Нарастват случаите на рак на щитовидната жлеза при деца от Фукушима

Засега няма потвърждение, че откритите случаи са предизвикани от радиация
Обновена: 21 авг 2013 11:37 | 21 авг 2013 11:36, Елка Василева
2
Нарастват случаите на рак на щитовидната жлеза при деца от Фукушима
Снимка: архив, Reuters

При 18 деца от японската префектура Фукушима е открит рак на щитовидната жлеза след аварията в едноименната атомна централа, станала през март 2011 г., предаде ИТАР-ТАСС. У 25 непълнолетни са открити признаци на това заболяване, но засега то не е потвърдено, съобщиха японски медии.

Във Фукушима от февруари тази година шест пъти се е увеличил броят на децата с рак на щитовидната жлеза. Въпреки това властите засега нямат потвърждение, че откритите случаи са предизвикани от радиация. Имаме намерение подробно да проучим всеки случай, за да открием причините за появата на рака, каза ръководителят на специалната комисия към управата на префектурата Хокуто Хоши.

Досега в префектура Фукушима медицински изследвания за рак на щитовидната жлеза са направени на 210 000 жители на възраст до 18 години. Общо се предвижда да бъдат проверени 360 000 души.

Още по темата

Щитовидната жлеза е най-уязвима на въздействие на радиоактивни изотопи на йода, особено уязвима е при децата и юношите. По данни на ООН след аварията в Чернобилската АЕЦ през 1986 г. рак на щитовидната жлеза е регистриран при повече от 6000 души на възраст под 18 години.

Междувременно Япония повиши на трето ниво оценката си за тежестта на инцидента, при който тези дни бе открито изтичане на токсична вода от резервоар на територията на повредената японска атомна централа "Фукушима-1", съобщи Франс прес.

Изтичането първоначално бе оценено с първо ниво по международната седемстепенна скала INES за сериозността на ядрени инциденти. След заседание тази сутрин на японския ядрен регулатор то бе то повишено на трето ниво, което означава "сериозен инцидент".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
не се знае кой яде японската риба. Най-вероятно, хора втора ръка...
1
0
 
11
 
! Отговори
! преди 10 години
Това, че Япония е повишила оценката за тежестта на инцидента е меко казано лицемерно. Аварията е отпреди 2 години и половина. През цялото това време в океана изтича радиоактивна вода. Какво става с флората и фауната, какви морски продукти се консумират? Трагедията на японския народ е огромна, но нека все пак не забравяме фактите.