Близо 2 000 души от АЕЦ "Фукушима" са опасно облъчени

Броят им се оказа 10 пъти повече, отколкото твърдеше компанията оператор
19 юли 2013 10:38, Елка Василева
2
Близо 2 000 души от АЕЦ "Фукушима" са опасно облъчени
1973 души са били подложени в АЕЦ "Фукушима" на радиоактивно облъчване в размер от над 100 милисиверта. Снимка: Reuters

Почти две хиляди участници в аварийните работи в японската АЕЦ „Фукушима-1“ са получили потенциално опасна за здравето доза радиация, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирайки японския вестник "Асахи".

В рисковата група според данните на изданието попадат 1973 ликвидатори, които са били подложени на радиоактивно облъчване в размер от над 100 милисиверта.

По този начин броят на облъчените служители на „Фукушима-1“ се оказват десет пъти повече, отколкото твърдеше компанията оператор ТЕПКО. Данните са били разкрити след допълнителна проверка, след като ТЕПКО призна, че не разполага с пълни данни за здравословното състояние на служителите си.

Около три хиляди ликвидатори през първите две седмици след аварията през март 2011 г. са работили без индивидуални дозиметри и затова не са могли да следят получената доза радиация, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Допустимата безопасна зона е 100uS (поне по руския респективно и нашия стандарт) или има печатна грешка или са облъчени с 1000 пъти над безопасната доза
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Истинските данни ще бъдат разкрити след много години. Япония е пионка на щатите а следователно щатските реактори не могат да бъдат признати за *** и даже дума не може да стане че това е най-голямата авария с АЕЦ в историята. Така че още много години дозирано ще пускат информация на светещите се японци че всъщност те светят много по ярко отколкото са си мислили:)) но тъй като "безопасните" дози на радиация бяха повишени неотдавана от японските учени, то японците могат да си светят спокойно:)