Турция и Германия са във война заради айрана

Спорът е за стандарта на европейско ниво за напитката
25 окт 2013 15:26, Елка Василева
73
Турция и Германия са във война заради айрана
Снимка: архив, Булфото

Турция и Германия водят "тиха война" във връзка с въвеждането на стандарт на европейско ниво за айрана, пише в. "Радикал".

Турската страна настоява напитката, която смята за свое национално питие, да бъде стандартизирана във вида, в който съдържа живи бактерии и млякото не е било подложено на обработка при висока температура.

Германия се застъпва под наименованието "айран" в Европейския съюз да се разпространява млечната напитка, дори и ако е преминала през пастьоризация при много висока температура (т.нар. UHT технология). Този процес обаче вреди на живите бактерии и следователно на полезното действие на айрана, предупреждават турски учени.

Турция произвежда 1,6 млн. тона айран, докато извън страната общото производство на напитката е 800 хиляди тона, пише още вестник "Радикал", цитиран от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още по темата: ГерманияайранТурция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
3
 
! Отговори
до 65 преди 10 години
DOMUZ, DOMUZ, пак си се появил за да плещиш поредните си глупости !!! Чети истинската история, а не историята, която ви втълпяват тъпите ходжи.
59
0
 
1
 
! Отговори
Въле Въля преди 10 години
Ееех айрянче бееее ...И малко чесънче настъргано, па да му ударя една кана и една гръмка огигня накрая
58
0
 
4
 
! Отговори
Шопе Шопе преди 10 години
До Shop Ти що не си ходило на на училище с читанка в ръчица бе пиле? За това си ЧУК отвсякъде! Ако беше малко се образовал,щеше да разбереш сега колко си ***! И щеше да се гръмнеш,вместо да тровиш това пространство с тъпотията си и ПРОСТАЩИНАТА!
57
5
 
3
 
! Отговори
Претория - ЮАР преди 10 години
До любител историк 51Личи си, че си любител историк. Като не знаеш, питай професионалните и знаещите. Това, което казвам в постовете си е абсолютна и добре доказана истина - Прабългарите са ТЮРКИ. Сред тях има и славяни, има и персоезични. НО ХАНЪТ, БОИЛИТЕ, ТЕЗИ КОИТО ПРАВЯТ ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ СА ТЮРКИ. В това никой независим и сериозен историк не се съмнява. В Именника на Хановете календарът е на тюркски език, а прабългарският календар е ТЮРКСКИЯТ КАЛЕНДАР- много точен и много древен!
56
3
 
4
 
! Отговори
Претория - ЮАР преди 10 години
До dimitarДимитре, прав си, обаче разлика между турци и тюрки няма. Тия продукти ги е имало от Тихия Океан до Унгария, където от поне две хилядолетия преобладават тюркски държави. Прабългарите са част от това пространство на степните народи - предимно тюрки. Това, което наричаме турци е условно - това е част от Южната Дъга, или още наричана Синята Орда. Ние идваме от Северната Дъга, която се нарича Златната Орда (още преди всякакви татари). Това са същите народи, имат същите млечни храни.
55
3
 
4
 
! Отговори
Претория - ЮАР преди 10 години
До БГАми именно, прабългарите са тюрки и е естествено да имат и кумис, и айран и кисело мляко (истинското название на което е йогурт) и всякакви други млечни продукти, които са в цяла Централна Азия, у всички тюрки (тюрки и турци е едно и също за самите турци), при това, имат същите названия навсякъде в тюркските страни и райони чак до Китай и Корея.
54
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
При арабите е лабан, в Индия и околностите е ласи
53
8
 
14
 
! Отговори
БГ преди 10 години
АЙРЯНА ,ТРАДИЦИОННО СЕ ПРАВИ ОТ КИСЕЛО МЛЯКО,КОЕТО ПЪК Е ИЗКОНЕН БЪЛГАРСКИ ПРОДУКТ,ОЩЕ ДРЕВНИТЕ БЪЛГАРИ СА ПИЛИ НАПИТКА ПОДОБЯВАЩА АЙРЯНА-КУМИС,ТАКА ЧЕ НЕ ВИЖДАМ ЗАЩО ТУРЦИ И ТУРЦИЗИРАНИ ГЕРМАНЦИ СПОРЯТ ЗА НЕЩО ,КОЕТО НЕ Е ТЯХНО,КЪДЕ Е НАШАТА ДЪРЖАВА В СЛУЧАЯ,КАКТО И СПОРА ЗА РАКИЯТА-ЗА НЕЯ ПЪК ОЩЕ ЛАЛА ШАХИН ПИСАЛ,ЧЕ СМЕЛОСТТА НА ЗАЩИТНИЦИТЕ НА СОФИЯ ИДВАЛА ОТ ПИЕНЕТО НА РАКЪ И ВИНО.ПИСНА МИ ОТ "ЕВРОПЕЙСКА ТУРЦИЯ"
52
4
 
