Бащата на атентаторите от Бостън: Синът ми е ангел

Нападението в Бостън - първото, извършено от чеченци на Запад
Обновена: 20 апр 2013 14:31 | 19 апр 2013 19:24, Елка Василева
186

Джохар Царнаев. Снимка: Reuters

Бащата на заподозрените за атентата в Бостън твърди, че синът му, който все още е на свобода, е умен и образован младеж, предаде Асошиейтед прес. Бащата разговарял с агенцията по телефона от Махачкала в руската кавказка република Дагестан, след като полицията съобщи, че един от синовете му - 26-годишният Тамерлан, е убит, а другият, Джохар, е преследван. "Синът ми е истински ангел", казал Царнаев. "Джохар е втора година студент по медицина в САЩ. Той е толкова интелигентно момче. Очаквахме го за ваканцията тук".

Личността на убития бостънски терорист е била установена по шофьорската книжка, съобщи руският сайт РБК. 26-годишният Тамерлан Царнаев получил разрешение за постоянно пребиваване в САЩ през 2007 г. Тренирал бокс, говорел за плановете си да попадне в олимпийския отбор на САЩ. Учел за инженер в Бънкър хил комюнити колидж в Бостън.

Братя Царнаеви имат турско гражданство и са влезли на територията на САЩ с турски визи, съобщи от своя страна телевизионният канал Ен Би Си.

Властите в щата Масачузетс заявиха, че полицията провежда мащабна хайка в продължаващото издирване на заподозрян за взривовете по време на Бостънския маратон и помолиха жителите на града да не излизат, предаде Ройтерс.

Специална част от ФБР е обкръжила жилището в Бостън, в което са живеели двамата заподозрени за атентата на градския маратон в понеделник, съобщи тв канал "Скай нюз", цитиран от ИТАР-ТАСС. Агенти на ФБР, въоръжени със специални оръжия, са обкръжили жилищната сграда на улица "Норфък", обитавана от братята. В сградата тече обиск и двама души са задържани, но заподозреният не е сред тях. Кадри на "Скай нюз" показват как от обкръженото здание извеждат арестувана жена.

На пресконференция губернаторът на щата Масачузетс Девал Патрик заяви, че полицията уведомява всички жители на Бостън и няколко близки общини да си стоят по домовете, да заключат вратите си и да не отварят на никого освен на правоохранителните органи.

Полицията в Бостън съобщи, че отбелязва значителен напредък в издирването на втория заподозрян за бомбените нападения на маратона, но може да минат часове, преди да бъде заловен, предаде ДПА.

"Приоритет номер едно за нас са кварталите в Уотъртаун – да ги обезопасим и да намерим това лице", каза полковник от масчузетската полиция, цитиран от агенцията. "Нуждаем се от още време. Отбелязваме значителен напредък тук. Но може да ни отнеме часове".

Междувременно Федералното управление за авиация на САЩ затвори въздушното пространство над 11 км участък северозападно от Бостън, за да осигури безопасна среда за специалната операция на силите на реда, докато полицията търси втори заподозрян за бомбеното нападение на Бостънския маратон, предаде Ройтерс.

Ограничението важи за всички самолети, летящи под височина от 914 м, се посочва в официалното съобщение на ФУА. Засега няма информация за ограничения на бостънското летище "Логан".

В материал на Асошиейтед прес се казва, че досега бойци от Чечения и други размирни райони на нестабилния Кавказки регион на Русия са извършвали нападения в Москва и на други места с бомби и вземане на заложници. Но твърденията, че са замесени и във взривовете на Бостънския маратон, ще отбележат първия път, в който те извършват нападение на Запад.

Конфликтът в Чечения започна през 1994 г. като сепаратистка война, но бързо се превърна в ислямистка бунтовническа кампания, чиито последователи обещават да създадат независима ислямска държава в Кавказ.

