Вадим още доказателства, че Хизбула стои зад атентата в Бургас

Страната ни обаче няма да поиска включването й в списъка на терористичните организации
Обновена: 28 мар 2013 07:19 | 28 мар 2013 07:14,
40
Вадим още доказателства, че Хизбула стои зад атентата в Бургас
Снимка: архив, Булфото

България ще предостави още доказателства, че групировката Хизбула е планирала атаката, която отне живота на петима израелци и един българин през юли миналата година в Бургас, но няма да поиска включването й в списъка на терористичните организации, заяви снощи в Брюксел служебният премиер и министър на външните работи Марин Райков, цитиран от Ройтерс.

България обвини на 5 февруари ливанската въоръжена групировка за провеждането на бомбено нападение срещу автобус в черноморския курорт, при което загинаха петима израелски граждани и българският им шофьор.

Това накара ЕС да вземе предвид включване на групировката в списъка на терористичните организации, заяви на 6 февруари говорител на съюза. Но много европейски правителства са предпазливи по отношение на налагането на санкции на Хизбула, защото според тях това може да засили напрежението в Близкия изток.
България представи резултатите от разследването на атентата пред външните министри на ЕС на 18 февруари, като ги призова да заемат по-твърда позиция спрямо групировката, напомня агенцията.

Два дни по-късно обаче правителството подаде оставка след масови протести заради икономическата криза. Дипломатът Марин Райков, назначен за временен премиер до изборите през май, заяви, че България няма да инициира включване на Хизбула в "черния списък" на ЕС. Това може да направи което и да е друго правителство от ЕС, но досега такъв ход не е  предприет.

Някои членки на ЕС "не бяха достатъчно убедени" от доказателствата на България, заяви Райков в Брюксел вчера. "За България е от ключово значение да имаме обща позиция, да имаме консенсус по този въпрос (с ЕС)", каза той пред журналисти по време на посещение в централата на НАТО в Брюксел. "Ние ще продължим разследването. Ще продължим да работим върху това много сериозно, много активно. Ще предоставим необходимите доказателства", посочи той.

"Но не България е тази, която трябва да инициира техническата процедура за включване в списъка (на Хизбула). Мисля, че нашите партньори ще могат да направят това веднага щом постигнат определено ниво на консенсус по този въпрос", добави Райков.

Хизбула отхвърли тези обвинения и обвини Израел, че води кампания за очернянето й. В Европа само Холандия определя Хизбула като терористична организация, а Великобритания включва в "черния списък" само военното й крило.

Европейските правителства и компании трябва да прекратят всички финансови сделки с групировките, които са включени в списъка на терористичните организации, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
12
 
! Отговори
Уркото преди 11 години
Абе тия как така гръмнаха на летището, толкова ли не можеше да хванат един рейс до София и айде у бялата сграда на центъра...
11
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
и второто правителство на герб си е най обикновената ционистка кашерна помия,докато в света има един жив ционист ,на земята няма да има нито мир ,нито справедливост,времето за кардинално разрешение на еврейският въпрос е дошло и това което започна Хитлер събуденото човечество трябва да го довърши
10
2
 
8
 
! Отговори
ьй преди 11 години
Министър,мистър Цветанов де се пулеше да обира овациите и славата ,да си блъска ОФГ за теракта и обоснованото му предположение за Хизбула. Още не е разпознат прекия извършил на теракта, индивида без труп,но по коментаритеи на ОФГ и Борисов имат и пръстови отпечатаци, и глава и ДНК.Раследващите прокурори и следователи да ги разпитат ,защо охраната и гранична полиция не са проследили предупреждениетто ,дадено 24 ч преди терористичния акт.Така двамата да носят съответната отговорност.
9
6
 
9
 
! Отговори
кольо терориста преди 11 години
След това можем само да се молим да наблюдаваме слаб "туристически интерес" от страна на Ливан. Ако стане нещо, някой друг *** като Цветанов, ще излезе пак да ни обяснява, че атентат на наша територия може да се предотврати само след като е бил предупреден предварително.
8
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За смях станахте с тези тиро-ристи :)
7
25
 
21
 
! Отговори
до 1 преди 11 години
Хайде да спрем да слугуваме на САЩ и Израел, а?!--А на кого предлагаш да слугуваме? Назови го!Бедната държава е зависима. България винаги е била бедна и зависима - вече 1300 г.И не виждам в българите желание да се образоват, да работят, да бъдат водещи специалисти в света. Винаги очакват някой да им пуска подаяния в паничката.
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ВадИ тоягата!
5
9
 
5
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 11 години
Hizbula ima vruzka s Dogan efendi.Po negova pokana e izvurshen atentata.Toi ima opit ot gara Bunovo I bombata na Zl.Pyasuci.
4
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
NIE 6TE GI IZVADIM , AMI TE AKO GO IZVADQT KOI 6TE GO QDE PAK . KAT MERQT DVAMA ONIA SI TI RABOTI KADE SA VARTIM NIE S GOLIA
3
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
добре го вадим...но ни е мек..не ставаме....я по-добре да си го приберем!!!
2
7
 
34
 
! Отговори
Иван Пешев преди 11 години
Ние ще ги видим ли тези доказателства или са само за хора с много богато въображение ?
1
11
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хайде да спрем да слугуваме на САЩ и Израел, а?!