Бащата на атентаторите от Бостън: Синът ми е ангел

Нападението в Бостън - първото, извършено от чеченци на Запад
Обновена: 20 апр 2013 14:31 | 19 апр 2013 19:24, Елка Василева
186

Джохар Царнаев. Снимка: Reuters

Бащата на заподозрените за атентата в Бостън твърди, че синът му, който все още е на свобода, е умен и образован младеж, предаде Асошиейтед прес. Бащата разговарял с агенцията по телефона от Махачкала в руската кавказка република Дагестан, след като полицията съобщи, че един от синовете му - 26-годишният Тамерлан, е убит, а другият, Джохар, е преследван. "Синът ми е истински ангел", казал Царнаев. "Джохар е втора година студент по медицина в САЩ. Той е толкова интелигентно момче. Очаквахме го за ваканцията тук".

Личността на убития бостънски терорист е била установена по шофьорската книжка, съобщи руският сайт РБК. 26-годишният Тамерлан Царнаев получил разрешение за постоянно пребиваване в САЩ през 2007 г. Тренирал бокс, говорел за плановете си да попадне в олимпийския отбор на САЩ. Учел за инженер в Бънкър хил комюнити колидж в Бостън.

Братя Царнаеви имат турско гражданство и са влезли на територията на САЩ с турски визи, съобщи от своя страна телевизионният канал Ен Би Си.

Властите в щата Масачузетс заявиха, че полицията провежда мащабна хайка в продължаващото издирване на заподозрян за взривовете по време на Бостънския маратон и помолиха жителите на града да не излизат, предаде Ройтерс.

Специална част от ФБР е обкръжила жилището в Бостън, в което са живеели двамата заподозрени за атентата на градския маратон в понеделник, съобщи тв канал "Скай нюз", цитиран от ИТАР-ТАСС. Агенти на ФБР, въоръжени със специални оръжия, са обкръжили жилищната сграда на улица "Норфък", обитавана от братята. В сградата тече обиск и двама души са задържани, но заподозреният не е сред тях. Кадри на "Скай нюз" показват как от обкръженото здание извеждат арестувана жена.

На пресконференция губернаторът на щата Масачузетс Девал Патрик заяви, че полицията уведомява всички жители на Бостън и няколко близки общини да си стоят по домовете, да заключат вратите си и да не отварят на никого освен на правоохранителните органи.

Полицията в Бостън съобщи, че отбелязва значителен напредък в издирването на втория заподозрян за бомбените нападения на маратона, но може да минат часове, преди да бъде заловен, предаде ДПА.

"Приоритет номер едно за нас са кварталите в Уотъртаун – да ги обезопасим и да намерим това лице", каза полковник от масчузетската полиция, цитиран от агенцията. "Нуждаем се от още време. Отбелязваме значителен напредък тук. Но може да ни отнеме часове".

Междувременно Федералното управление за авиация на САЩ затвори въздушното пространство над 11 км участък северозападно от Бостън, за да осигури безопасна среда за специалната операция на силите на реда, докато полицията търси втори заподозрян за бомбеното нападение на Бостънския маратон, предаде Ройтерс.

Ограничението важи за всички самолети, летящи под височина от 914 м, се посочва в официалното съобщение на ФУА. Засега няма информация за ограничения на бостънското летище "Логан".

В материал на Асошиейтед прес се казва, че досега бойци от Чечения и други размирни райони на нестабилния Кавказки регион на Русия са извършвали нападения в Москва и на други места с бомби и вземане на заложници. Но твърденията, че са замесени и във взривовете на Бостънския маратон, ще отбележат първия път, в който те извършват нападение на Запад.

Конфликтът в Чечения започна през 1994 г. като сепаратистка война, но бързо се превърна в ислямистка бунтовническа кампания, чиито последователи обещават да създадат независима ислямска държава в Кавказ.

Агенцията припомня, че руските сили се изтеглиха от републиката през 1996 г. след първата война в Чечения, с което фактически я оставиха независима и до голяма степен в царящо беззаконие. Те обаче се завърнаха три години по-късно, след като бунтовниците бяха обвинени за взривове в жилищни сгради в Москва и в други градове.

Републиката се стабилизира при управляващия с желязна ръка и подкрепян от Кремъл Рамзан Кадиров - бивш бунтовник, чиито сили бяха обвинени в сериозни нарушения на човешки права, припомня АП. Но ислямският екстремизъм се разпространи в съседни райони като Дагестан, който се превърна в епицентър на насилие, а бунтовниците започнаха да извършват ежедневни нападения срещу полицията и други институции.

Бойци от Чечения и съседните райони са отговорни за дълга поредица от терористични нападения в Русия, включително за взетите заложници в московския театър през 2002 г., когато загинаха 129 души; в училището в Беслан през 2004 г., когато загинаха над 330 души, както и за редица бомбени нападения в Москва и други градове, допълва АП.

В последните години обаче бойците в Чечения, Дагестан и съседните райони до голяма степен се въздържаха от нападения извън Кавказ.

