Колко време може да се изкара без работещи банки?

В Кипър вече се плаща само в брой, има недостиг на монети
21 мар 2013 14:57, Елка Василева
60
Колко време може да се изкара без работещи банки?
Опашка пред банкомат в Никозия. Снимка: Reuters

На Попи, собственик на будка за вестници и цигари на централния площад в Никозия, се налага да връща клиенти, защото е свършил дребните пари. „Ако имате 5 евро за харчене – добре. Иначе пазя дребните за няколко редовни клиенти. Обаче губя доста”, цитира го в свой анализ „Файненшъл таймс“.

Такситата в Кипър вземат клиенти при фиксирани тарифи от 5 или 10 евро, за да избегнат недостига на монети.

„В нормален ден събирам около 300 евро на монети”, обяснява таксиметровият шофьор Евгениос. „Сега обаче не мога да си набавя, защото банките са затворени, а аз не зная докога ще остане така”.

Банките в страната останаха затворени и в сряда, а няма да отворят и поне до началото на следващата седмица, защото правителството среща трудности в набавянето на така необходимите за спасяването на държавата 5,8 млрд. евро. От тях зависи дали Кипър ще получи международна помощ.

Още по темата

От петък в Кипър е спряно и онлайн банкирането, като клиентите на банките са можели да изтеглят от сметките си по между 250 и 600 евро от банкоматите. Централната банка все пак е разпоредила машините да се държат пълни, за да се избегнат протести на паникьосани вложители.

Недостигът на монети обаче очертава един от проблемите, които банкерите сякаш са проспали.

Много кипърци се страхуват, че банките ще останат затворени до вторник – деня след националния празник 25 март, а вероятно дори и по-дълго заради патовата ситуация в разговорите с Европейския съюз.

„Плашещо е как Кипър се превърна в икономика с кешово разплащане едва за няколко дни”, заявява Антимос Евгенидис, студент по икономика, докато се опитва да развали банкнота от 100 евро в аптеката.

В сряда бизнесмени са се оплакали, че стоят „на тъмно”, докато правителството и централната банка опитват да договорят кризисните мерки с представителите на Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд.

„Седя с екипа си и работим по различни сценарии, докато чакаме правителството да излезе с решения”, коментира изпълнителен директор на компания с франчайз бизнес на Балканите и в Персийския залив, цитиран от вестника.

„Изпратихме хора в чужбина, за да отворят нови банкови сметки, за да избегнем спирането на паричните трансфери през Кипър. Ще има огромен наплив от електронни транзакции, когато банките отворят отново”, допълва той.

Хотели, ресторанти и някои супермаркети са спрели приемането на кредитни карти, тъй като доставчиците изискват от клиентите си плащане в брой.

„Някои търговци на едро просто прекратиха практиката за 45-дневен срок на плащане и искат парите в брой веднага”, коментира Олга, украинска имигрантка, управител на магазинче в стария град на Никозия. „Не знам дали наистина има криза или те просто искат да изкарат повече пари”, посочва тя.

Андреас Папаелинас, водещ вносител в Кипър, предупреждава, че веригата на доставките на острова може да се скъса окончателно до уикенда.

„От петък търговията на дребно върви надолу, продавачите на едро страдат, а вносът започва да се трупа на пристанищата. Не можем да движим бизнеса си повече от ден-два без функционираща банкова система”, обяснява той.

Друг вносител разсейва страховете от недостиг на храни, заявявайки, че повечето компании разполагат със запаси от охладени и пакетирани храни за поне два месеца.

Страховете обаче са факт и се увеличават. Особено за мащабна банкова паника веднага след отварянето на банките.

„След всичко, което се случи, бих искал да изпразня сметката си и да прибера всичко в кутия, точно както правехме в дните преди чековите книжки и картите”, коментира пенсионираният банков служител Теодорис Константину.

„Аз обаче се опасявам, че в този момент в банките няма достатъчно ликвидност, за да се задоволят нуждите на всички”, обяснява той.

Още световни икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още по темата: НикозиябанкиКипър
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
4
 
! Отговори
1 преди 11 години
Зле е положението.
30
1
 
5
 
! Отговори
До 16 преди 11 години
Дано някой ден се разболееш и като отидеш в болницата да се окаже,че всички лекари са бизнесмени. Като дойде време децата ти да учат да се окаже,че и учителите са У бизнеса.В обшината също. Като ти откраднат Бентлито да се окаже,че и куките садат домати и са в бизнеса. *** къде ще си продаваш стоката като клиентите ти ще са У бизнесо.
29
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Около нас всички фалират. Само България е символ на стабилността в източна Европа благодарение на далновидната политика на ГЕРБ и Дянков! С ГЕРБ напред!
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Олга: Не знам дали наистина има криза или те просто искат да изкарат повече пари.Олга, Олга, май не си много умна..Банките ще отворят във вторник. Засега. Когато и да се случи, ще настане небивал шок в банковата система. Но до вторник има време. Дотогава може и да минат на натурална размяна.
27
0
 
11
 
! Отговори
freeoldmen преди 11 години
Това ли е основната дейност на банките, да осигурява дребни? И къде изчезват монетите? Всичко това са измислици, за да внушат на хората че без банки и лихви животът свършва... Да ама не!!!
26
0
 