Агенцията припомня, че руските сили се изтеглиха от републиката през 1996 г. след първата война в Чечения, с което фактически я оставиха независима и до голяма степен в царящо беззаконие. Те обаче се завърнаха три години по-късно, след като бунтовниците бяха обвинени за взривове в жилищни сгради в Москва и в други градове.

Републиката се стабилизира при управляващия с желязна ръка и подкрепян от Кремъл Рамзан Кадиров - бивш бунтовник, чиито сили бяха обвинени в сериозни нарушения на човешки права, припомня АП. Но ислямският екстремизъм се разпространи в съседни райони като Дагестан, който се превърна в епицентър на насилие, а бунтовниците започнаха да извършват ежедневни нападения срещу полицията и други институции.

Бойци от Чечения и съседните райони са отговорни за дълга поредица от терористични нападения в Русия, включително за взетите заложници в московския театър през 2002 г., когато загинаха 129 души; в училището в Беслан през 2004 г., когато загинаха над 330 души, както и за редица бомбени нападения в Москва и други градове, допълва АП.

В последните години обаче бойците в Чечения, Дагестан и съседните райони до голяма степен се въздържаха от нападения извън Кавказ.

Предположенията, че мъже от Кавказ са замесени в бостънските взривове, ще подсилят твърденията на руски служители за връзки на бунтовници от този регион с Ал Кайда, отбелязва АП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
0
 
0
 
! Отговори
Киргистанци не чечен преди 11 години
е защо навсякъде се повтаря и потретва теорията че са чеченци ,като стана ясно че са Киргистанци и са живели и родени в Киргистан?и родителитш им живеят там сега.
152
2
 
2
 
! Отговори
konspiraciqta преди 11 години
vie hora ste mnogo naivni ..................................naistina li si mislite 4e tova e 4oveka? ili prosto tova e jertvata koqto trqbva da opere pe6kira,hvanali sa mi dedoviq,prosto trqbva da ima hvanat tolkova li ste zle bre 4e da povqrvate na tova 4e sa hvanali i ubili vinovniq??????
151
1
 
0
 
! Отговори
alpha1984 преди 11 години
До bgako beshe malko po obrazovan shteshe da znash 4e ima neshto ogromno ot vselenata kazva se multivselena shteshe da znaesh che vselenata ne e edna umniko
150
8
 
2
 
! Отговори
румбо преди 11 години
Не се знае кое как е точно.Но не може да тероризираш целия свят,да живееш на гърба му(чрез печатницата за долари) и да очакваш че ще ти се размине.
149
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само като се сетя колко много чеченци живеят в големите градове на България...
148
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе тези американци нямат ли си хелзински комитет, който да защитава престъпниците? Жалко. Да вземем да им ги изпратим ли? Или тези плевели виреят само в държави като нашата, в която няма държавност. Получават пари отвън и са готови и майка си да продадат за пари.
147
8
 
7
 
! Отговори
Курец преди 11 години
До Кап ЙотСтига с тия турци бе, ***.Ни си гледаш грозната мутра ами турците ти виновни.
146
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Може да е някой незаконен емигрант хукнал да бяга ..Покрай сухото и мокрото, а парите за антитероризъм са толкова много,че работата трябва да се свърши с цената на всичко и всеки..Америка някога беше блян за много хора.Сега какво стана? Жалко за невинните хора
145
3
 
11
 
! Отговори
до 166 преди 11 години
Те и американците са с промити мозъци, ама по друга линия. Те, естествено не го разбират и си подемат песента, която служби/полиция/медии им запеят. Вярват безотказно. Тъй като са наивен и идеалистичен народ, и вярват и в родината си и държавата си - много лесно е да им се диктува каквото и да било. Сигурно и затва им викат "*** американци".
144
1
 
24
 
! Отговори
Туй то преди 11 години
С турски паспорти -- еми дръжте си ги!Кога ще им уврат главите на американците да не прибират тези *** с промити мозъци от религията.
143
0
 
