Как заловиха Джохар Царнаев

Полицията съобщи подробности за преследването на братята Царнаеви
Обновена: 22 апр 2013 16:31 | 22 апр 2013 11:13, Елка Василева
81
Как заловиха Джохар Царнаев
Снимка: Reuters

Американската полиция съобщи подробности за кървавото преследване на братята Тамерлан и Джохар Царнаеви, заподозрени за атентата на маратона в Бостън.

По-големият от братята – 26-годишният Тамерлан, най-вероятно е починал от нараняванията, причинени му от по-малкия Джохар, след като той минал през него с автомобил. За това, че 19-годишният Джохар може би е направил това, пресата писа още в събота, позовавайки се на патологоанатомите, направили аутопсията.

Те разказаха, че по тялото на Тамерлан е имало чудовищни рани и хематоми. Сега началникът на полицията в Уотъртаун, където се проведе операцията по залавянето на двамата братя, потвърди, че това се е случило.

В интервю за „Бостън глоуб“ Ед Дево описа събитията от момента, в който в петък сутринта братята отвличат кола в бостънското предградие Кеймбридж. Те освободили шофьора, без да го наранят физически, но телефонът на този човек е останал в автомобила и именно по него полицията е проследила братята.

Местен полицай засича двамата братя, които били с два автомобила – джип Мерцедес и лек автомобил Хонда. Братята спрели, изскочили от колите и започнали да стрелят срещу полицая, подкрепление за когото вече пристигало. По оценка на Дево в престрелката между органите на реда и двамата заподозрени са били произведени между 200 и 300 изстрела. Царнаеви хвърлили срещу полицаите и бомба – предполага се от същия вид като тези на финала на маратона в Бостън. По-късно на мястото беше открит капак от тенджера под налягане. Освен това двамата използвали и гранати.

Дево обясни, че един от полицаите засилил колата си срещу братята и скочил от нея. Двамата заподозрени я направили на решето и след това Тамерлан тръгнал срещу полицаите, стреляйки, докато му свършат патроните. Полицаите го хванали и тъкмо да му сложат белезниците, срещу тях с пълна газ се засилили джипът, управляван от Джохар Царнаев. Полицаите отскочили от лежащия Тамерлан и джипът минал през него.

Още по темата

Почти веднага Джохар изскочил от колата и избягал. След многочасово издирване той беше заловен в лодка в заден двор на къща. Полицията публикува видео от финалната сцена, заснето с термокамера от хеликоптер.

Като ярко петно се вижда силуетът на лежащия на дъното на катера човек, който е скрит под покривало. Виждат се и взривове – полицията е използвала няколко светлинни и звукови гранати с цел Царнаев-младши да бъде дезориентиран.

С Джохар са били водени преговори – експерт от ФБР, намирал се на втория етаж на близката къща, вероятно е успял да убеди Джохар да се предаде, се съобщава на блога на The New York Times, където се цитира шефът на полицията в Уотъртаун Дево. Той уточни, че преговорите са продължили 25 минути и в крайна сметка Царнаев е излязъл от лодката, пише NEWSru.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ZOMBITA SA AMERIKANZITE
62
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
1 "петък сутринта братята отвличат кола"2 " били с два автомобила джип Мерцедес и лек автомобил Хонда"3 ? Има ли нужда да четем ? Особено за капак от тенджера ?
61
10
 
8
 
! Отговори
slav преди 11 години
Кво лаете против Сащ овце те са европейци също така американце е всеки със US Passport в това число и сънароднците ви българи любимите ви Германци и мерцедесите който давате за пример на децата си всички тези са американци и май май всички искате долари в джоба и живота на американеца ама сте овчици крадливи и бг е *** заради всички вас.
60
2
 
3
 
! Отговори
slav преди 11 години
До Анонимен Ми ставай муслеманче бре ефенди
59
10
 
3
 
! Отговори
Даола преди 11 години
И последен кадър: Джохар Царнаев излиза от лодката с вдигнати ръце, а полицията по стреля в гърлото и крака.
58
14
 
12
 
! Отговори
мама преди 11 години
имам чувството че това е слаб холивудски екшьн при тези прости американци които вярват на всичко което дават по медиите предполагам че ще завьртят някой военен конфликт по света
57
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До abvladoНорвегия. Брейвик е от Норвегия.
56
8
 
20
 
! Отговори
Мамантос преди 11 години
Сценарий, режисура и изпълнение -- в стил "11. 09. 2001". Постановка за олигофлени на менталното равнище на средния американец.
55
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Леле , какви ид*оти - исляма бил религия на злото - абе вие сте пълни кр*тени я се хванете малко прочетете малко история, ***, почнете с кръстоносните походи после инквизицията и колонизирането на Америка и западните Индии да видите колко са избитите в името на християнството. А сега колко измират на ден в името на "демократичните" ценности? абе с прости хора да се разправяш- ама те тия дето управляват света така и искат да сте прости и да ви настроят срещу измислен враг,я комунизма я нещо др
54
8
 
6
 
! Отговори
Поздрав преди 11 години
Е това е. поздравления.А Сарафово - смех за ЦЦ
53
11
 
9
 
! Отговори
abvlado преди 11 години
Боже господи, кой създаде толкова много ненормалници в България - Комунизма ли? И много от тях образовани, както убиецът от Холандия - Брайвик, както тези двама терористи от Бостън, с нищо да не предположиш, като им гледаш възпитанието и образованието, че това са убийци.
52
5
 
3
 
! Отговори
Загорка преди 11 години
Не вярвам
51
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това е поредното полицейско насилие. Затвор за ръководителя на операцията и Бойко тиквата. Кой им позволи да отнемат правото на живота Тамерлан. А това, че малкия брат го убил е една голяма лъжа, както е лъжа , че Чекъра сам се е зривил с граната.
50
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо от 23 март до сега правителството и президента на България не са отговорили за публикацията на Тутският вестник Милиет,която категорично обявява цяла югоизточна България за Турска територия? Защо медиите и политиците ни занимават с всичко друго, но не и с назряването на поредната Национална каткстрофа?
49
26
 
12
 
! Отговори
емо преди 11 години
всички американци независимо от произхода им са потенциални терористи.до това води животът в америка,всички са въоръжени и изтрещели
48
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Станаха ми ясни следните неща.Тенжера нод налягане е бомба.Всицки домакине са потенциални терористи.Братя Царнаеви "сами са се убили" защото полицията неможе. Много смешно ,чак жалко, това е в държава която е световна сила.
47
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всъщност кавказците са рода на всички от бялата раса. И наистина са люти, не случайно е казано - планината ражда герои, а полето ражда тикви.
46
4
 
36
 
! Отговори
От САЩ преди 11 години
Аз съм свидетел .Това , което се описва тук е много малко - почти нищо . Добре че този ужас свърши за 5 дни , но хората които останаха без крака и в критично състояние- осъкатени , ще им остане за цял живот .
45
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
55. Ама и ти си живееш в твоето въображение и от него по-велико няма !
44
33
 
16
 
! Отговори
макс преди 11 години
Пълен ЦИРК! Слаб сценарий (както повечето американски екшъни).