9
 
! Отговори
бай Шано преди 11 години
За да има заплати в БГ пьрво трябва да има пари и за да има пари трябва производство .....нещо което няма ни в БГ , ни в Кипьр
25
0
 
17
 
! Отговори
Минало несвършено преди 11 години
Едно време в кварталните магазини,вместо монети връщаха дъвка или бонбонче.
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Един 18 Коментарът ти ми звучи като:"Я не сакам мене да ми е добре,сакам на Вуте да му е зле".Лошото в тази ситуация е,че явно тези хиени от ЕС и МВФ не се спират пред нищо!! Ако и да сме затегнали коланите колко му е да вкарат такова изискване за банките у нас.Е какво ще правим ние тогава??? И още по-лошо е че сме изпаднали в "дългово" блато от което не знам дали докато съществува България ще излезем!!! До сега всяко наше правителство тегли заеми,никой не мисли кой и как ще ги връща!!!!
23
0
 
8
 
! Отговори
до 20 преди 11 години
Абе то и без жени може ама до време
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 16. Мерси, че ме светна. То било лесно, когато не ти харесва заплатата сменяш работата или почваш бизнес, как не се бях сетил досега.
21
3
 
8
 
! Отговори
bla bla преди 11 години
Мразя да използвам карти било то дебитни или кредитни !!! Лично за мен това е супер тегаво. Нямам ли пари кеш в джоба не се чувствам добре. Когато ми превеждат заплатата, дърпам всичко от картата за два дена и я хвърлям в шкафа.
20
0
 
7
 
! Отговори
Един преди 11 години
до 20. То и без автомобили може (както е скъп бензина), ама дали е по-добре?
19
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да не се окаже, че може и без банки.
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ВРЕМЕ Е ГРЪЦКИТЕ *** ДА СИ ХОДЯТ В РОДНАТА ЕТИОПИЯ ХАХАХАХА
17
4
 
8
 
! Отговори
Един преди 11 години
Българите не разбират, че точно това затягане на коланите, което се случи през последните години ни гарантира, че няма да изпаднем в ситуацията на Кипър и на Гърция. Не казвам, че е добре, напротив. Бедността е ужасна, обаче поне сме си запазили гъзо и от Европата не могат да ни натягат задно. Така, както става в гръцко говорящите. Не виждам с какво Гърция и Кипър за по-големи от наз, че да могат да вземат по-големи заплати. Всичко се връща рано или късно!!!
16
1
 
11
 
! Отговори
do 13 преди 11 години
Какво да ти кажа, виж се колко не го разбираш. Ти може да си добре с 1000лв заплата ама аз говоря за едно 50-60% дето се радват на 300лв и си мислят че са ДОБРЕ. Да ама се самозалъгват. Ако ги няма изрезките в лидел ,кауфланд и др. китайските дрехи и др. ***, няма да могат да си купят една риза , че българските стоки са 5 пъти по скъпи. Нали виждаш за какво се говори по телевизията, за ТОК, ПАРНО, ХРАНА, да си видял в друга държава по всички телевизии да се говори за такива неща.
15
20
 
5
 
! Отговори
до 14 преди 11 години
Кои са тия "българи" бе? Всеки човек е различен и сам си носи отговорността за собственото развитие и доходи. От моите познати, поне 90% са способни хора и почти не познавам човек с доходи под 2-3 хил.лева, оргомната част са с доходи 5-10 хил лева на месец. Като не ти харесват доходите, образовай се, смени си работата, почни бизнес и спри да хленчиш като някой ***, само те мислят, че някой им е длъжен. Ти верно да не си ***, тогава ти е простено да пишеш такива тъпизми.
14
2
 
3
 
! Отговори
до 9 преди 11 години
Такава каша ти е в глават. И айде обясни какво общо има МВФ със заплатите в БГ??? Аз лично (и почти всички мои познати) си получаваме заплатите от фирмите, в които работим, срещу съответното количество и качество на положен труд. С тези си разсъждения простия си ти, затова и сигурно си закъсал, че да плюеш така несвързано. Бих казал справедливо е такива като теб да са бедни.
13
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българите НЕ РАЗБИРАТ, че 300-1000лв доход на човек е НИЩО. Те не разбират, че от златната среда по икономика в Европа за 10-тина години ударихме ДЪНОТО. По богати от нас вече са дори страните извън ЕС. Ама не е късно братя, да идете да чистите клозети и да отричате че сте от България. Продажно племе сме и като гледам до 50 години сме GAME OVER.
12
7
 
10
 
! Отговори
до 9 преди 11 години
Що повтаряш нЕккви глупости като папагал, чул-недочул и недоразбрал? България няма абсолютно никакъв проблем с държавните финанси, и е най-малко фалиралата държава в ЕС. Държавния дълг в Бг е около 5-6 млрд.евро (което е около 15% от БВП, демек почти нищо), все още има макар и малък фискален резерв от около 4 млрд. лева, бюджета за 2013 е що-годе балансиран. През 2013/14 вече няма кой знае какви падежи на ДЦК. И кво не ти харесва от това в държавните финанси?*** ли си, милицЙонер ли,*** ли си?