Как богатите се задържат на върха

Неравенството ги стимулира да издърпат стълбата зад тях
Обновена: 19 авг 2013 16:42 | 19 авг 2013 16:42, Елка Василева
35
Как богатите се задържат на върха
Снимка: архив, Reuters

Колкото повече неравенство има в едно общество, толкова по-голям е стимулът за богатите да издърпат стълбата зад тях.

Когато най-богатите страни в света преживяваха икономически бум, малцина се тревожеха излишно, че най-богатият 1% от населението се радва на все по-голям дял от този просперитет. След рецесията в САЩ фискалната пропаст във Великобритания и кризата в еврозоната, която заплашва самото й съществуване, както и опозоряването на банкерите по света, безпокойството за неравенството вече не е запазена марка на крайната левица, пише в. "Файненшъл таймс".

Не бива да има съмнение за фактите: делът на доходите на най-богатия 1% от населението в САЩ се е удвоил от началото на 70-те години на 20-и век и сега се равнява на около 20%. Такава тенденция се наблюдава до голяма степен в Австралия, Канада и Великобритания, въпреки че във всяка от тези страни този процент е по-нисък (източникът на тази информация е World Top Incomes Database).

Трябва ли обаче да сме обезпокоени от това? Ето две причини, поради които имаме основание да се разтревожим: процесът и резултатът. Може да се обезпокоим, че печалбите на богатите са придобити по нечестен път: с връзки, измами или възползване от щедростта на данъкоплатците. Или пък е възможно да се разтревожим, че резултатите са вредни: нищета и завист, лошо здраве или неработеща демокрация, или нисък икономически растеж, тъй като богатите са стиснали здраво своите пари, или прекалено голям дълг и оттам идва финансова нестабилност.

След кризата може вече да не е модерно човек да допусне, че богатите всъщност са спечелили своите пари. Хората, които нападат банкерите едва ли не инстинктивно, обаче ще направят добре, ако хвърлят един поглед на едно изследване на Стивън Каплан и Джошуа Раух.

Двамата просто сравняват съдбата на хората с най-високи доходи в различни сектори от бизнеса. Обезпокоени ли сте, че главните изпълнителни директори си пълнят джобовете благодарение на лошото управление на търгуваните на борсата дружества? Аз съм, но партньорите в юридическите кантори също се справят много добре, така както и шефовете на частните компании, мениджърите на хедж фондове и най-големите спортни звезди. Системата на управление във всеки от тези случаи е различна.

Може би тогава са се променили някои общи социални норми, което е дало възможност за повишаване на възнагражденията навсякъде? Ако това е така, трябва да очакваме подложените на публично наблюдение заплати да настигат онези, които са обвити в повече тайна, например на мениджърите на частни корпорации. Случва се обаче точно обратното.

Неудобната истина е, че пазарните сили, т.е. резултатът от свободно сключените договори, вероятно стоят до голяма степен зад това увеличаване на неравенството.

Глобализацията и технологичната промяна облагодетелстват висококвалифицираните. В средата на класацията по доходи силен чифт ръце, желание за усърден труд и малко здрав разум бяха достатъчни за печелене на комфортен доход.

Това вече не е така. Междувременно на самия връх се появяват пазари, на които "победителят взима всичко".

Най-добрите или имащите най-голям късмет предприемачи, мениджъри на фондове, писатели или спортисти омитат повечето от печалбите. Идеята, че дебелите котки просто са откраднали каймака на всички останали, е силна от емоционална гледна точка; тя обаче не е съвсем убедителна.

На един добре функциониращ пазар хората получават високи доходи, само ако създават достатъчно икономическа стойност, за да ги оправдават. Но дори да може да бъдем убедени, че това е вярно, не бива да допускаме въпросът да отпадне.

