Великобритания под постоянна заплаха от "Найк терористи"

Лондон се изправя пред ново поколение ислямски екстремисти
Обновена: 23 май 2013 12:16 | 23 май 2013 11:31, Елка Василева
66
Великобритания под постоянна заплаха от "Найк терористи"
Великобритания се изправя пред ново поколение ислямски екстремисти. Снимка: Reuters

Терористичните нападения, извършени по случаен принцип, винаги са били най големият проблем за британското контраразузнаване МИ5, посочва в заглавие лондонският вестник "Дейли телеграф". В публикация за вчерашното жестоко убийство на войник край казарма в Лондон вестникът констатира, че Великобритания се изправя пред ново поколение ислямски екстремисти, които на практика не могат да бъдат разкрити предварително.

"Дейли телеграф" признава, че след атентатите в столицата на 7 юли 2005 г., отнели живота на 52-ма души, британската полиция и службите за сигурност са имали неколкократно успешни акции срещу терористи. Но е налице постоянната заплаха от терористи, действащи като вълци единаци, наричани "Найк терористи" заради рекламното лого на компанията за спортни артикули - "Просто го направи" (Just Do It).

Още по темата

Снощи МИ5 спешно започна да разследва убийците от Улуич и да проучва архивите си, за да установи дали знае кои са те и дали са попадали под радарите на властите. Но естеството на новата заплаха е, че тези атаки идват отникъде, без мрежа или очевиден заговор, така че МИ5 или полицията да могат да ги предотвратяват, констатира вестникът.

През 2005 г. Рошанара Чудри бе намерена за виновна в опит за убийство на депутата Стивън Тимс при нападение с нож в избирателния му окръг. Установено, че нападателката сама се е радикализирала. По-рано тази година група терористи от
Бирмингам за малко не успяха (поради собствена некомпетентност) да атакува митинг на Английската лига за защита. Те пристигнали късно на набелязания митинг и били спрени от пътен полицай в кола без застраховка, а в колата били намерени ножове, огнестрелни оръжия и самоделни бомби, припомня "Дейли телеграф".

Заплахата от възникване на терористи единаци във Великобритания е нараснала драматично с появата на проповедника Ануар ал Аулаки. Неговите проповеди на английски език, разпространявани по интернет, насърчават последователите му да извършват навсякъде всякакви нападения под мотото "Просто го направи". Аулаки бе убит през 2010 г., но влиянието му още е налице и почти всеки фанатик, осъден за терористичен заговор в Обединеното кралство, е бил вдъхновяван от него. Миналата година генералният директор на МИ5 Джонатан Евънс предупреди, че една от най-големите заплахи за Великобритания идва от "самотни актьори", припомня "Дейли телеграф".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
1
 
! Отговори
Божо преди 10 години
До 9667Догане, комунизмът, ислямизмът, националсоциализмът са удобни за политически шмекери, които си играят с живота на неграмотните си последователи !!!! НЕ МОЖЕ В ДВАДЕСЕТ И ПЪРВИ ВЕК ДА ЖИВЕЕШ КАТО СКОТ И ДА ОБВИНЯВАШ АМЕРИКА, А НЕ СОБСТВЕНИТЕ СИ ГАДНИ ЛИДЕРЧЕТА, КОМУНИТИ, ИСЛЯМИСТИ , НАЦИОНАЛСОЦИАЛИСТИ !!!! НЕВЕЖЕСТВОТО И МИЗЕРИЯТА СА ЖЕЛАНИ ОТ ГНУСНИТЕ ЛИДЕРЧЕТА - ИСЛЯМИСТИ , КОМУНИСТИ, НАЦИОНАЛСОЦИАЛИСТИ, ЦИОНИСТИ И ВСЯКАКВИ ДРУГИ *** !!!
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Великобритания под постоянназаплаха от "Найк терористи"-- ДА ВНИМАВАТ С "ПУМА" ТЕРОРИСТИТЕ ОНИЯ СА СВИРЕПЙ КАНИБАЛЙ ТЪНТА-МЪНТА НЯМА колкото до войника съжалявам рискове на професията са това!!!
44
2
 
6
 
! Отговори
9667 преди 10 години
56 - Както вече казах, лага-лугите, дето ми ги преповтаряш съм ги чувал многократно. Ако за всеки убит "предполагаем" терорист в Афганистан се падат по 78 убити невинни (статистиката е на Human Rights), това си е чиста форма на тероризъм, плюс това - форма на държавен тероризъм! А не знам каква форма на мозъчна контузия някой може да е преживял, за да нарича пащунеца, който спи в неговата си къща, в неговото си село, в неговата си държава, убит от самолет, дошъл от другия край на света терорист!
43
8
 
5
 
! Отговори
9667 преди 10 години
53 - Войната е най-висшата форма на тероризма, а всичко останало е само лага-луга за баламурковци!Да убиеш десетки жени и деца само с една бомба посреднощ в селце нейде из чукарите на Афганистан е несравнима по-голяма форма на тероризъм отколкото този случай в Лондон.Всеки ден десетки хора се убиват по този начин навсякъде по Близкия Изток, Северна и Централна Африка, Средна Азия, но нещо не виждам новините за тях да заемат челно място масовите медии.
42
0
 
