do-1 преди 11 години
Putin ako spre kran4eto spira celata ikonomika na rusia.A evropa ve4e ima mnogo isto4nici na zelena energia taka 4e edvali she riskuva
2
0
 
14
 
! Отговори
СубСтриймМедиа преди 11 години
Затова пък Щатите не им дреме и въоръжават както либийските преди време, така и сирийските сега.
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ама да не се е обадил по телефона чичко Путин и да е споменал за едно кранче дето спира едно нещо ?