Предположенията, че мъже от Кавказ са замесени в бостънските взривове, ще подсилят твърденията на руски служители за връзки на бунтовници от този регион с Ал Кайда, отбелязва АП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
8
 
! Отговори
Зигмунд Фройд преди 11 години
Нали бяха "бунтовници", които се бият срещу "Режима" на Путин?Е, ми...
72
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Смешно е, днешните турци които населяват Турция по ДНК са много по-далечни тюрки с Атила и хуните, отколкото българите - уногурите. Ама го почитат, защото е бил тюрк. Това е нещо като... титла! Не е раса!И в Узбекистан и в Казахстан говорят на тюркски, и в още много държави, но като ДНК нямат нищо общо. И с турците в Турция нямат общо като ДНК. Обаче са тюрки. И не се срамуват да кажат, че са тюрки, а в българия хората се срамуват да го кажат, че са тюрки. Вместо да се гордеят, те се срамуват.
71
0
 
8
 
! Отговори
до 86 преди 11 години
ха ха ха , и аз ги помня добре тия времена , и после времената дето ни разправяха българия бъдеща швейцария и так дали, но не забравяй едно ВЕЧНО СТАТУКОВО НЯМА, КАКТО И ПРЕДИ СТО ГОДИНИ НИКОЙ ФРАНЦУЗИН НЕ Е ВЯРВАЛ ЧЕ ОТБОРЪТ НА ФРАНЦИЯ ЩЕ СЕ СЪСТОИ ОТ ЧЕРНОКОЖИ КОИТО НЯМА ДА МОГАТ ДА ПЕЯТ МАРСИЛЕЗАТА..ИСТИНАТА ЧЕ АМЕРИКАНСКИТЕ ПАЗАРИ СА В АЗИЯ И АМЕРИКА ИЗДЪХВА ПОД НАПОРА НА КИТАЙСКИЯТ ДРАКОН, айде чао
70
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Толкова хора въоръжени за един човек .......възмутен съм няма нито един флот ,който да ги подкрепя тея на снимката .Поне рамбо да бяха взели ...................бтв това прилича на безумна показна акция
69
2
 
5
 
! Отговори
тъп си преди 11 години
Най-странното е, че българите всъщност наистина са сродни на тюркските племена и също са били наричани в степите под името "тюрки". По-късно влизат в състава на Хуните, предвождани от Атила. Хуните са съвкупност от множество племена сред които и български племена. Не едно българско племе, а много. Хуните полагат основите на Унгария. В Унгария почитат Атила - ама и в Турция го почитат. Само в БГ не го почитат, а сме една и съща кръв - Кубрат произхожда от хуните (именник на българските ханове) .
68
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нещо тъмна история. Много рано е да има съвсем точни и окончателни факти и изводи. Просто трябва да се каже нещо на хората, за да виждат резултат. Нещо което е удобно за ушите на хората там сега. Не вярвам само двама братя /чужденци/ да са извършили всичко. За тази завера трябват повече хора и то някои от тях с по-високо ниво на подготовка за това.
67
1
 
1
 
! Отговори
до 65 преди 11 години
ами има,пакистан разполага с ядрено оръжие.и не само пакистан
66
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Турски медресета = инкубатор за терористи сиганета.
65
2
 
4
 
! Отговори
до82 преди 11 години
ха ха ха, аз си пийнах гроздова но ти по добре виж с каква армейска техника се подхожда и накъде отиват нещата, или си вярваш че по начина който върви америка и с огромните си воени разходи както и с невероятните си финансови задължения може да се очаква нещо друго, ...наивник
64
2
 
6
 
! Отговори
дали? преди 11 години
това да не е извинение за ,,демократичен,, военен режим в демократична америка?
63
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какъв съд и присъда като вадиш оръжие срещу полицията бе? Куршум между очите плюс контролен изстрел в темето, па нека си лаят кучетата по форумите.
62
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Congratulations, Mr. President!
61
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
72, изглеждат като агенти на ЦРУ или МОСАД??? И как точно изглежда един агент на ЦРУ? Някакви специфики относто ръста или цвета на косата ли имаш, които ние невежите, не знаем? Разбира се, не всеки е посветен в световните конспирации, има си някои условия, да си безработен или да работиш за 400 лв. на някоя работа намерена от роднина, мама да ти готви и да те пере, да си с основно или средно образование и т.н. Та затова питам, за нас, по-простите, дето не сме наясно с такива далечни от нас неща?
60
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
какви *** се раждат вече
59
4
 
8
 
! Отговори
Инструктура преди 11 години
Щом имат турско гражданство значи са турци. Така се отнасят и към нас ,всички престъпници макар и турци ,*** и др. навсякъде по света ги коментират като българи .Най - щадящото за Турция отношение към тези нейни верни граждани е "турците от чеченски произход ....и т.н."
58
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не съм фен на чеченците ,но какви са доказателствата срещу тях в случая ,че са били на маратона и са има шапки и раници!?Ако отидете на сайта на Алекс Джоунс има снимки на много по съмнителни типове ,които приличат на агенти на цру или мосад и също носят раници и шапки!Познавайки историята на сащ с операции тип"фалшив флаг" съм по-склонен да мисля ,че тези са просто удобни жертвени агнета,отколккото истинските извършители!
57
0
 
3
 
! Отговори
Лазар преди 11 години
До 966762,Израел?
56
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
То в библията има и ангели на смъртта... явно са прекъснали бащата и не се е доизказал
55
2
 
3
 
! Отговори
Poker Face преди 11 години
Профилът на убития брат Тамерлан Царнаев в Youtube - https://youtube/user/muazseyfullah. По това какви клипове е харесвал може да се отсъди дали е виновен или е ангел. Май първото ще излезе вярно.
54
12
 
2
 
! Отговори
Джанго преди 11 години
Горкият баща моите искрени съболезнования без съд и присъда по подозрение да убият децата му извергите . Това че са чеченци нищо не значи . Почти всички воювали във войната в Чечня са чужденци или местни минали през лагерите за терористи в Турция или други съседни страни . Дори атентаторите вривявали боби в Москва се доказа че са обучавани в Турция и са прехвърляни през България . Добре че сега нямаме връзка както беше атентата в Мадрит че жална му майка плаче на Маринчо Мазното