Това е необходимо отчасти тъй като сумите, за които става въпрос, са огромни. Между 1993 и 2011 г. средните доходи в САЩ са нараснали общо със скромните 13,1%. Средните доходи на най-бедните 99% от населението, т.е. на домакинствата, които печелят по около 370 000 долара годишно, обаче са се повишили само с 5,8%. Тази бездна е мерило за това колко много пари прави най-богатият 1% от населението. Залозите са високи.

Посочвам две причини, поради които може да се безпокоим от неравенството: несправедлив процес или вреден резултат. Това, което обаче трябва да ни тревожи наистина, е, че двете причини всъщност в крайна сметка са свързани. Вредният резултат и несправедливият процес се подхранват взаимно. Колкото повече нараства неравенството в едно общество, толкова по-голям е стимулът за богатите да издърпат стълбата зад тях.

На самия връх на социалната йерархия плутократите могат да определят за какво да се говори, като купуват вестниците и телевизионните канали или финансират политическите кампании. Онези, които само просперират, се борят отчаяно да вкарат децата си в правилния квартал, детска градина, училище, университет и компания за стаж - знаем колко голяма е станала бездната между победителите и обикновените участници в надпреварата.

Майлс Корак е експерт по междупоколенческата мобилност на доходите и той поставя въпроса дали богатите родители имат богати деца. Горчивата истина е, че в развитите страни с най-изразено неравенство - Великобритания и САЩ, предаването на доходите между поколенията е по-устойчиво. В обществата с по-голямо равенство като Дания тенденцията привилегиите да водят до нови привилегии е много по-слаба.

Това е нещото, което се преглъща най-трудно, когато става дума за увеличаването на неравенството: фактът, че колкото по-неравни стават нашите общества, толкова повече всички ние се превръщаме в затворници на това неравенство.

Богатите усещат, че трябва да положат усилия, за да не допуснат слизането на техните деца по стълбицата на доходите. Бедните виждат как най-добрите училища, колежи и дори арт клубове и школи по балет изчезват зад една стена от такси или жилища, които не могат да си позволят.

Идеята за едно свободно, основано на пазара общество е, че всеки може да развие своя потенциал до край. Някъде по пътя ние се загубихме.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Шoп преди 10 години
До Влади-МирЗависи кой го пише.Ако аз го напиша, ще е правилно.Ти както и да го напишеш, се ше се пре*ш.Повредата ти е в главния мозък.Не можеш да зацепиш, че всяка от изброените алтернативи е по-лоша от това, до което сме достигнали ние, белите европейци. За безнадеждния лузър тревата оттатък винаги е по-зелена. Иначе едва ли има дисциплина, в която си по-сведущ от мене, оръжия и самолети - най-малко.
28
1
 
1
 
! Отговори
Влади-Мир преди 10 години
До ШoпБраво, будно седерастче си, и от аеродинамика разбираш и от запетайки, а по въпроса абсолютно НИЩО.пп: Между другото, как е правилно да се пише ***(само питам, за да знам дали го пиша правилно ... , а пък и за обща култура;)
27
0
 
1
 
! Отговори
Шoп преди 10 години
До АнонименМного си зле, момче. От нищо не отбираш, ни от политика, ни от айродинамика, ни от техника изобщо.Пълни глупости.
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Shop,"в Русия по-различно ли е, в Русия капитализма по-хубав ли е от американския?"Въпросът е че вече има АЛТЕРНАТИВИ на "Pax Americana", дали ще е Суверенна демокрация(Русия), дали Държавен капитализъм(Китай), дали Социална демокрация с протекционизъм(Южна Америка), дали канибализъм(Близкия Изток). Вече има многополюсен свят...Между впрочем нали искат конкуренция....;-))пп Ако беше останал Андoропов- Генсек, щеше вече да има пионерски лагери на Марс(конкуренция баце;-))
25
0
 
1
 
! Отговори
Shop преди 10 години
До Анонимен Не може. Но още по-зле е, когато всички живеят зле.
24
0
 
