Могат ли имигрантите да решат демографската криза в Европа?

Бумът на раждаемостта от средата на ХХ век днес се превръща в проблем
5 май 2013 15:52,
54
Могат ли имигрантите да решат демографската криза в Европа?
Снимка: Ройтерс

Европа е изправена пред бомба с часовников механизъм. И това съвсем не е дълговата криза, а проблемът как да си позволи да плаща за издръжка на все по-застаряващото население на континента.

Оръжие срещу този проблем може да се окажат политиките за отглеждането на деца, увеличаването на пенсионната възраст и не толкова изненадващо – отварянето на границите за имигранти, смятат от Ройтерс, цитирани от Bulgaria On Air.

Следвоенният бум на раждаемостта из цяла Европа от средата на миналия век днес се превръща в проблем, оставяйки ни увеличаващ се брой хора над 65 години, които разчитат на свиваща се работна сила, за да оцелеят.

През 1992 г. в Европейския съюз имаше само 21 пенсионери на всеки 100 потенциални работници. Но през 2012 г. те достигнаха 27. А със спадащата раждаемост и подобряване на здравеопазването се очаква броят им да достигне 50 около 2060 г.

Това дава на Европа по двама души, за които да се грижи, повече отколкото досега. А това е особено застрашително в Германия, където пенсионерите явно ще надминат 58 срещу 100 работници. Затова Берлин трябва да се обърне към мерки за раждаемостта, но лошите детски осигуровки разубеждават германците да създават деца и дори семейно ориентираните програми изглежда са насочени към майките, които си стоят вкъщи.

В Латвия пък, където младите напускат страната в търсене на работа и щастие, вече се говори, че страната е изправена пред екзистенциална заплаха пред населението. Междувременно възрастните там продължават нарастват, което ще я направи победител в състезание за пенсионери през 2060-а година.

Какво може да бъде сторено? Подобно на много застаряващи нации Латвия се опитва да спре тенденцията като увеличава пенсионната възраст. Но е трудно да бъдеш избран, като караш най-милите си избиратели да прекарат и 70-те си години в работа.

Дори процъфтяващи държави като Швеция се опитват да деактивират бомбата с мерки в подкрепа на раждаемостта, при това със значителен успех в тази посока. Той се основава на прогресивната грижа за децата и макар много шведи да не го одобряват - с отваряне за имиграцията.

Въпросът е могат ли другите държави да последват примера и да отворят границите си, да увеличат пенсионната си възраст? Това е трудна задача за лидери, които вече имат доста негативи от мерките за икономии.

Но залогът е висок. С намаляване на работниците за сметка на пенсионерите са поставени под заплаха не само чаят и бисквитките на възрастните хора, но и ръстът на брутния вътрешен продукт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
1
 
! Отговори
123 преди 10 години
По време на "омразния комунизъм" работната ръка НЕ Е ДОСТИГАЛА!!! А сега при хубавата демокраДция имаме 20% безработни, хората не доживяват пенсия, а тези които я доживеят им се иска да не са. Изводите оставям на вас!
45
0
 
1
 
! Отговори
123 преди 10 години
По време на "омразния комунизъм" работната НЕ Е ДОСТИГАЛА!!! А сега при хубавата демокраДция имаме 20% безработни, хората не доживяват пенсия, а тези които я доживеят им се иска да не са. Изводите оставям на вас!
44
0
 
2
 
! Отговори
муспи преди 10 години
А да сте забелязали случайно някъде, и на запад и тука да се пита - защо не се раждат деца? Ето го и забраненият отговор: Защото социалните условия не позволяват този лукс, освен ако бялия човек се превърне в дивак. Но той предпочита смъртта пред дивашкото съществуване, върху което му свойство паразитстват евреите в геноцида си над бялата раса.
43
2
 
1
 
! Отговори
Орхан преди 10 години
Ние трябва да се радваме че ги имаме ромите. Турците напуснаха, поне ромите да ги уважаваме и да ги задържим, иначе тази държава ще загине
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Колелото се върти-напълно си прав
41
0
 
4
 
! Отговори
юйъэфхп преди 10 години
Проблемът не е нито в икономиката, нито в каквото и да е. Проблемът е в ПРАВИЛНО разпределяне на благата. Струва ми се, че комунизмът ще бъде довлечен зорлем, направо хванат за уши.
40
1
 
