Брадли Манинг ще иска помилване от Обама

Исках само да помогна на хората, казва информаторът на "Уикилийкс"
22 авг 2013 07:15,
14
Брадли Манинг ще иска помилване от Обама
Брадли Манинг Снимка: БТА

Адвокатът на Брадли Манинг, Дейвид Кумс, заяви, че ще подаде молба за помилване на клиента му до президента Барак Обама, тъй като смята, че "е време да се сложи край на страданията на Брад", осъден на 35 години затвор за разкриване на секретни документи, предаде Франс прес.

Адвокатът е възмутен, че войникът получава по-тежка присъда от насилниците на деца. Той потвърди, че ще помоли Обама да помилва Манинг.

В молбата, която ще бъде депозирана в началото на следващата седмица, Манинг пише: "Ако откажете да ме помилвате, ще излежа присъдата си със съзнанието, че понякога е нужно да платиш висока цена, за да живееш в свободно общество", каза Кумс на пресконференция.

Още по темата
Джош Ърнест, говорител на Белия дом, потвърди, че молбата ще бъде разгледана съгласно процедурата. Адвокатът каза, че самият Манинг го е утешил след произнасянето на присъдата. "Бяхме със сълзи на очите, включително аз, тъй като това значи много за нас, а това момче ме погледна и ми каза: "Всичко ще бъде наред, направихте всичко по силите си. Ще бъда добре, ще се справя", разказа Кумс.

Според защитника Манинг е много силен човек с висок морал, който би постъпил отново по същия начин. Кумс прочете още един откъс от изявлението на войника, в което той казва, че не е възнамерявал да навреди на никого.

"Исках само да помогна на хората. Когато реших да разкрия поверителна информация, го направих от любов към страната си и от чувство за дълг към другите", пише той.

Адвокатът каза, че бившият анализатор за разузнаването в Ирак би могъл да бъде освободен условно за добро поведение, след като излежи една трета от присъдата си. Той ще подлежи на опрощаване на наказанието след 10 години, а ако му бъде отказано, ще може да подава молба за това всяка година, подчерта Кумс.

Помолен да направи съпоставка със случая "Едуард Сноудън", Кумс отговори, че ако Сноудън му беше клиент, той би му казал, че настоящата обстановка не е благоприятна за разобличители".

Присъдата на Брадли Манинг е значителна тактическа победа, заяви вчера основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж, според който младият американски войник може да бъде освободен до 5 години при опрощаване на наказанието му.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нищо от изтеклите документи не е навредило на държавата - това се доказа, затова не му дадоха 95г. Но въпросите са:Защо се засекретява безполезна информация? Защо не се води следствие за военните престъпления от видеоматериалите на Манинг - сафари срещу цивилни от въртолет?! Нали осъдиха Милошевич и кой ли не, даже за Виетнам дадоха символично 3г на пресъпниците. Защо този който вади престъплението е зад решетки а не престъпникът?
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако считат дейноста му като нарушение на секретноста на документите на разузнаването им то е от значение от чия територия е извършено и в кое време защото бившия анализатор на разузнаването ги е приемал и препращал по усмотрение,така че,ако се е намирал примерно на наша територия,а това е възможно,ние примерно нямаме договор за извършване на такава дейност от тяхна страна,а само за армейски части,значи трябва да е информирал и другата/отсрещната/страна,което пък за тях представлява друга дейност
10
5
 
5
 
! Отговори
до 7 преди 10 години
не знам къде си живял в щатите, но или си изперкал или си бил забутан в някое пра-село в Алабама. Иначе не виждам как може да дрънкаш подобни глупости.
9
10
 
5
 
! Отговори
Шoп преди 10 години
До 1Факт.Само неграмотни пидали, които не са излизали от БГ, се ловят на руската пропаганда.Имах възможност, посетих и двете държави, и от симпатизант на руснаците, станах убеден русофоб.
8
1
 
10
 
! Отговори
Tina преди 10 години
Този човек придава човешки образ на системата в САЩ.Бих внимавала в отношението си към него.
7
24
 
7
 
! Отговори
1 преди 10 години
амо до преди 20 г. когато все още имахме армия, и в България такъв *** за такова престъпление щеше да получи смъртна присъда за нула време.Живял съм половин година в щатите, а някога съм работил две години в СССР. Разликата между двете държави е колосална и не е в полза на руснаците.САЩ наистина е богата уредена и демокрация, с работещо правосъдие и няма нищо общо с путиновата фашистка система в Русия.
6
6
 
24
 
! Отговори
nerez преди 10 години
..В САЩ е същият комунизъм като в Русия..Евреиските банкери създадоха финансовата пирамида САЩ. Евреите направиха комунистическия преврат 1917 та в Русия. Как ще е различно като идеолога е един и същ. Нямам нищо против евреите. Имали са възможност да впрегнат голяма маса от *** МАЙМУНИ готови да гонят "михаля". Голяма жътва готват евреите в Азия и най вече в Африка която е безкраен източник на *** маймуни. п.п.Образованието не превръща *** в човек, а просто култивира образовани маймуни
5
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Лъжливата американска демокрация= демоНОкрация!
4
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За престъпленията срещу цивилни във Виетнам поне имаше процес, но тогава се разиграваше пиесата за добрия запад а сега след като стената падна, няма стимул за подобна показност: Убийците стреляли по невъоръжени хора, включително деца и жени като по дивеч, смеейки се, са на свобода. Никой даже не мисли да ги съди.Светът май се хлъзга към много по-страшна версия на тоталитаризъм (демократичен) от този който ние преживяхме на времето!
3
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Колко крадци и терористи, издирвани от Русия, си живуркат в сащ?Хубаво ли е сега, а?Ще хванете Сноудън за фантовките!
2
2
 
17
 
! Отговори
asdf преди 10 години
И на големия черен вожд,ще му се разтупти сърцето от умиление.
1
5
 
30
 
! Отговори
123 преди 10 години
В САЩ е същият комунизъм като в Русия.