ЕС започна разследване срещу Газпром

Руската компания е заподозряна в ограничаване на конкуренцията
Обновена: 5 сеп 2012 10:15 | 5 сеп 2012 10:15, Елка Василева
40
ЕС започна разследване срещу Газпром
ЕС разследва Газпром за нарушаване на антитръстовото законодателство. Снимка: архив, Reuters

Регулаторните органи на Европейския съюз са започнали разследване срещу руския енергиен гигант Газпром относно това дали компанията е нарушила антитръстовото законодателство в ЕС, като е възпрепятствала конкуренцията на пазарите на газ в Централна и Източна Европа, съобщава „Уорстрийт джърнъл“.

Европейската комисия е обявила, че разглежда три случая на такива практики от страна на руския държавен производител на газ, в това число несправедливо ценообразуване и пазарно сегментиране.

Разследванията, които са били започнати в осем европейски държави, подчертават засилването на трайното напрежение между Брюксел и Москва по отношение на либерализацията на енергийните пазари в Европа.

Комисията подозира Газпром в разделяне на газовите пазари, осуетявайки свободния обмен на газ между страните-членки на ЕС. Руската компания може също така да е предотвратила диверсификация в доставките на горивото и да е налагала несправедливи цени на потребителите си чрез обвързване на цената на газа с тази на петрола.

„Такова поведение, ако бъде установено, може да съставлява ограничаване на конкуренцията и води до по-високи цени и намаляване на сигурността на доставките. В крайна сметка то би навредило на потребителите от ЕС”, се казва в изявлението на ЕК.

„Може би ще има какво да кажем на по-късен етап, но в момента не мога да коментирам”, е заявил говорителят на Газпром Денис Игнатиев.

Руската компания задоволява около 25% от нуждите на Европа от газ, но някои източноевропейски страни като България, Румъния, Полша и Литва са зависими от Газпром в значително по-голяма степен.

ЕС отдавна е обезпокоен от договорите за доставка на Газпром, включително тяхната продължителност, обвързаната с петрола формула за ценообразуване и изискването за минимално усвоено количество, като е убеден, че противоречат на усилията на съюза за създаване на открит и конкурентен пазар на природен газ.

Разследванията идват след инспекции миналата година в компании за природен газ в Естония, Латвия, Литва, Полша, Словакия, Унгария, България и Чехия. Сред инспектираните компании са били дъщерни дружества на Газпром, а също така германските E.ON и RWE, австрийската OMV и полската PGNiG.

„Решението за започване на днешното разследване е в резултат от инспекциите през миналия септември”, посочва говорителят на ЕК Антоан Коломбани, като добавя, че разследването е насочено единствено към Газпром.

Тогава руската компания нарече изненадващите инспекции „неочаквани” и обяви, че договорите й за доставка на газ към Европа са в „пълно съответствие” с международното законодателство.

През последните години ЕС прие правила за либерализиране на енергийните си пазари и отварянето им за трансгранични инвестиции извън съюза в опит да понижи цените и да увеличи енергийната сигурност.


Още световни икономически новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като врътнат кранчето ще ми пръднат на ***.
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В България зимата трае по месец - месец и половина, от Коледа до св. Валентин. Нали спираха веднъж газта за 20 дни, да не умряхме? ТЕЦ-овете минаха на мазут и толкова. Е, ще се ограничим малко за няколко седмици, и Газпром ще изгуби няколко милиарда долара. Голяма работа бил тоя Газпром, какво толкова плашите с него?
36
1
 
8
 
! Отговори
до 33 преди 11 години
И тогава на кого ще продават бе,нали Европа им е най-големият консуматор,нали преди 3 или 4 години се опитаха да врътнат кранчето,какво стана нищо,Европа има резервни варианти,арабите не спят и те газ произвеждат,Венецуела захранва цела Испания,испанците не купуват от руснаците и литър,французите имат газ който веднага ще потече,ако им се затвори кранчето.Европейците не се плашат бе кютюк,а вие бушмени червени сте свикнали само да плашите,но пък дали са останали плашливи хора вече ?
35
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И какво газпром като врътне кранчето на "загубените" западняци те от страх ще започнат да плащат двойно за синьото злато.
34
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Номер33, надявам се чугунените глави да спрат газа за западна европа, това ще бъде автогол.
33
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Брюксел разследва "Газпром" за нарушаване на антитръстовите правила... Най-много "Газпром" да ви врътне и затегне кранчето на газа...и хоп, газова криза. И Европа затяга коланите ....
32
1
 