4
 
! Отговори
Гено преди 10 години
Ми да свалят акцизите на цигарите и алкохола и броят на достигащите пенсионна възраст ще започне да намалява. А най-много ще се облажи здравната каса :-)
39
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Проблема не е многото пенсионери. Проблема е в безконтролната неолиберална система. Чорбаджиите не щат да плащат заплати на работниците си и за това искат да си вкарват безконтролно разни *** да им работят за без пари. В същото време в ЕС повече от 50% от младежите са без работа а и доста от по възрастните. И какво излиза накрая? Свободна работна рака дал господ и то от бели и интелигентни хора а тия се вайкат, че няма кой да работи и вкарват *** от Африка.
38
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не може икономиката непрекъснато да се "разширява". Идва момент в които трябва разумно да се използва наличното, защото няма нищо безкрайно, дори Вселената. Неправилното разпределение на ресурсите и ценностната система на човечеството го убива.
37
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Aбе, докога ще ни заблуждават тия западноевропейци? Нали от средата на миналия век когато в България имаше най много работа за всички и трябваше да се работи на шестдневна работна седмица,точно те проглушаваха света с хвалбите си че вече са преминали на четиридневна работна седмица, а жените им си стояли безработни в къщи за да отглеждат повече деца без да има нужда да работят и че за в бъдеще могат да се пенсионират още на 45 години,пък каква стана сега че трябвало да се работи до 68 години !
36
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да накарат арабите да работят, не да седят на сянка пред дюкяните си в Париж. Никой не е виждал арабин и *** в Европа да работи. Те и не идват тук за това, а да лапат помощи. Безработицата в Испания е 25% - защо са им още ленивци? В същото време държави, от които може да дойде интелигентна и християнска раб. ръка - Украйна, Русия, Беларус - са отрязани с визи. Това си е живо лицемерие от Европа.
35
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И какъв е проблемът, ако вноските за обществено осигуряване са еднакви с пенсиите? Никакъв - един работещ издържа един пенсионер. Да, ама не! Системата за обществено осигуряване е една огромна пирамида, която неизбежно ще рухне! Средствата, сибирани по тези пера, се пренасочват другаде! Работещите биват ограбвани систематично, а когато дойде време да получават пенсии, вече просто няма да има откъде да се вземат!
34
1
 
23
 
! Отговори
larry преди 10 години
Не се притеснявайте - в България имигранти няма да дойдат нито квалифицирани,нито никакви.Просто заплащането е смешно малко за да съблазни който и да е потенциален "нов българин".Хората избират в страни с установени правила и добри заплати и отиват там.Ние ще трябва да си решаваме проблемът със застаряването по друг начин.
33
1
 
19
 
! Отговори
Зъбчо преди 10 години
Имигрантите само ще донесат хаос. То и сега се случва. Имам чувството, че хората в сянка готвят жесток социален експеримент, от който ще пострадат милиони. Имигрантите най-много ще го отнесат. След тях ще дойде ред на "кореняците". Виждам една корпоративна и тоталитарна Европа, която ще бъде въвлечена в нов глобален конфликт...
32
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ако забранят на пенсионерите да работят ,безработицата ще падне с около50%
31
3
 
9
 
! Отговори
бупси преди 10 години
До Олене разбираш от политическа философия, не се изказвай
30
14
 
13
 
! Отговори
Оле преди 10 години
Верно ли има още хора които мечтаят за комунизъм?? Никога повече няма да се върне тоя строй. Дребните хорица винаги искат да сриват нещо което друг е постигнал.....
29
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Имаме уникална безработица, за какъв дявол са ми емигранти, само да увеличат хаоса и да си донесат проблемите тук, като че ли си нямаме в излишък?!?!???
28
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
тази статия звучи налудничаво! защо не се вземе предвид свръх популацията и огромната раждаемост на араби в западния и северен свят. на петима араби има по един пенсионер.
27
19
 
26
 
! Отговори
mario.fu.90 преди 10 години
От друга страна мисля че една нова комунистическа революция е крайно необходима. Световният корпоративен капитализъм трябва да бъде сринат.