300 тона радиоактивна вода на ден се изливат от АЕЦ "Фукушима"

Те попадат в Тихия океан
8
300 тона радиоактивна вода на ден се изливат от АЕЦ "Фукушима"
Снимка: Reuters

По около 300 тона радиоактивна вода на ден се изливат в Тихия океан от авариралата през 2011 г. японска атомна централа "Фукушима", съобщава ДПА.

Съобщението беше направено, след като днес японското правителство реши да помогне с бюджетни средства на оператора на централата "Токио електрик пауър" (ТЕПКО). Целта е да се предотврати по-нататъшната концентрация на радиоактивна вода в централата.

Още по темата

Всеки ден около 400 тона подпочвена вода се просмукват в сградите на блоковете и се смесват с радиоактивната вода, която се използва за охлаждане на повредените реактори, пояснява ДПА. През юли ТЕПКО призна, че радиоактивна вода от централата се е просмукала в почвата и се е вляла в морето.

Премиерът Шиндзо Абе нареди на министерството на индустрията да вземе незабавни мерки. АЕЦ "Фукушима" претърпя повреди в три от шестте си реактора след като беше връхлетяна от разрушително цунами през март 2011 г., предаде БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
4
 
32
 
! Отговори
bai ivan преди 10 години
219 000 тона(кубика) вода е нищо и ефекта може да се се усети само по брега на Фукушима, а и това е съмнително. Освен това никъде не се споменава колко заразена с какво и така нататък. Така че спрете с апокалиптичните коментари и прочетете нещо. Само за сравнение яз. Искър е с обем 673 000 000 м3 (тона) вода, което сравнено с океана е смешно
4
0
 
33
 
! Отговори
sasho преди 10 години
mnogo po zle e ot chernobil, no posledtviiata shte gi vidim sled 15 godini ,a sega junem posledstviata ot chernobil
3
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това което не направи петролният разлив в Мексиканския залив, ще го направи Фукушима. Световният океан си отива, но място за паника няма, защото учените наскоро доказали, че можело да се живее и на Марс. Единственото неудобство било, че и там имало леко наднормена радиация.
2
0
 
53
 
! Отговори
На печелившите преди 10 години
честито, за това изливане се говори по така наречените жълти вестници от години и какво от това. И който си мисли че това е далеч от Нас пак да се замисли.
1
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На частната фирма която държи централата не и се дават пари.Просто чакат японската държава или САЩ да почнат да дават пари за аварията. Никога не е била добра идея АЕЦ-ите да бъдат частна собственост.