Турция и Германия са във война заради айрана

Спорът е за стандарта на европейско ниво за напитката
25 окт 2013 15:26, Елка Василева
73
Турция и Германия са във война заради айрана
Снимка: архив, Булфото

Турция и Германия водят "тиха война" във връзка с въвеждането на стандарт на европейско ниво за айрана, пише в. "Радикал".

Турската страна настоява напитката, която смята за свое национално питие, да бъде стандартизирана във вида, в който съдържа живи бактерии и млякото не е било подложено на обработка при висока температура.

Германия се застъпва под наименованието "айран" в Европейския съюз да се разпространява млечната напитка, дори и ако е преминала през пастьоризация при много висока температура (т.нар. UHT технология). Този процес обаче вреди на живите бактерии и следователно на полезното действие на айрана, предупреждават турски учени.

Турция произвежда 1,6 млн. тона айран, докато извън страната общото производство на напитката е 800 хиляди тона, пише още вестник "Радикал", цитиран от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още по темата: германияайранТурция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
7
 
3
 
! Отговори
Любител Етимолог преди 10 години
До Претория - ЮАРДумата "Айран" произлиза от гръцката дума "Арео" = "Рядко"
39
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Турците наричат българската бърканица айрян. Оригиналното название е БЪРКАНИЦА. Преди 50 години никой в България не употребяваше думата айрян.
38
1
 
3
 
! Отговори
Претория - ЮАР преди 10 години
До Анонимен 32Чети по-сериозни книги. Йог значи дебело (като корен на дума), само че на тюркски или турски - йогун - дебел, силен, могъщ, оттам - йигит (джигит), оттам отива в българското як, яко. Това е чист древно-тюркски корен. Свикни с мисълта, че йогурт е оригинално турска дума - всеки езиковед е наясно с това. Друг е въпросът, че езиците на траки и етруски са свързани с древно-тюркските езици - защо и как - не е ясно, но е факт.
37
0
 
5
 
! Отговори
Трака Трак преди 10 години
До Ok!Извинявай, ама я ми посочи някоя хроника, където се споменава, че траките напускат тези земи на някъде? Няма такива сведения! Как реши, че най-големия древен народ се е изпарил току-така?
36
1
 
4
 
! Отговори
Претория - ЮАР преди 10 години
До TulskiДругарю Тулски, четете малко история. В Римско време, прадедите на тия османлии са имали Туран - огромна и добре организирана държава, която започва около 2-ри век пр.н.е. с Теоман или Деу-ман, зависи от прочита на китайските източници. Що се отнася до макароните, това, което се знае вече със сигурност, е че не Марко Поло ги донася от Китай, а те са познати преди това, в късно-римския период и в ранното Средновековие, т.е. са си измислени в Италия, но подобни неща имат много народи.
35
2
 
5
 
! Отговори
Претория - ЮАР преди 10 години
До Анонимен 40Етимологията на думата йогурт е тюркска. Употребявана е тази дума преди повече от хиляда години в Източен Туркестан (дн. т.нар. синцзянски район на Китай). Правенето на кисело мляко, разни видове айран, кумис, кефир и пр. млечни ферментационни продукти, както и разни видове бяло сирене са типични за всички тюркски народи по Централна Азия до Китай и Корея.
34
0
 
8
 
! Отговори
Претория - ЮАР преди 10 години
До RegistriranКиселото мляко е традиционно за всички тюркски народи. Като идеш в средна Азия, имат същото кисело мляко, което ние имахме през соца. Плюс още една камара продукти на база млечна ферментация. Тази традиция е стара на Балканите, вероятно още преди идването на прабългарите, но трябва да се има пред вид, че прабългарите са минавали по тия земи много преди Аспаруховата конница.
33
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ta kakwo e airqna bez mlako, gospoda? Gola woda!!!!
32
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 32И киселото мляко и думичката йогу(ъ)рт пристигат в Западна европа от Турция, а това че етимологша.ята е тракийска е друг въпрос. по това време България е под турскоТо и Европа е тракийско наименование и означава земя зад хълмовете, но европейците май са си измислили разни легенди за това.
31
4
 
14
 
! Отговори
Registriran преди 10 години
Да го ду*ат и Трчулята и Немците, ако не им дадем кисело мляко ще нагъват бистра вода.
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Ok!Хахо, народност, наброяваща милиони не изчезва току-така... Аман от разбирачи.
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В същност има различни видове фемрнерирало и сгъстено мляко, или резливо. Германците си имат някакво йогурт, което не е с бациликус булгарикус (май и данона не е). И кефири разни има, на всичките можеш да добавиш вода и сол и да ги пиеш. Просто да обособят две напитки, не разбирам какъв е проблема. Думи ли няма достатъчно да ги наричат по различен начин...
28
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
варварска държава от азия срещу цивилизована европейска държава като германия.Германия ще победи
27
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тез пък и те спорят, че бил български, явно не сте видели заглавието на статията, имат си на хабер в света от България !
26
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Оххх ЙОГУРТ била труска дума, мале, мале, бисер след бисер, то бива да си нямаш хал хабер ама чак да поучаваш другите е върха, ЙОГУРД е толкова турска дума, колкото Джон е турско име. Значи да ви светна киселото мляко е тракийска напитка, в древноста траките са го наричали прокиш, правили са го от овче мляко. Турците разбират за киселото мляко хилядолетия по-късно. А името ЙОГУРТ пак е от траките дадено идва от йог- дебело и урт - мляко. В по-забитите села старците още го наричат огурть
25
8
 
11
 
! Отговори
Павлина преди 10 години
Защо се смята ,че айрана е турска дума? Много странно. Киселото мляко е българско ,айряна също и *** са го взели от нас. Те ,както македонците, се самозабравиха. Започнаха да се слагат и като древна държава. Да ,но не са. Заселили са се тук през средните векове.Това ,че имаме еднакви думи се решава ,че са турски. Не ,български са и те да ги заимствали от нас.Ние сме продължили да развиваме многообразието на езика ,а те са останали там ,където сме ги оставили.
24
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
айрана била турска напитка!!! Ново двайсет. Айрана е стара българска напитка, ако някой не знае, турците добавили сол и хоп вече имат тяхна национална напитка. В българската рецепта от древноста е кисело мляко и вода.
23
2
 
10
 
! Отговори
поля преди 10 години
Гермаците да не си пробутват блудкавия йогурт. Айрана е кисел. Точка по въпроса
22
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
СТИГА!Всички знаем, че е македонски
21
10
 
7
 
! Отговори
Ok! преди 10 години
До българинИ от кога траките са ни прародители? Това, че живеем на земите населявани от траки, не прави такива.