Най-богатият човек в Русия държи $17,6 млрд.

Абрамович изпадна от първата десетка, но постави нов рекорд
18 апр 2013 21:10, Елка Василева
91
Най-богатият човек в Русия държи $17,6 млрд.
Алишер Усманов. Снимка: архив, Reuters

Милиардерът Алишер Усманов - магнат в металодобивната промишленост, отново е най-богатият човек в Русия според класация на сп. "Форбс" за 2013 година, цитирана от електронното издание Lenta.ru.

Богатството на Усманов, основател на холдинга Металоинвест, възлиза на 17,6 милиарда долара.

На второ място в класацията е най-големият акционер на Алфа груп Михаил Фридман с 16,5 млрд. долара, а на трето - ръководителят на Новатек Леонид Михелсон с 15,4 млрд. долара. Преди година Фридман заемаше шеста позиция, а Михелсон - десета.

В първата десетка влизат и собственикът на група Ренова Виктор Векселберг (15,1 млрд. долара), президентът на Лукойл Вагит Алекперов (14,8 млрд. долара), основният собственик на Новолипецкия металургичен комбинат Владимир Лисин (14,1 млрд. долара), съсобственикът на Новатек и Gunvor International B.V Генадий Тимченко (14,1 млрд. долара). На десетото място е собственикът на група Онексим Михаил Прохоров с капитал от 13 млрд. долара.

"Форбс" публикува класация на руските милиардери за десети път, като прагът за влизане в класацията е богатство от поне 500 милиона долара.

Още по темата

Според класацията на изданието през 2013 г. доларовите милиардери в Русия са се увеличи с 14 души до 110 души, допълва агенция ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Общото богатство на 200-те най-богати руски предприемачи се оценява на 488,3 млрд. долара спрямо 446,3 млрд. долара през предишната година.

Бившият губернатор на Чукотка Роман Абрамович тази година не е в първата десетка на най-богатите хора в Русия, затова пък постави поредния си рекорд. Неотдавна той отстъпи на саудитски принц в "битката на яхтите", но сега отново попадна в сп. "Форбс".

Приятелката му Даря Жукова подари на любимия си възможността отново да се почувства шампион, като му роди най-скъпото бебе в света, съобщи NEWSru.

Изводът е направен от "Форбс", след като списанието изчислило колко е платил собственикът на футболен клуб "Челси" за това дъщеря му да се появи на бял свят в САЩ. "Поздравяваме го с най-скъпото раждане в историята" - гласи заглавието на статията в списанието.

В "сметката" изданието е включило най-вече сумата, която Абрамович е платил за престоя на яхтата си "Есклипс" в акваторията на р. Хъдсън, където милиардерът и приятелката му са чакали да настъпи заветният миг. Според най-скромни изчисления за седмица разходите за издръжката на плавателния съд и на екипажа са били около 200 000 долара.

Край бреговете на Ню Йорк яхтата на Роман Абрамович се е намирала в продължение на два месеца. А това означава, че милиардерът е платил 1,6 милиона долара само в очакване на раждането, любувайки се на панорамата на Манхатън. В тази сума не са включени солидните суми, които руският олигарх и приятелката му са изхарчили за храна, напитки и други малки радости. Не се уточнява също колко е струвало медицинското обслужване и самото раждане.

"Когато е дошло времето бебето да се роди, Жукова просто е слязла на брега и се е отправила към презвитерианската болница в Ню Йорк", твърди "Форбс".

Най-скъпото бебе в света, ако сп. "Форбс" не бърка, е малката Лея. Момиченцето е второто дете на Абрамович и Жукова. През 2009 г. им се роди син Аарон. Роман Абрамович е баща на общо седем деца. Той има двама синове и три дъщери от втория си брак.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
6
 
! Отговори
до ф-1 преди 11 години
ф-1, а ти какъв оли*френ си? През сбъркания си животец виждал ли си жив комунист? Защото аз съм виждал и още виждам в махалата.Първият, за когото се сещам, беше 'найсет години на много висок пост.Сега си носи старите костюми, ***-торбичка с кисело мляко и хляб.Сигурно яде и друго, но не чер хайвер.Няма кола, няма вила.Над него живее друг, работил директор години.Няма кола, няма вила, има сносен костюм за концерти и театри. Яде каши от елда и от овес. Третата...и тя. Битовизми, за да ги разбереш!
76
1
 
6
 
! Отговори
123 преди 11 години
Този ми изглежда работяга. И ми се струва, че не е изкарал парите си, висейки по форумите по цял ден и плюеки еврейте, комунистите, демократите, либералите, ***, бъгарите, американците, руснаците, турците, Борисов, Станишев, Доган, Волен и други сътворения на българския избирател.
75
0
 