2
 
! Отговори
Газпром преди 11 години
Пара в свирката . Газпром с най-глупавите юристи в света . И ще си вържат нарочно камък на шията . Брюксел започва да прилича на патето от кълчищата.
31
3
 
5
 
! Отговори
Килъра преди 11 години
*** за русофобите!
30
2
 
2
 
! Отговори
до 25 преди 11 години
Ей болук,пиши на кирилица бе хайванин !
29
3
 
5
 
! Отговори
до 25 преди 11 години
От това ти ниво на тъпотия няма по-надоло. Американците инвестират там заради най-евтината работна ръка получовеко, и не само те инвестират там,в Китай си преместиха производството всички почти големи световни концерни,а пък и Китай въобще ама въобще не желае съюз с Русия,напоследък само си е пооправил дипломатическите отношения единствено за пред света,китайците не са злобни,но и не забравят историята си с Русията,тъпо червено кретенче.
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 25 ти вярно не си в ред инвестират мой човек заради ефтината работна сила при това по качествена от пияните *** , за това инвестират там не за нещо друго ,а когато цената на труда се изрвни със запада ще спрат да инвестират там.
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Русия и Китай ще се съюзят когато границата им минава по билото на планината Урал.
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЗАЩОТО НАШИТЕ АНТИМОНОПОЛНИ ЗАКОНИ НЕ РАБОТЯТ?
25
5
 
1
 
! Отговори
do 22 преди 11 години
za6to investirat amerikancite v Kitai znae6 li za6to za6toto imenno se straxuvat ot saiuz s Rosia
24
5
 
6
 
! Отговори
до 20 преди 11 години
По-добре зависим от грамотни западняци отколкото зависим от червени руски ***.
23
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 20 олигофренче Русия няма най-важното , а това са хората , не че няма 150 мил.нас. , не че няма супер ерудирани и креативно мислещи сред това население , но те се задушават от липсата на свобода която абсолютно винаги е била дефицит в тази страна , за това и никога няма да успее да бъде първа въпреки че господ и е дал ресурси.
22
7
 
6
 
! Отговори
qwer преди 11 години
Най-долната *** това са руските болшевики,в едно с българските им комуни-***,а тук във форумът се е появил некакъв *** който плаши със съюз Русия-Китай. И какво ще стане бе ***,като икономиката на Китай се базира на чужди инвестици,изглежда не ти е ясно,че чиновците никога няма да загърбят Западът и САЩ,а пък и да си видял китаец да емигрира в Русията,нали според тъпнята ти ще стават велики,а продължават да бегат към Америка и З.Европа.Прости сте това комуните,много прости и ***
21
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Надявам се кремълските джуджета да направят тази глупост и да врътнат кранчето на ЕС. Тогава тези 23% от газовите доставки на мига ще бъдат лапнати от арабски и американски доставчици на втечнен газ.
20
5
 
4
 
! Отговори
do 14 преди 11 години
Rusia ima tolkova gaz 4e da udavi vsi4ko tapanar , i ne samo gaz ima vsi4ko v golemi koli4estva tq e nai bogatata strana po prirodni resursi vij v neta negramotnik tq e bila vinagi nezavisima i 6te bade,ti misli kak 6te si zavisim ot Evropeiskite ti 4orbadjii deto ti podxvarlqt jalti stotinki,
19
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хе-хе... Нали неолибералните *** ни проглушиха ушите, че пазарите трябвало да бъдат напълно "свободни". Като резултат, нагъзиха ни всякакъв род картели, монополи и олигополи. Не, че ме кефи да пращам безобразните цени за парното, но не мога да не се запитам, какво означава на този фон "несправедливо ценообразуване"? Като ще бутаме един монопол, хайде да бутаме и останалите, а? :)