Френски политици надигнаха глас срещу Валс заради ромите

"Отговорността на държавата е не да разчиства терените"
Обновена: 24 сеп 2013 21:45 | 24 сеп 2013 21:41,
20
Френски политици надигнаха глас срещу Валс заради ромите
Снимка: архив, Reuters

Думите на френския министър на вътрешните работи Манюел Валс, че българските и румънските роми във Франция трябва да се върнат в родните си страни, предизвикаха реакции сред френските политици.

Кметът на Лил и бивш лидер на френските социалисти Мартин Обри призова за национална солидарност за приемането на 20-те хиляди роми, които са на френска територия, докато ситуацията в България и Румъния не се уреди, съобщава телевизия Франс 3.

"Отговорността на държавата е не да разчиства терените, за да оставя тези хора на улицата", заяви Обри. Тя припомни, че в района Лион-Лил-Сен-Сен Дени има 90 процента ромски мигранти и подчерта, че правителството трябва да намери решение на проблема.

"Навсякъде има терени, които позволяват уреждането на въпроса с пребиваването, които позволяват интегрирането на онези, които спазват нашите правила. Когато случаят не е такъв, тогава подкрепям идеята за връщането у дома", каза Обри.

Още по темата
По повод думите на Валс лидерката на крайната дясна партия Национален фронт Марин льо Пен пък обвини френските социалисти и десницата в политическа неискреност по ромския въпрос, съобщава сайтът "20 минют".

"Тези стари партии и техните представители напълно се дискредитираха в очите на французите по ромския въпрос и по въпроса за границите," каза Льо Пен.

"Ако Валс говори днес за необходимото завръщане на ромите в техните страни, неговата Социалистическа партия както и Съюз за народно движение непрекъснато гласува и ратифицира европейски договори, които въведоха пълната свобода на движение на континента", добави Льо Пен.

Лидерът на Съюз за народно движение Жан-Франсоа Копе пък постави под въпрос полезността на Шенгенското пространство за свободно движение и посочи, че това е типичен пример за европейска политика, която не върви.

Думите на Валс предизвикаха възмущението на организациите за защита на правата на чужденците във Франция, посочва Франс прес, цитирана от БТА.

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Стига бе това са новите френски избиратели. Все ще се намери някоя френска партийка от дъното дето да ги купи за по 2 кебапчета и да влезе в парламента. После като видят колко лесно се печелят изборите с малко разходи ще почнат още повече да ги защитават. Още можем да им пратим - те само в София дето е най-големия *** развъдник са поне 200 000, а скоро и Париж ще стане като София.
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А така, дръжте си ги! И още ще ви дадем, ако искате! И впрочем, успех с интегрирането! :)
15
0
 
4
 
! Отговори
Кикс преди 10 години
До мнение-И на мен ми е тъжно, но и аз ще го преживея...Само не съм много съгласен с определението "пълноправни" що се отнася до ромския етност. Те много добре си знаят правата, не без помощта на меркантилни адвокати и организации от типа на "4 лапи", но никой от въпросните не им вменява, че като част от обществото имат и задължения, които трябва да спазват. Докато не научат това обществото ще има моралното право да оспорва тяхната пълноправност. Говоря за представителната маса на този етнос.
14
2
 
12
 
! Отговори
Демократ преди 10 години
Правила,които Европа не спазва: 1.*** са граждани на Европа.Могат да живеят където си искат. 2.Бежанците от Сирия не влизат в България.Те влизат в Европа през българската врата.Европа трябва да се грижи и плаща за тях. 3.И други...
13
2
 
29
 
! Отговори
мнение преди 10 години
Европейския съюз значи свободно движение на хора, стоки и капитали. Това е в основата, това е фундамента. Ромите като пълноправни граждани на ЕС имат правото да изберат къде да живеят. Избрали са Франция, нека да уважим техния избор. Тъжно ние е, че ни напускат, но..ще го преживеем някак си. Ако Франция иска да ги изгони, то първо следва да напусне ЕС, защото това противоречи на фундаменталните му основи. Сиреч: В ЕС с роми или извън ЕС без роми. Това би било и хубава идея за референдум, където
12
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Франсетата ги пратиха в лапите на Хитлер, ако не помнят. Лицемери. Всички западняри ни презират, не ни смятат за хора. Това обаче зависи и от нас. Като си избираме все подмазвачи, така ще е. Оня с топката и лентите се пъчи мирно в сградата на ЦРУ, все едно е пред паметник на загинали партизани (нали си е комунист). Достойнството е доста забравено понятие. А оттам тръгва всичко. Само псевдо-герои, мародери и алчни предатели. С такива вождове сме обречени. Айде уека.
11
2
 
33
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
какво ще ми връщате бе - щом са във франция - се оправяйте - когато не спазват правилата в България ние къде да ги върнем или като се опитаме да приложим закони спрямо тях ще виете пак на умряло, че им нарушаваме правата да крадат?
10
0
 
40
 
! Отговори
Пешо преди 10 години
"Думите на френския министър на вътрешните работи Манюел Валс, че българските и румънските роми във Франция трябва да се върнат в родните си страни"Чудесно значи заминават за Индия при слоновете!
9
5
 
36
 
! Отговори
асд преди 10 години
е сега трябв ада ги наритаме яко по законов начин/демек по европейски, работа до дупка и яка гонка до дупка, бой на всяко кръстовищя, повеч то двама *** на едно място се арестуват докато се намразят един друг... гадове и животни мръсни, индийска ***, а вранцузите да го духат, хайде да ги интегрират, ти муха без глава интегрирали се бе френски разбирачи такива... ще дойдете и вие на *** к....
8
6
 
13
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
Парлеву франсе?Опърлено прасе!
7
9
 
6
 
! Отговори
do Asan преди 10 години
Ne se pravi na interesen ! Neitegriran Turchi*n!!!
6
9
 
33
 
! Отговори
Игуан Остров преди 10 години
ДИСКРИМИНАЦИЯ!Направо трябва тези достойни роми да заведат дела в международният съд по правата на човека! Защото този опасен акт трябва да бъде наречен с неговото собствено име - опит за етническо прочистване!
5
4
 
4
 
! Отговори
САМОТНИЯТ РЕЙНДЖЪР преди 10 години
Гледайте този филмhttps://facebook/video/video.php?v=481865588567813
4
6
 
51
 
! Отговори
Асанте преди 10 години
Тоя господин петел май забравя какъв натиск упражнява и неговата държавичка за интегрирането и спазване правата на ромите,айде сега да си ги гледат там,че и още ще им пратим от тая напаст,защото тук се множат като ***,и също като тях не *** лесно.Живеят на наш гръб,гледат по една дузина деца с помощи от нашия джоб,и на всичко отгоре влизат в домовете ни и нагло ни крадат.
3
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всеки човек търси по добър начин за съществуване, търси начини и средства за да живее спокойно и да се развива в нормална среда, ако там им харесва защо трябва да се преместват. Осигурете им нормален начин за съществуване. Всеки човек иска да живее в благоприятни условия.
2
6
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ромите имат право да ходят в която и да е страна, не трябва да бъдат дискриминирани. С какво право френския министър не харесва ромите, да не би той да е нещо повече от тях??? ВСЕКИ ИМА ПРАВО НА ЖИВОТ НА КОЯ ДА Е ТОЧКА НА ПЛАНЕТАТА!!!
1
12
 
41
 
! Отговори
Гюро преди 10 години
Е щом връщат електората на столетницата,скоро ще има избори.Всичкото това е организирано от ПЕС/Фес.