Меркел повдига завесата на личния си живот

У един мъж я привличат красивите очи, споделя тя
15 май 2013 14:34, Елка Василева
8
Меркел повдига завесата на личния си живот
Ангела Меркел. Снимка: Reuters

От няколко седмици германският канцлер Ангела Меркел, която води кампания за трети мандат след парламентарните избори през септември, излъсква грижливо имиджа си, отдавайки се на добре обмислени изповеди за личния си живот пред обществеността.

Тя споделя, че у един мъж я привличат "красивите очи", разказва за своя дядо поляк, казва, че не се влияе от белите нощи и че никога не е отговаряла за пропагандата, както твърдят някои журналисти, в източногерманската младежка организация, в която някога членувала.

Такива са в общи линии някои от публичните признания на Меркел, която е смятана за най-влиятелната жена в Европа, ако не и в света.

В хода на кризите, разтърсили еврозоната в последните месеци, Меркел беше остро критикувана за привързаността си към строгите мерки. На някои демонстрации в Гърция или на други места можеха да се видят нейни "портрети" с мустаци като на Хитлер, докато в страната й я хвалеха за умното и прозорливо управление на събитията.

Строга мащеха за критикарите си, прагматичен и гъвкав лидер за поддръжниците си: отвъд тези клишета 58-годишната Меркел си остава трудно проницаема. Нещата обаче започнаха да се променят, Меркел започва малко по малко да повдига завесата на личния си живот - нещо, което според анализаторите може да й помогне да покаже човешката си страна, но и да й изиграе лоша шега в светлината на изборите на 22 септември.

Избирателите научиха малко повече за полските й корени или за самата нея, разговаряйки свободно във форум на популярното женско списание "Бригите".

"Желязната канцлерка" очарова аудиторията, като се сравни с камила, която складира ресурсите си, за да може да издържи дългите нощи на европейските срещи на върха.

Говорейки за подхода си, описван често като политика не толкова на малките, колкото на мащабните визии, тя разсъждаваше върху това колко важно е "мълчанието, което ти дава възможност по-късно да говориш интелигентно".

Колкото до вечната й поза по време на снимки, с ръце на корема и пръсти, образуващи ромб, тя казва, че така решава проблема "какво да прави с ръцете си".

С докторска степен по физика, "фрау Меркел" не избегна въпроса какво я привлича у един мъж. "Красивите очи", отвърна тя.

"Меркел обикновено е смятана за уравновесен човек, който винаги е успявал за запази личния си живот далеч от политиката", казва политологът Лотар Пробст от Бременския университет. "Сега виждаме, че Меркел се опитва чрез дребни жестове да промени представата за себе си, тя се "отваря" и разкрива малко повече за себе си като човек", добавя той.

Според Фолкер Кроненберг, изследовател политолог от университета в Бон, това настъпление за очароване на публиката е "до голяма степен дирижирано, нищо не е непринудено".

"Можете да сте сигурни, че в най-близкия й кръг всеки анекдот се обсъжда пет пъти, преди да се появи в общественото пространство, по много добре обмислен начин", казва той.

Миналата неделя Меркел представи в Берлин любимия си филм "Легенда за Паул и Паула" от 1973 г. - трагична любовна история и култов филм в бившата ГДР, където е израсла пасторската дъщеря Меркел.

Пред аудиторията тя трябваше да отговори на непредвидени въпроси, предизвикани от една от появилите се наскоро нейни биографии: "Първият живот на Ангела М.", в която я обвиняват, че е ръководела пропагандата и агитацията в младежката организация в ГДР, в която подобно на много други по онова време членувала.

"По този въпрос мога да се доверя само на паметта си /. . . /. Ако трябва да се появи още нещо на бял свят, мога да живея с него", заяви Меркел, отричайки да е имала нещо общо с пропагандна дейност.

Анализаторите са разделени в мнението си за новата медийна стратегия на Меркел. Според Геро Нойгебауер от Берлинския свободен университет предизборният й щаб със сигурност се опитва да смекчи "затворения" й имидж в сравнение с този на кандидата на социалдемократите Пер Щайнбрюк, който "говори прямо" - неговата запазена марка - с риск да прави гафове. "Стратегически не съм сигурен, че това е правилно", казва той.

Германските гласоподаватели избират ръководителите си според политическата им принадлежност и способността им да управляват страната, казва той. "Те се питат: убедителна ли е тя, сигурна ли е в себе си, заслужава ли доверие? Изобщо не ги интересува какво яде, какво готви или как се облича", добавя Нойгебауер.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Христина преди 10 години
Омаловажавенето на холокоста в Европа, може да се нарече праэник на НЕВЕЖЕСТВОТО!!!
4
7
 
7
 
! Отговори
mario.fu.90 преди 10 години
Страхотна жена, много лъчезарна и добър политик! Обичам я!
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тя беше зад Сарко,а той какъв е?
2
1
 
3
 
! Отговори
до 2 преди 10 години
Хаха, разликите м/у доктора и телохранителя са повече и от разликите м/у избирателите им!
1
1
 
17
 
! Отговори
DNE$.BG преди 10 години
ЗА ШЕНГЕН ЗАБРАВЕТЕ ОСРАХМЕ СЕ !