Светът не може да се справя със застаряването

Страните трудно подкрепят увеличаващия се брой възрастни хора
30 сеп 2013 23:15,
20
Светът не може да се справя със застаряването
Снимка: архив Булфото

Светът застарява толкова бързо, че повечето страни не са готови да подкрепят увеличаващия се брой възрастни хора в тях, сочи глобално изследване на ООН и организация за защита правата на възрастните, цитирано от Асошиейтед прес.
Индексът Global AgeWatch оценява социалното и икономическо благосъстояние на възрастните хора в 91 страни.

Страните не работят достатъчно бързо, за да се справят със застаряващото по-бързо от всякога население, а към 2050 г. за първи път в историята хората над 60-годишна възраст ще са повече от децата под 15-годишна възраст, отбелязва АП.

Индексът е създаден от правозащитната организация "Хелп ейдж интернешънъл" и Фонда на ООН за населението отчасти за да адресира проблема с липсата на данни за размера и влиянието на глобалното застаряване, посочва агенцията. В него са събрани данни на ООН, Световната здравна организация, Световната банка и други глобални организации.

Докладът, предоставен предварително на АП, се вписва във все по-сложната картина на застаряването и значението му за света, отбелязва агенцията. От една страна фактът, че хората живеят по-дълго е завещание на постиженията в здравеопазването и изхранването, като правозащитници изтъкват, че възрастните не трябва да се приемат като бреме, а като ресурс.

От друга страна в много държави липсват основни елементи за социална защита на възрастните им граждани като доход и здравни грижи. Много правителства не искат да се справят с проблема отчасти защото той се смята за сложен, отрицателен и скъп - което не винаги е вярно, заяви Силвия Стефанони от "Хелп ейдж интернешънъл". По думите й Япония и Германия имат от най-големите дялове от населението на възрастни хора в света, но също така се славят с устойчиви икономики.

Просперитетът сам по себе си не е гаранция за защитата на възрастните, отбелязва АП. Развиващите се световни икономически сили - така наречените държави БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) - са на по-долни места в индекса в сравнение с по-бедни страни като Уругвай и Панама.

Все пак според доклада богатите държави като цяло са по-добре подготвени от по-бедните. Швеция, където пенсионната система вече навърши 100 години, е начело в класацията заради социалната подкрепа, образоваността и здравното покритие. Тя е следвана от Норвегия, Германия, Холандия и Канада. САЩ например са на осмо място, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
2
 
! Отговори
stoneg преди 10 години
Големи сте философи беее хахаахахахах
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нещата са вързани: парите се създават САМО когато заем! Те не са функция на реален продукт. Като резултат се получава един безкрайно увеличаващ се дълг и една вечно обезценяваща се валута (и вързаните за нея други). Справка - $ и практически неизплащаемият дълг на САЩ. Помислете какво са били 100$ през 60те!Ако не беше така системата хората за много по-малко години работа щяха да са самоусигурени и спокойни. Така са вързани като роби да работят дълги години и зависими от следващото поколение.
17
0
 
0
 
! Отговори
Cleo преди 10 години
До 15 онбашиятаРазликата е, че при войните хората умират млади и няма да се налага един работещ да плаща пенсиите на 10 пенсионера. Няма държавен пенсионен фонд който да издържи на това. Така че, твоята теория "goes down the drain" ...
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До OMGЕ, и до кога спорд теб трябва да се насърчава раждаемостта? Колко човека мислиш, че могат да изхранят ограничените ресурси на тази планета.
15
4
 
19
 
! Отговори
Light преди 10 години
Светът е умишлено дизбалансиран за да се държи човечеството в робство. Технологиите увеличават непрекъснато производителността, но не правят работния ден по-кратък, живота по-лек и хората по-богати! Сега им е проблем че, не умираме веднага като излезем от трудоспособна възраст. Как може това да е проблем, при положение че 90% от капиталите и ресурсите на света са концентрирани в ръцете на 1% ? Смисълът на събиране на хората в социум се измести напълно в полза на един нечовешки елит
14
5
 
6
 
! Отговори
онбашията преди 10 години
OMG, ти си глупавия мой човек, раждаемостта е ниска защото това е условието да няма войни, поставено е като цел през 50те и днешните толерасти са забравили защо е така. архитектите на днешния свят са се надявали че *** ще се приобщят, всички ще имат по две деца и ще живеем мирно и спокойно. явно не се получава, и който пръв се откаже от модерните цивилизовани ценности ще спечели
13
3
 