5
 
! Отговори
До 76 преди 11 години
Мой човек, в дълбока заблуда си! Името Алишер въобще не е еврейско, а тюркско. Родоначалникът на узбекската поезия е великият АЛиШЕР НАВОИ, класик, писал но фарси и на чагатайски. Вероятно защото е бил от уйгурски произход. Изобщо стига с тези евреи, че завчера се подигравахме с една гнусотия - роман, в който изкарваха Колумб евреин. Става множко - рудниците на цар Соломон били в Южна Африка, открили Америка и т.н. А били роби на египтяни, асирийци, римляни. От козари станали мореплаватели!
74
5
 
4
 
! Отговори
ф-1 преди 11 години
Най- гадните, най-крадливото племе, това са КОМУНИСТИТЕ.До преди 20год. само ако споменеш КАПИТАЛИЗЪМ, нямаше да излезеш от затворите, а сега теси червени гадове са собственици на всичко, което хората са сътворили от векове. Погледни го само на какво прилича този червен оли*офрен! сигурно не може да си напише и името, без да го сбърка!ДЪРТ МРЪСЕН КОМУНИСТ!
73
0
 
7
 
! Отговори
До Дядо ви грък преди 11 години
До Дядо ви гръкСледващият път, като напишеш "***", ще те напсувам с цялата мощ и красота на българския език. Фъфли си на гръцки и не обиждай!
72
0
 
10
 
! Отговори
Не съм антисемит! преди 11 години
Абрамович, Алекперов, Фридман, Усманов, Михелсон, Векселберг - все чисти руснаци! "Кому на Руси жыть хорошо?".
71
3
 
8
 
! Отговори
Дядо ви грък преди 11 години
До АтакаМи той не го крие много-много. Това пише в мрежата за него:Алишер Бурханович Усманов родился 9 сентября 1953 года в городе Чуст Наманганской области Узбекской ССР, по национальности - бухарский еврей.
70
2
 
10
 
! Отговори
ЗОРО преди 11 години
Харчете си парите....КОВЧЕГА НЯМА ДЖОБОВЕ....)))))))))))
69
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не знам как стават милиардери, обаче този на снимката прилича на селския хитрец.На неговите години би трябвало да се е изписал на лицето му някакъв интелект, но не би!
68
2
 
7
 
! Отговори
Атака преди 11 години
Алишер - типично еврейско име!Това ми напомня за една прословута реплика на Gutle Schnaper съпругата на Mayer Amschel Rothschild през 1849 - Ако моите синове не искат да има войни, няма да има.
67
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това е топ 10 на еврейската общност в Руската Федерация.
66
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не е важно какво трупаш на тоя свят ,важно е за оня свят какво си натрупал.
65
1
 
4
 
! Отговори
ФЕН преди 11 години
САМО В РУСИЯ МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ ТОВА
64
3
 
5
 
! Отговори
Дядо ви грък преди 11 години
До работещЕто пак, защо аз не ходя еди къде си... В рашка, както и в ***, жените са повече от мъжете, затова нормално е да се женят навън. Намирам в гугъл, че в рашка 3-5% от браковете са с чужденци. За Дойчланд статистиката е следна: общо 377 хил. брака от които 41 хил. с чужденци. Това са 11%. По таз логика те са по-зле от рашката? Сега относно имоти на рашки. Най-богатите купуват в Маями, средно-богати купуват в Испания, по-бедните в Черногория и Хърватско. Най-бедните в ***
63
0
 
7
 
! Отговори
Леля преди 11 години
Хехе, че то един етнически руснак няма в тази десетка! :-))))
62
4
 
21
 
! Отговори
Иван преди 11 години
Сложете ми минус ако тази *** заслужава и 1 рубла от тези всички пари .
61
4
 
3
 
! Отговори
работещ преди 11 години
До Дядо ви грък:Останал си с грешното впечатление, че те мисля. Рускините ДНЕС се женят за българи като луди, естествено предпочитат швейцарци, американци, англичани, французи, австрийци, гърци, словенци, хървати (немците не са толкова глупави). На-бедните руснаци НЕ купуват имоти, нито в България, нито другаде. В България купуват имоти от тяхната номенклатура и мутри. Кога съм казвал, че това е емиграция? Емиграция са рускините. Ти нали не си в България, защо с ТВОИТЕ доходи не ходиш в Русия?
60
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какви са тия руски имена? Фридман, Михелсон, Векселберг. Еврейската мафия и Русия ли превзе?
59
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво обсъждате руските милиардери. Защо не публикувате списъка на българските такива? Не ви стиска, нали?
58
0
 
9
 
! Отговори
Реалистът преди 11 години
Аз даже се чудя как този пичага е успял да се вклини в първата петица изобщо...?!?! То е ясно,че там ТРЯБВА да са главно "руснаци" обаче от ЕВРЕЙСКИ произход :) ;) :) Те са си там де! Но този кво го дири там.... не знам :) ;) :) Ако направят същата класация и за ХАмерика ;) първата десетка, на сто процента, ще е от "Американци" ама от ЕВРЕЙСКИ произход! :) ;) :) Кинтите в света се държат в 70-80 процента от Еврейската общност и 20-30 процента от Арабски шейхове и принцове ;) Тва си е истината!;)