ЕС присъди наградата "Сахаров" на Маляля Юсуфзай

16-годишното момиче печели наградата с парично изражение 50 000 евро
Обновена: 10 окт 2013 14:14 | 10 окт 2013 14:11, Елка Василева
0
ЕС присъди наградата "Сахаров" на Маляля Юсуфзай
Маляля Юсуфзай. Снимка: Reuters

Европейският парламент присъди наградата "Сахаров" на пакистанската ученичка Маляля Юсуфзай, която миналата година оцеля след опит за убийство, извършен от талибаните, предаде Асошиейтед прес.

Европейският парламент обяви, че 16-годишната Маляля печели наградата, чието парично изражение е 50 000 евро. Сред номинираните за отличието бяха Едуард Сноудън, разкрил тайна американска програма за наблюдение, и група намиращи се в затвора беларуски дисиденти.

„С присъждането на наградата „Сахаров“ на Маляля Юсуфзай Европейският парламент признава невероятната сила на тази млада жена. Маляля смело защити правото на образование за всички деца. Това право за момичетата се пренебрегва твърде често“, заяви председателят на ЕП Мартин Шулц при обявяване на името на лауреата. „Утре, 11 октомври, е международният ден на момичето. Искам да припомня, че около 250 милиона млади момичета по света не могат да отидат свободно на училище. Примерът на Маляля ни напомня за нашия дълг и отговорност към правото на образование за децата. Това е най‑добрата инвестиция за бъдещето“, допълни той.
 
Маляля Юсуфзай е 16‑годишна ученичка от град Мингора, областта Суато, в Пакистан. Известна е с действията си в защита на правата на жените в долината Суат, където режимът на талибаните забранява на момичетата да посещават училище.
 
Тя държи първата си публична реч през септември 2008 г., озаглавена „Как смеят талибаните да ми отнемат основното право на образование?“. Когато всички училища за момичета са затворени през 2009 г. по времето на талибанския режим, Юсуфзай започва блог за Би Би Си Урду под псевдонима Гюл Макай (име на героиня от местния фолклор). Блогът прави популярна нейната кауза. Веднага след като е разкрита самоличността ѝ, към семейството ѝ са отправени заплахи, последвани от опит за убийството ѝ през октомври 2012 година. Тогава тя е простреляна в главата и врата от въоръжени талибани, докато се  прибира от училище.
 
Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта на името на съветския учен и дисидент Андрей Сахаров е създадена през декември 1988 г. от Европейския парламент и се връчва на лица или организации, които посвещават живота си на защитата на човешките права и свободи, по‑специално — на правото на свободно изразяване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари