Как ни следи Големият брат

Разликите в електронното подслушване в Русия и на Запад
31 окт 2013 20:05, Елка Василева
22
Как ни следи Големият брат
Снимка: Reuters

В Германия се спори за подслушвания телефон на канцлера; междувременно руските потребители на интернет се тревожат дали ще могат да опазят своите данни. Експерти обясниха пред Дойче веле разликите в електронното подслушване в Русия и на Запад.

Скандалът с мобилния телефон на канцлера Ангела Меркел, подслушван от американски тайни служби, предизвика широк отзвук и не само във федералната република - последва вълна от публикации в редица медии из Европа. Щом Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ може да подслушва телефоните на политици от подобно равнище, какво остава за обикновените абонати и интернет потребители? Да получиш достъп до личните им данни не е никак трудно. Разбра се впрочем, че различните тайни служби използват различни подходи, за да получават данни от този род.

Дойче веле помоли експерти да коментират различните технологии за електронно събиране на информация в Русия и на Запад.

Електронни обиски

Във връзка с оперативно-издирвателната си дейност и руските, и западните спецслужби могат да получат достъп до личните данни на интернет потребител или телефонен абонат само с разрешение на съда. "Също като при обиск в апартамент", дава пример Сергей Никитин, водещ специалист по компютърна криминалистика в компанията Group-IB, която разследва кибернетични престъпления.

Технически погледнато обаче руската Федерална служба за сигурност (ФСС) и американската Агенция за национална сигурност /АНС/ например използват различни методи, отбелязват експерти.

За да получат достъп до личните данни на потребител, западните тайни служби изпращат до телекомуникационния оператор съответната съдебна заповед. Щом получи документа, операторът е длъжен самостоятелно да изпрати исканата информация на правоохранителните органи, разказва Андрей Солдатов, главен редактор на сайта Agentura.ru, описващ дейността на спецслужбите.

Схемата, прилагана в Русия, действа по друг начин. Законът задължава всяка фирма оператор да инсталира на своите сървъри специален софтуер на СОРМ (руско съкращение от "Система за оперативно-издирвателни действия", б. р.), осигуряващ на ФСС достъп до личните данни на абонатите. Тайните служби обаче свалят информацията, без да знаят телекомуникационните компании, посочва Солдатов. Служителят от ФСС просто изпраща команда чрез пулта за управление на СОРМ, свързан със системите на оператора. "В крайна сметка никой не вижда заповедта за достъп до информацията освен офицера от ФСС и неговото началство", обяснява редакторът на Agentura.ru.

Самите телекомуникационни компании нямат нищо против тази схема, добавя Солдатов. В противен случай те биха получили достъп до секретна информация и законът за държавната тайна би наложил ограничения на техните служители, дори забрана за излизане в чужбина.

Контрол или самоконтрол?

В електронния шпионаж, извършван от руски и от западни тайни служби, се откроява и друга съществена разлика. За разлика от западните страни в Русия липсва какъвто и да било обществен или парламентарен контрол върху работата им, изтъква Андрей Солдатов. "В Русия се е развила затворена система за вземане на решения, а външната експертиза не съществува дори като понятие. Смята се, че щом става дума за дейността на тайните служби, най-добри експерти са самите хора от тайните служби", казва той.

Поставянето им под обществен контрол би предполагало граждани да получат достъп до секретна информация, тъй че самите власти нямат интерес това да стане, смята Солдатов. В държавите от ЕС например съществуват парламентарни комисии по сигурността, чиито членове имат допуск до държавни тайни, напомня той. Те редовно провеждат съвещания при закрити врати, за да обсъдят финансирането на специалните служби. До момента липсата на обществен или парламентарен контрол върху дейността на тайните служби явно не е тревожела много руските потребители в мрежата, но ето че днес те имат повод да се замислят.

Нова заповед на руското министерство на съобщенията и комуникациите, съгласувана с ФСС, се очаква да влезе в сила до края на годината и да предостави на тайните служби пълен достъп до личните данни на всички интернет потребители. Документът упълномощава правоохранителните органи да виждат целия интернет трафик на всеки доставчик, да го записват и да пазят информацията в течение на 12 часа, съобщи неотдавна в. "Комерсант".