13
 
! Отговори
OMG преди 10 години
Как може да са толкова глупави от ООН? Или нас правят на будали? Проблемът изобщо не е в многото пенсионери, а в рязко намаляващата раждаемост последното десетилетие поради икономически причини, разврат, насаждане на ценности принизяващи семейството като такова и т.н. и т.н.Съвсем отделен е въпросът, че азиатските и африканските народи се плодят много повече.
12
2
 
22
 
! Отговори
#$%& преди 10 години
Не са проблем старите хора, ами самата система.. как така цял живот на тия хора им се отделя от прихода, а после идват в тежест!? Къде им потъват паричките?
11
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
в България детето е ЛУКС!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
10
0
 
16
 
! Отговори
Cleo преди 10 години
---> Аз имам много колеги които са били по 9 - 10 братя и сестри, а сега повечето имат само по 1 дете и не мислят за повече. И това са хора които правят по минимум 60-70 000$ годишно!!! "Цивилизованият" свят стана като "лошия" Китай, където със закон те ограничават да имаш 1 дете (а ако имаш пари да плащаш, може и повече). Разликата е, че тук те принуждават по друг начин.Докато не се случат радикални промени и народа масово не се вдигне, ще се затъва все повече в блатото ...
9
2
 
14
 
! Отговори
Cleo преди 10 години
И по зле ще става. Тези които имат деца, знаят за какво става върпос. Всичко детско е безумно скъпо, бебешка дрешка е 2 пъти по-скъпа от дреха за възрастен, за която се изразходва 5 пъти по-малко материал. И това е само началото. Днес трудно някой може да си позволи да има повече от 1-2 деца, а тези които могат, не искат да си развалят рахата. Чиста проба геноцид, толериран от правителствата които са спонсорирани от бизнеса който прави огромни печалби ---> Следва
8
6
 
12
 
! Отговори
Работеща майка преди 10 години
До #7Аз не съм взела пари за образованието си нито от теб, нито от държавата, за да ми държиш такъв тон! Жив и здрав, но май само със злобата си ще си правите компания :)
7
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И като имаш NBA да не си хванала Господ. Много ме дразнят американските измислици раздавани на *** с много кинти и без мозък. Статията казва, че даже и 3 деца не са достатъчни вече да заместят възрастните, но хората нямат пари даже да отгледат 1 дете. Именно парите хвърлени за глупости като NBA доведоха до там че няма пари за другите хора да отгледат и 1 дете.
6
11
 
24
 
! Отговори
Работеща майка преди 10 години
До #2Човеко, ти не си в ред! Аз имам MBA, работя, помагам на родители и роднини. Междувременно успях да родя ТРИ чудесни деца и си ги отглеждам с голяма радост. Вместо да празнодумстваш, вземи си намери жена и направете няколко Българчета! Ако наистина искаш, намираш начин. За съжаление чалга културата направи семейството и децата у нас едва ли не нещо неприлично :(
5
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сверът застарявал?? През последните 50-ина години световната поулация се множи с около 800 млн. на всяко десетилетие. Единственият континент с намаляващо население е добрата стара Европа, и то въпреки механичният прираст от хора, идващи от места със свръхнаселеност. Този демографски вакуум ще се запълни от младо, жизнено, бързорастящо по численост население, както многократно се е случвало по-рано. Освен ако европеецът (а в това число неминуемо е и родният) не се опомни и не вземе мерки.
4
1
 
10
 
! Отговори
irina.cerna преди 10 години
И после стандарта на живот бил нисък...
3
0
 
24
 
! Отговори
цвъцко преди 10 години
В БГ пенсионерите не са бреме, а неизчерпаем източник на пари в брой
2
34
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пенсиите и Целия Мит за социална защита е Измислен от Ционистите.. Парите за Пенсия се Играят на Борсата където ционистите ги ограбват.. Ако няма Пенсии и Детски Градини - раждаемостта ще висока.. На Жените трябва да се забрани да работят и да учат висше образование.. Както направи Иран Видя че раждаемостта спада и забрани на жените да учат по 50 специалнисти , жена освен за учителка за друго да учи.
1
0
 
23
 
! Отговори
Hitler преди 10 години
Ха как да не може да почнат масово размножаване на ***...всеки с по 10 ромчета