1
 
! Отговори
Shop преди 10 години
До Влади-МирНе съм тръгнал на догфайт, просто питам - в Русия по-различно ли е, в Русия капитализма по-хубав ли е от американския?
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не знам защо някой си прави илюзия че може да живе добре в общество в което по голямата част от населението живее зле.
22
0
 
1
 
! Отговори
Влади-Мир преди 10 години
Шопе, къде си тръгнал на "догфайт" с това мижаво анимационно самолетче срещу най-прекрасното творение на айро-динамиката - Т-50 Пакфа;-))Какво общо има статия за оправдаването на мизерстването на 50 млн американски цветни граждани с Русия?!?!
21
1
 
2
 
! Отговори
Shop преди 10 години
До Влади-Мир Но в Русия не е така, нали Валодя? Там Путин си раздава заплатата на бомжите и ходи с кърпени чорапи?
20
1
 
6
 
! Отговори
nerez преди 10 години
Свръх печалбите се получават почти изцяло от МАНИПУЛАЦИЯ на пазарите и борсата от големите. Така напрактика те никога не рискуват. Риска е за средните и дребните играчи. Колежите за богаташките *** всъщност ги учат на истинските неща. На другите се промиват мозъците и им се дават познания колкото да слугуват на негониците. Цялата система е напълно фалшива и се харчат колосални суми да се преспи простолюдието. Хитлер ги научи много на ползването на електронните медии в зомбирането на масите
19
0
 
9
 
! Отговори
Влади-Мир преди 10 години
"Как богатите се задържат на върха"?Баси и малоумния въпросКато си купуват президенти и правителства, които да прокарват лобистките закони. Като приватизират обществени активи за лев или долар, и най-вече като притежават МЕДИИ(заедно с журноблизците ИМ), да им пропагандират неолибералната "пазарна демокрация", а всъщност то е било "корпоративен фашизъм".
18
0
 
6
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
Пари при пари отиват. В период на криза богатите стават по-богати, а бедните - по-бедни. Пари->Власт->Пари->Пари->Власт->Пари->Власт->Пари....
17
1
 
5
 
! Отговори
NIKO11111 преди 10 години
Тези т.нар. свърхбогати всъщност управляват мърсните пари, придобити от наркотрафик, проституция, нелегални продажби на оръжие, както и парите откра.днати от бедните корумпирани държави като нашата.
16
0
 
15
 
! Отговори
The wizard преди 10 години
Не пишете глупости и си проверявайте текстовете. $370,000 най-бедните.... Може би не сте догледали и е било $37,000, но и това не е вярно. Средната заплата в щатите е $42,000 на година, а бедните са с $18-21,000 и по-зле. За да видят $370,000 им трябва лотария.
15
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 7NALI IDEQTA E VESE POVECHE I POVECHE DA HODQT V AMERICHKA , ZA DA IMA KOI DA IM SLUGUVA
14
1
 
3
 
! Отговори
до иванов преди 10 години
иванов да не си шапкар , само те мислят за уж революции и през комунизма и сега който бъркаше в кацата и имаше връзки беше о.к. сега пак е същото . тоест тези които са управлявали тогава и сега искат да е така ....... та какви революции говориш , виж това за масата или софрата си е все така .....
13
1
 
11
 
! Отговори
Енгелс преди 10 години
Без заплахата от социализъм, няма демокрация на запад или добре се живееше по времето на социализма....на запад.
12
1
 
7
 
! Отговори
до статистик преди 10 години
махни една нула 37 000 $ годишно .
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До до 6След колко години рухва империята ? До колкото си спомням има 4-ри века. През тези векове след Калигула е и "Златния век" на Римската империя.
10
3
 
19
 
! Отговори
Жо преди 10 години
НИЩО НОВО!В Библията е написано- "Богатите ще стават още по-богати, бедните- още по-бедни"Исус казва на своите ученици-"По-скоро камила ще мине през иглени уши, отколкото богат човек да влезе в Рая." "Не можеш да служиш на Бога и на Мамона"- (Мамон е асирийски бог на златото)