4
 
! Отговори
Запознат преди 10 години
За Аулаки има много да се напише, като например вечерята в Пентагона или връзката му с ЦРУ...
41
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
52 ЯСТРЕБЕ все още във войните падат и невинни жертви , а тероризма е война без граници , без фронтови линии , без правила , без съвест
40
7
 
7
 
! Отговори
9667 преди 10 години
Я да видя доколко правилно ги разбирам тия неща - когато ингилизcки войници трепат жени и деца по Близкия Изток, това се нарича "демократизиране" и е veeeeeery good!, а когато някой убие ингилизски войник, това се нарича "терoризъм" и е veeeeery bad!!!Типично ингилизско лицемерие и двуличност!
39
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
NALI NIE BULGARITE BQHME PROIBLEMA NA ALBIONA I 140 000 SE BQHA PODPISALI DA NE VLIZAME V ANGLIQ I RABOTIM TAM? NEKA SEGA SE OPRAVQT S MUSULMANITE, TAZI NAI-OGROMNA OTVRAT KATO HORA I RELIGIQ!!
38
0
 
9
 
! Отговори
до 9667 ястреб преди 10 години
"Ако някой по невнимание настъпи бабичка по крака в трамвая, само защото е мюсулманин, веднага се обвинява в тероризъм. "Само дето нормалните хора се извиняват , затова че са те настъпили а мюслитата изкарват виновен настъпения щото си бил сложил кракът под неговия .
37
2
 
11
 
! Отговори
крив макарон преди 10 години
Убили са войник...Това не е тероризъм...Това е война...Фронта се е преместил от близкия изток в Англия...Нека им честито на ингилизите...Да копаят окопи покрай Темза
36
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
нищо не разбирам вече, нали ние им бяхме проблем 1? Ходи им обясни на "тъпите" англичани, че *** - камикадзе и ***-терорист няма, ама ей ги на...
35
35
 
7
 
! Отговори
9667 преди 10 години
Ако някой по невнимание настъпи бабичка по крака в трамвая, само защото е мюсулманин, веднага се обвинява в тероризъм. Ако някой изтрепа 80 деца, само защото е християнин се обявява за умствено болен. Само около 1% от терористичните акции в Европа са извършвани от мюсулмани.За останалите 99% са отговорни - разбира се, че не са християните и атеистите - а марсианците! :-))
34
1
 
19
 
! Отговори
лудият мунчо преди 10 години
Не може да бъде!Протестирам!Шокиран съм!Това е ксенофобия!Ще се жалвам в Страсбург.Ще се жалвам в Хага,в ООН.Къде отидохме българите и румънците!Нали на нас се падаше първенството при разрушаването на Великата Хуманистична Великобританска Империя.Що ба,джанъм,ни забутахте в девета глуха?Тъкмо бяхме свикнали, с първото място, в класацията,за "най-големи злодеи" и вие взехте,че натопихте човечния и миролюбив Ислям и неговите носители.
33
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
36 смешници сте вие мюсулманите и ние сме разделени на православни и католици , но нашето разделение поне имаше някакви по основателни прични, въпреки че днес и то е смешно , но вие с вашето делене на сунити и шиити сте пълни смешници и от мен да знаете , то ви пречи най-много за да не бъдете никкога ОБЕДИНЕНИ , сами сте си виновни , днес в Багдат американци няма , но продължавате да се взривявате *** .
32
1
 
23
 
! Отговори
някой си там... преди 10 години
Аз съм мюсюлманин и с всеки изминат ден у мен узрява идеята да се откажа вовеки от тази религия. Като рак е, пък ако ще после да горя в джехенемето!
31
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
36 пропаганда е да триеш истината ,а тя е че ти 36 си същия който се подвизава и под номер 32 и не разбрах защо ме трият нашите еничари-модрратори когато те разкривам , няма неценцуррни изрази , няма лични нападки , само разкриване на едно лице под два ника , което от известно време се стреми да изкара престъпния режим в Техеран отговорен до голяма степен пряко или косвено за нещастията в Бликия изток през последните 30 години света вода ненапита , това е наистина евтина пропаганда
30
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И Иран е една от страните, в които върховенствното е на религиозният закон. Екзекуциите на "неверници", изневерили жени или просто неудобни на режима е практика. Правата на хората са сведени практически до нула. Айде стига про-радикално-ислямска и иранска пропаганда! Тук, в тази страна това няма да мине!
29
5
 
6
 
! Отговори
yoyo:) преди 10 години
боли ме оная работа за великобританците.. те малко ли хора убиха в Афганистан, Ирак, Сирия, Либия, Ехипет, Алжир, Тунис и много други държави.. ее сега е време капиталистите да ядат ножа в гръкляна си
28
1
 
20
 
! Отговори
Истината преди 10 години
Недейте забравя, че точно евреите и техните безбройни организации за защита на правата на "хората" вкараха всичките мюслюта и *** и целят заличаване на Европа. Ако си източноевропеец е много по трудно да отидеш на запад отколкото ако си мамуна от Африка
27
0
 
3
 
! Отговори
YaAli преди 10 години
До 30 Пропаганда ли е да кажеш истината?