Заплашени са амбициите на Полша за шистова революция

Варшава се стреми да преодолее зависимостта си от вноса на руски газ
15 юли 2013 17:04, Елка Василева
10
Заплашени са амбициите на Полша за шистова революция
Полша залага на шистовия газ. Снимка: Reuters

Полша е нарушила европейското законодателство чрез издаването на над 100 лиценза за проучване и добив на шистов газ на територията на страната на фирми, без да са обявявани тръжни процедури. Това гласи решение на Европейския съд, цитирано от EurActiv. По този начин е било отнето правото на други заинтересовани компании да участват в концесиите, предаде Bulgaria On Air.

EurActiv коментира, че фирми, които не са получили лиценз, биха могли да предявят съдебни претенции към Варшава с искане за компенсации. За тази цел обаче те ще трябва да докажат причинени им материални щети.

Решението на съда може да има негативни последствия за Полша, където шистовият газ е заложен като ключов източник на енергия в страната, според енергийната й стратегия. Управляващите се надяват по този начин да преодолеят зависимостта на страната от вноса на руски газ.

Природозащитниците, които се противопоставят на проучването и добива на шистов газ на територията на страната, посочват, че Полша не може да прави каквото си иска, без да се съобразява с останалата част от Европа. Правителството трябва да уважава международните правила, коментира Антоан Симон от организацията „Приятели на земята“ пред EurActiv.

В статията се припомня, че Брюксел има мотив да играе твърдо срещу Варшава по отношение на енергийните въпроси. Причината за това е в твърдата опозиция, която идва от страна на Полша по отношение на политиките, целящи намаляване на емисиите парникови газове в Европейския съюз.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
2
 
! Отговори
ranger преди 10 години
,че мили рубладжийчета, с лъжите си езинствено заработвате платежните си от московските господари. Е, правите кал и гадост на родината ни, но понеже тя не е ваша родина, какво от това! Ние, като народ с 5-та колона за разлика от Полша и тук ще изостанем със десетилетия и...ще духаме супата!!! Както сме го правили и досега! Наздраве ***!
8
3
 
0
 
! Отговори
ranger преди 10 години
на нови преносни трасета от газопроводи (през тундра, тайга блата и т.н.), а втората е, че новите находища са много по-дълбоки и технологично трудни за добив. Поради тези две причини в Русия , самата Русия започват масови проучвания за добив на шистов газ По т.н. "директива 0031" те трябва в рамките на 4 години да маркират нова "газова карта" за европайскяата си част и не по-късно от 2020 да започнат местен добив! За азиатската част нещата са преместени с 3 години, но програмата е същата!!! Така
7
3
 
1
 
! Отговори
ranger преди 10 години
Почти нищо от гореизложеното не поставя под съмнение програмата, за добив на шистов газ В Полша. Това е много смешна, изсмукана от пръстите поръчкова дезинформация! Комбоклукът 5 може да служи като доказателство както служи на руските си господари. Истината разбира се е съвсем друга! Обратното е 6, на 100% обратното е това за цената. Русия е принудена да разработва нови находища в Сибир, поради изчерпването на старите. Това изисква чудовищни инвестиции, поради 2 причини: едната е строежа на
6
3
 
9
 
! Отговори
Влади-Мир преди 10 години
До shop,Както казва видния български "интелектуалец": "Много като тебе, вече плакаха":-))Като гледам "Бундесвера" с 1048 танка и Франция с нейните 776 бройки, са жалко подобие на Хитлер и Наполеон. Предполагам че, изводите колкото и да си *** ще си ги направиш сам;-))По-скоро се замисли, след като Путин може да предислоцира 160 000 армия на 8000 км за два дни, дали не може да си придобие средиземноморски туристически придатък?
5
4
 
1
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Ми...с тоя акъл на 500 милиона европейци ще им излезе да отидат и да си вземат нефт и газ без да го купуват. Сори...
4
3
 
8
 
! Отговори
СН4, С2Н5ОН..... преди 10 години
Шистова революция няма, има "шистова илюзия", която ***(в глобален мащаб) разпространяват, а герберастите(пак в глобален мащаб, защото са МНОГО ПРОСТИ им вярват). Себестойността на 1000 м3 шистов газ е 220$, на конвенционален е 20$, и всеки може да си направи сметката. Съвсем друго е "шистовия нефт", за който не се говори много(а точно това е революцията) И докато провеждат операция "Барбароса" срещу Газпром, получават(отзад) операция "Багратион" от Роснефт;-))
3
4
 
19
 
! Отговори
до 2 преди 10 години
Какво браво,Полша преди 2 години се отказа от шистовия газ-добивът му излиза около 3пъти по-скъпо,отколкото в САЩ!Информирайте се наистина,вместо да се кефите на стари глупости!И както казва !,гледайте "Газленд",американците сами си казват!
2
18
 
7
 
! Отговори
ФЕЛИКС преди 10 години
браво на Полша
1
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гледайте "ГАЗЛАНД" има го в тубата.