19
 
! Отговори
маларт преди 11 години
Медиите са мощно оръжие в ръцете на властта. Реално може да не са това хората, но каквото се тиражира и пуска като информация, в това вярват и масите. Такива атентатите са учудващо лесно осъществяеми на фона на милиардите, които са източвани от американските данъкоплатци за антитерористична политика и за десетките хиляди, които работят в службите
142
3
 
5
 
! Отговори
Ива преди 11 години
Ето какво чета и в съседната тема, което ме навежда на мисълта, че съм права: "Коментарът ми беше отправен до номер 1. Снощи слушах до 2 ч. радиостанциите на бостънската полиция на "броудкастифай/ком" и от лодката нямаше НИКАКВИ изстрели. Дори се чудеха дали е точния обект или е някакъв пиян скитник.Абе отворете си очите, хора!! "
141
1
 
3
 
! Отговори
Ива преди 11 години
Вдигнал го е собственикът на лодката, след като е видял кръв около нея и е открил момчето, очевидно в безсъзнание.
140
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е как ще ходи някой да вдигне покривалото ? - наистина ли смяташ , че специалните служби незнаят какво да правят ...
139
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този взрив в къщата им е доказателство и същото взривно устройство с часовников механизъм. Тези видове прецизни устройства не можеш да ги направиш туко така , без обучение 'Ти обаче си вярвай в каквото си искаш няма да навредиш , американците от Бостън са на улиците и се радват че този кошмар свърши !Радват се че този е жив , и искат да отговори на въпроси ?
138
1
 
4
 
! Отговори
Ива до 158 преди 11 години
Пишеш малко несвързано, може би бързаш или пък прекалено се вълнуваш, но не ти се разбира много. Разбирам, че там сте във вихъра на събитията и не е лесно да се гледа обективно. Събитието на маратона е било ужасяващо, разбира се. Никое човешко същество не заслужава това. Все пак е хубаво да се отсеят фактите. Ето и ти казваш, че момчето е било безпомощно кървящо в лодката. Как така е стрелял по полицията.И как не е убил тоя, който е дръпнал покривалото и го е намерил.
137
4
 
6
 
! Отговори
Ива преди 11 години
Възможно е много хора, ако разберат, че са нарочени, да тръгнат да бягат, защото виждат, че им е сложен капан, от който няма излизане. Както и да е. Аз не знам фактите и не мога да споря наистина сериозно по случая. Мога само да кажа в заключение, че живеем в лоши времена и освен икономическата криза, специално в Америка от известно време се провежда и лов на вещици и ми се струва, че там е сттрашно да се живее - който и да си. Жалко, защото тя ни беше еталона за всичко едно време.
136
0
 
1
 
! Отговори
Ива преди 11 години
Ами трябва да живееш в Америка и да следиш от понеделник какво става последователно . И аз не мога да схвана какво става в България , ориентирах се като бях там миналата година през март !Ако си пък в Бостън не ти пожелавам да си някъде дето са станали взривовете .Българите защо се бавят с последните действия .Другото е ако не е открит в лодката , едва ли да е оживял , хората от къщата са видяли кръв около лодката и са телефонирали . Сега го спасяват в болницата !
135
4
 
2
 
! Отговори
Ива преди 11 години
Значи, аз не съм сигурна, че са имали взрив, това може да е фабрикувано от полицията. По принцип, ако те подгони който и да е, не се знае кой как би реагирал. Всички американци имат оръжия, това че някой докато бяга стреля, изобщо не ме учудва. Не знам защо, в момента се сещам за американския филм The Fugitive, където един доктор беше обявен за виновен за убийството на жена си и тръгна да бяга. По истински случай. Типичната съдебна грешка.
134
0
 
4
 
! Отговори
? преди 11 години
Ива , има и други 3- *** арестувани , които са дали показания , те защо не са стреляли или да хвърлят взрив и да обиват полицай .Теб ако те арестуват , ще кажеш какво знаеш , ще стреляш ли , ще хвърляш ли взрив от колата си ? - няма , защото първо нямаш такива материали , нямаш и взривен колан !