1
 
! Отговори
Любител Етимолог преди 10 години
До ShopТи го каза,че в главата ми има "Арео",но все пак има нещо,а твоята е съвсем празна и дървена.Да вярваш на турски учен е като да вярваш на *** "Честна дума".Според турски етимолози думата Анадол не е гръцка и не означава Изток а Ана - дол Ана е Майка а дол не знам какво било.
51
6
 
5
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Всякакви прокиснали млека, *** сирена, ферментирали ечемици и прочие са се пиели още от първобитните хора и то не от хубаво, а от глад и понеже не са могли да ги съхраняват дълго време свежи. Не са имали хладилници и фризери. Следователно почнали са да консумират прокиши и да се правят, че много им харесва.
50
3
 
5
 
! Отговори
dimitar преди 10 години
airan ne e samo turska nacionalna napitka.airana se e piel po zemite v sredna aziya i iztochna evropa mnogo predi vaznikvaneto na osmanskata imperiya a pak da ne govorim za turciya.
49
2
 
4
 
! Отговори
Shop преди 10 години
До Любител Етимолог"Арео" имаш в главата си.
48
6
 
3
 
! Отговори
Shop преди 10 години
До Анонимен 47 Никога не съм чувал за "бърканица", това са измишльотини. Айрана си е айран, има и нещо, на което се казва "мътеница" по шопските краища.
47
3
 
9
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 10 години
ПО ПРИНЦИП НИЕ ЕЛЛИНИТЕ НЕ КЛИОПАМЕ МНОГО ТУРЦИТЕ....НО ПО ТОЗИ КАЗУС ТЕ ИМАТ ПРАВО......
46
0
 
9
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Баклавата си е Trade- марк турска и е вкусна.Германците обичат сладки картофи,Дедо поп не обича бръснарска Машинка "Philips" ,ходжата и Ердоган не обичат затвора, а папата Кукурига Лъжи на 50 езика,юдеиския пак не обича мира.Въпрос на вкус.
45
2
 
6
 
! Отговори
до 47 преди 10 години
Бърканица може да са казвали сърбеещите се шопи и македонци в България винаги си е било----айрян или айран---- и дете са правилни
44
2
 
4
 
! Отговори
Любител Етимолог преди 10 години
До Претория - ЮАРАз говоря за думата "Айран" а не за питието разредено кисело мляко.
43
5
 
10
 
! Отговори
любител историк преди 10 години
До Претория - ЮАРБългари и Тюрки е равно, колкото ти си южноафриканец.......***.... преди да пишеш нещо чети!!!! Все пак в интернет има много, което да научиш.....
42
2
 
9
 
! Отговори
Претория - ЮАР преди 10 години
До Любител ЕтимологНяма как да произлиза от гръцки - айран има и в Узбекистан, има го и още по- на изток и го имат всички тюрки. Освен това, оригиналният айран не е от кисело мляко (в Тр и Бг е от кис. мляко с вода), но на изток се прави от мляко с някаква мая и сол. И е гладко като мляко и много утоляващо. Тези неща вероятно идват с прабългарите, които са тюрки (най малкото елитът им). Също като тях, всички тюрки пият кумис или къмъз - ферментирало кобилешко мляко плюс една камара други млека
41
0
 
4
 
! Отговори
Претория - ЮАР преди 10 години
До 999*За градските бани си прав само донякъде. Османците са строили такива, но градската баня е дело на римляните и по цялата империя, дори в малки градове има големи римски бани със сауни, басеини, топли и студени води - прекарвали са по няколко часа там. Освен това, римляните са имали обществени тоалетни с течаща вода, някои от които могат днес да се видят в Рим - от времето на Веспасиан, т.е. около 80-та година сл.н.е.