Обвиняват Газпром в прилагане на монополни практики

Еврокомисарят Алмуния: Подготвя се списък с обвинения срещу компанията
Обновена: 3 окт 2013 18:58 | 3 окт 2013 18:57, Елка Василева
24
Обвиняват Газпром в прилагане на монополни практики
Снимка: архив, Reuters

Руската компания Газпром е на път да бъде обвинена в прилагане на практики, нарушаващи антимонополното законодателство, заяви европейският комисар по въпросите на конкуренцията Хоакин Алмуния на конференция в литовската столица Вилнюс, цитиран от Ройтерс.

Алмуния посочи, че регулаторните органи на Европейския съюз подготвят списък с обвинения срещу компанията.  „Би било преждевременно да предвидим кога ще бъдат предприети следващите стъпки в това разследване, но вече сме на етап подготовка на изявление с претенции“, каза той. Европейският комисар уточни, че разследването обхваща Естония, Латвия, Литва, Полша, Чехия, Словакия, Унгария и България.

Ако бъде установено, че е нарушила правилата за свободната конкуренция, на Газпром може да бъде наложена глоба в размер до 10% от годишните приходи, които през миналата година достигнаха 148 млрд. долара, т. е. около 15 млрд. долара.

Още по темата

През септември 2012 г. Европейската комисия започна разследване по обвинения, че руската компания може да се е възползвала от господстващото си положение на пазара, спирайки свободния приток на газ към държави членки на Европейския съюз и че таксува некоректно потребителите си, обвързвайки цената на природния газ с тази на петрола.

Компанията е сред лидерите на световния пазар на природен газ, като „над 20 държави от Централна и Източна Европа поемат над 65% от износа на Газпром“, подчертават от руския монополист.

От Газпром отхвърлиха обвиненията още след оповестяването на началото на разследването, а главният изпълнителен директор на Газпром Експорт Александър Медведев заяви в сряда пред CNBC, че обвиненията са „породени от политически мотиви, а не от икономическото представяне“.

Още световни икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
I ako Gazprom spre dostavkite .....na kogo 6te si prodava gazta !?Mejdu Kipar i Izrael se otkri ogromno nahodi6te na gaz .....taka ,4e da ne se praviat na veliki !!!
20
0
 
1
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 10 години
До ShopАко това стане, сладоледът в Берлин ще струва 10 копейки...
19
3
 
0
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Ами още малко като на ЕС им дойде акъла в главата и си направят собствена армия, ще видим кой кого. 500 милионна държава с най-високите технологии, срещу суровинния придатък с 5 пъти по-малко население...
18
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Нали това е либерализиран пазар, цените са свободни, нали за това уж мечтаем, а накрая нещо ни се види, че цената вила висока. Хайде сега ми кажете като се либерализира и нашия пазар какво ще се случи с цените. Може спокойно да слагате плюсчета, това ще е после на цената.
17
6
 
1
 
! Отговори
Алчен преди 10 години
До "...ако Газпром за да няма ядове с ЕК, чисто и просто реши да не доставя газ на ЕС..."Ами защо ги строят тези газопроводи...Защото ЕС са коректни платци и всеки иска на тях да продава !!! Ама тези араби и руснаци са много алчни .
16
5
 
12
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 10 години
Да си вземат газ от Норвегия, която мълчи като пръднал заек в люцерна! Русия доставя под 30% от газта в Европа, другото е от Норвегия и Великобритания. Някой да *** срещу тях? Пък и не ми се вярва Норвегия да продава по-евтино от Русия..."правилата за свободната конкуренция" - какво е това, мааму стара??? Та нали са монополисти, к'ва конкуренция, к'ви пет лева? И аз имам едни съмнения, че мерцедес продават много скъпо, ама какво да правя?P.S. Ха познайте от година Норвегия е в ЕС.
15
0
 
8
 
! Отговори
тъпите хамстери преди 10 години
за бога братя не купуваите газ..пърдете и се топлете с био газ..баи брадър каза ***,***
14
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма кво да се обяснявате на тези мошенници направо им лепкате 15 милиарда глоба и точка. За 2014 година още 15 чилиарда. Те само от България заради обвързването на цената на газа с цената на нефта за последните 10 години съдраха не по-малко от 10 милиарда долара.
13
11
 
6
 
! Отговори
до 14 преди 10 години
Именно.ЕС не трябва да зависи от държави не членуващи в този съюз.Свят широк и голям,пазар за чушките и доматите Русия да си правят там където си продават оръжието.
12
1
 
1
 
! Отговори
ТОШО преди 10 години
Може, но ... едва ли!
11
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Газ, нефт, чушки, домати, бяло саламурено сирене и редки метали може да си купи всеки от когото си пожелае. Никой никого не кара насила.
10
7
 
16
 
! Отговори
Пею Яворов преди 10 години
Тъпо стана, че не можаха да гепат газта на Сирия и сега бачкат пинизи.
9
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
11 аз ги знам много добре една плеяда от хайде да не казвам какви , които щом има новина за Щатите се скъсват да пишат , а сега мълчат не заклеймяват руския капитализъм и империализъм. Представяте ли си ако ГАЗПРОМ беше американска компания или поне някаква Западна , какъв порой от слова щепе да има , чак слюнки щяха да им хвъчрат от устата пишейки на компа.
8
5
 
12
 
! Отговори
наблюдател до 10 преди 10 години
Завъртяха се,казаха,че ЕС се разпадал и за това щял да глобява Газпром и друго не успяха да измислят плоските мозъци.
7
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
1Ч.40 МИН а само 9 коментара , къде са обичайнте русфили
6
10
 
9
 
! Отговори
Червен ПАРЦАЛ преди 10 години
Кой бе Русняците ли бе те са ни братя, сега ще им пратим СИРИЙЦИТЕ да легнат до тях-до всеки червен *** по един сириец, нали според тях в Сирия цари мир, разбирателство и хармония!!
5
14
 
14
 
! Отговори
РУС-ко преди 10 години
Бал съм ги руснаците.Пишат ни се за братя,а ни продават два пъти по-скъп природен газ от колкото на останалите държави в ЕС,отгоре на всичкото и тръбата им за Южен поток минава през България и 15г. трябва да се държим за палците,пък чак тогава да хванем някакъв келепир...след 15г.я камилата я камиларя.Изобщо няма да ги защитавам тук.
4
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До СоциалистИстината брате е че си *** и дрънкаш глупости надявайки се че някой ще ти се върже.Тръгвай си към твоята майка - *** русия и не се връщай
3
12
 
19
 
! Отговори
Социалист преди 10 години
До АнонименАбслолютно съм съгласен!И още нещо: Ако все пак някой някъде почне да притиска Газпром за 15 млрд глоба за тези пари руската компания ще може да си спретне една собствена война или пък да подкупи повечето правителства в ЕС за пълна отмяна на глобата! Истината братя е че ЕС фалира и ще е поредният съюз който се разпада след нашето влизане! Единствено СССР се разпадна преди нас :D
2
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не може а трябва! А на рбладжийте в България 2000 тояги на голо, защо няма алтернативна връзка.