На Деня на победата Русия демонстрира военна мощ

Страната чества победата във Втората световна война
Обновена: 9 май 2013 11:55 | 9 май 2013 11:49, Елка Василева
385
На Деня на победата Русия демонстрира военна мощ
Червеният площад, Москва. Снимка: Reuters

Русия тържествено отбелязва Деня на победата във Великата отечествена война с военни паради, среши на ветерани и концерти на открито. По случай 68-ата годишнина от победата над фашизма на Червения площад в Москва се състоя грандиозен военен парад.

11 хиляди военнослужещи от всички родове войски преминаха в тържествен марш по паважа на Червения площад, предаде БНР. В парада участваха и около 100 единици бойна техника- бронирани автомобили, танкове, самоходни оръдия и ракетни системи, включително стратегически. След това настъпи най-зрелищната част от парада но победата, когато на малка височина над Кремъл прелетяха самолети и хеликоптери на ВВС. Те бяха точно 68, колкото са годините, изминали от победата над фашизма.

Специално издигнатите трибуни бяха изпълнени от стотици ветерани от войната. Парадът за първи път беше приет от назначения наскоро нов министър на отбраната Сергей Шойгу.

На Деня на победата Русия демонстрира военна мощ
Червеният площад, Москва. Снимка: Reuters

Събралите се на площада бяха приветствани от президента Владимир Путин. „Винаги ще помним, че именно Русия, СССР, провалиха кървавите планове на нацизма за световно господство. Нашите воини отстояха свободата, защитиха своята родина, освободиха Европа и извоюваха победа, която завинаги ще остане в историята. Ние помним трагедията на войната и ще направим всичко никой и никога отново да не я разпали. Ще направим всичко за укрепване на сигурността на планетата“, заяви Путин. Президентът обеща на ветераните Русия винаги да брани истината за войната и подвигът им да бъде тачен вечно.

На специално построените за Деня на победата сцени в московските паркове и по площадите цял ден ще има празнична програма. Очаква се салютът довечера да бъде своеобразна кулминация на празничните мероприятия. Фойерверките, които ще бъдат изстреляни от 14 различни места в града, ще бъдат над 9 хиляди.

Тази вечер от 21.00 часа, eдинствено телевизия България он ер ще излъчи целия военния парад на Червения площад в Москва, по случай 68-ата годишнина от победата във Великата Отечествена война.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


385
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
2
 
5
 
! Отговори
хей, узунски преди 10 години
Освен, че си *** и злонамерен, си и неграмотен!!!
136
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В Италия е имало фашизъм, а в Германия е друго. Чете бе хора, а не слушайте друнканици на пияници на няколко водки.
135
0
 
1
 
! Отговори
fsb преди 10 години
До nooneе кво като е имало самоходни оръдия, то всяка година ги има...
134
2
 
5
 
! Отговори
ми преди 10 години
С днем победы!
133
13
 
6
 
! Отговори
uzunski преди 10 години
Братята забравиха втория западен фронт и помощите от Америка и Англия ! Не беше излишно да споменат и тяхната заслуга , иначе менеца щеше да ги завре в *** на бялата мечка !Да не забравяме че с това освобождение заробиха Европа и заразиха поскомунистическите народи с болеста кражба и мошенничество
132
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Танкове гробници Т-90 - отвратителна гледка
131
0
 
3
 
! Отговори
до 229 преди 10 години
То бледнее пред хомосексуалното дрогирано и зомбирано такова.За това не се показва.Собствено...Твоята мъжественост не се намира между краката ти.Мъжеството е в душата и то е най-силното оръжие!
130
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Довечера съм на Русский стандарт!
129
0
 
16
 
! Отговори
224 преди 10 години
Позволи да зная историята.Само си отговори на манипулаторските въпроси със следния въпрос - коя година са са се случили изредените от теб събития и защо точно тогава?Защото ги е дострашало, че Сталин ще иде до Атлантика?За нападенията в гръб няма да говорим.Запъдът е подкрепен от план Маршал.Русия,обезкървена,два пъти прегазена, изравнена със земята, се възстановява сама.Дълбок поклон пред героизма и себеотрицанието на една окрадена и срината страна!Пред жените и децата, белязани завинаги!
128
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А къде е световно-известното руско оръжие - взвод шляпки с венерически болести
127
3
 
1
 
! Отговори
? преди 10 години
222. Теб що те дразни , това че се нарича ФАШИЗЪМ ?Тук в Америка му казват фашизъм, французите имат много филми и споменават за фашистката машина . В Италия също !
126
0
 
2
 
! Отговори
до 222 преди 10 години
майно ,много си "грамотен" !
125
0
 
10
 
! Отговори
аз преди 10 години
Красиво и вълнуващо е да гледаш такъв грандиозен военен парад .Това го могат само руснаците - свалям им шапка.
124
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сесесере били победителите у ВСВ Само че, има разни неудобни факти:- ВСВ свършва след капитулацията на Япония (пред САЩ) - След англо - американската инвазия в Сицилия Хитлер изтегля най - силните си армии от източния фронт (горе - долу това обръща превеса там). - До десанта в Нормандия немски войски все - още са окупирали територии на СССР- По време на ВСВ САЩ предоставят на СССР помощи на стойност 11.3 милиарда долара(днешна стойност 140 милиарда ) И тъй нататък, и тъй нататък
123
8
 
1
 
! Отговори
noone преди 10 години
Имало е и САМОХОДНИ ОРЪДИЯ! Представяте ли си? На военен парад. Страхотна техника!
122
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Брей че неграмотниците - продължават да пишат за победата над фашистите в Германия.
121
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ние що нямаме парад, щото не можем да съберем 68 броя летателни единици :)))
120
0
 
3
 
! Отговори
до 225 преди 10 години
Ти си просто и амбициозно, но и глупаво нещо! Отвори си , имаш компютър и чети.Ако твоята баба Гицка от селото, от което си дошъл, е чувала само за Азис, това не значи , че моята баба Мими, не е чувала за Чайковски.Ще те светна да си мълчиш, защото цял свят знае за Чайковски, сега научи и за теб колко си ***!Не ти е по багажа да водиш дискусии.Първо чети, второ порасни, като не пропускаш да четеш и говори това, което знаеш.
119
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма нужда от анализи-пишете ги другаде!Днес е Денят на победата на Съветската армия на СССР над фашистка Германия!НИКОГА ВЕЧЕ ВОЙНИ!Кой воюва след втората световна война по всички географски ширини, където има нефт и газ, защото е "заплашена сигурността му"?
118
4
 
10
 
! Отговори
Вирджиния преди 10 години
Вечна слава на Русия!П.С.И вечен позор за САЩ, които се опитват да отрекат приносът на българския народ за спасяването на българските евреи.