Според Сергей Никитин от Group-IB това може да е само етап от по-мащабни промени. Той дава за пример Китай, където властите забраниха всички западни интернет услуги като Google и Skype и ги замениха с местни аналози. "Не изключвам и у нас да се стигне дотам", предполага експертът.

Неприкосновеността на личния живот е вече под въпрос

Наистина през април 2011 г. Владимир Путин - по онова време премиер, говори за въвеждане на ограничения в руския интернет и обеща нищо "да не реже". Но както същевременно уточни, тайните служби са разтревожени, че основните мрежови ресурси са базирани не в Русия, а отвъд океана.

До момента потребителите, ползващи акаунти в американските ресурси Google и Yahoo, не се страхуваха за личните си данни - руските спецслужби нямаха достъп до сървърите на тези компании, разположени в САЩ, казва Сергей Никитин. Щом обаче влезе в сила новата министерска заповед, нещата може да се променят.

Документът за пръв път разпорежда пряко, че руските тайни служби трябва да получат достъп до данните на потребителите, регистрирани на тези сайтове, подчертава Андрей Солдатов от Agentura.ru.

Това означава, че министерството трябва да задължи руските оператори да измислят как да прехващат данни от западни онлайн сървиси, обяснява експертът. "Как ще става това, засега никак не е ясно. Но докато преди потребителите смятаха, че пощата на Google гарантира неприкосновеност на частния живот, сега вече не съм толкова сигурен", обобщава Андрей Солдатов.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
some free advice преди 10 години
...и не забравяйте когато си говорите нещо важно и много тайно да си сваляте батериите на мобилните телефони...защото само ако ги изключите от копчето не е достатъчно.И още нещо: тайна, която се знае от двама души вече не е тайна! ;-)
16
0
 
0
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Sluhteneto stava SPATNIKOVO.Tova e nay-pazenata Tayna,kakto i "blagodatniya ogan" v Ierusalim
15
0
 
4
 
! Отговори
Футуролог преди 10 години
Да Ги подслушват бе!Няма сега да тръгна да роня сълзи за Меркел,Путин и прочие участници на доброволни начала в политхорото!САЩ се намират в извънредно положение от 11.09.2001 и това че подслушвали политкурви е най-малкото!Най-страшното нещо е че може да отвлекът от вкъщи и да измъчват всеки най-обикновен човек!Русия е подслушвана от 100 години и Буш-младши като тръгна да воюва в Афганистан съобщи на журналята че знае всичко за Кремъл,иначе бивша милионна западна номенклатура работеща срещу СССР
14
0
 
2
 
! Отговори
R& R преди 10 години
POMNITE LI PESENTA NA PORACHKOVIA PEVEC ELTON JON; NIKITA; SEGA E RED DA NAPISHE NOVA;GEORGE;; MOJE BI ,NO OSTAVIAM TOVA NA ELTON.DANO NE GO E HVANALA AMNEZIA, SHTE BADE HIT
13
0
 
16
 
! Отговори
Dnes.bg.1 преди 10 години
А как Америка подслушва 400 милиона европейци в това число нас пишещите в тоя сайт? И на КАКВО ЗАКОНОВО ОСНОВАНИЕ ни подслушва? С чие разрешение и какво престъпление сме извършили та ни подслушва? Нали уж при демокрацията човешките права на всеки човек са гарантирани? И неговата лична неприкосновеност срещу намеса на държавните тайни служби в личния живот? И точно Америка уж беше най-големият защитник на човешките права? Че то при комунизма такива масови подслушвания нямаше както сега от Юесей!
12
0
 
11
 
! Отговори
Dnes.bg.1 преди 10 години
Днес.беге от кога стана адвокат на американците и колко му плащат американците? Или като уличните протестиращи сайтът Днес.бг ще каже "Служим им безплатно"? Еми много сте евтини тогава щом безплатно дават3 адвокатска закрила на американската тайна служба. Безплатно протестирате по площадите в София. Всичко безплатно!!! Бреей какъв алтруизъм! Че то вярно живеем наистина при комунизма щом хората взеха безплатно да вършат разни неща. Как подслушвали в Русия? А как Америка подслушва 400 милиона ев
11
0
 
13
 
! Отговори
Dnes.bg.1 преди 10 години
В крайна сметка така и не разбрах от тази статия Руснаците и Путин ли са подслушвали повече от 10 години бундесканцлерин Меркел? Или американците? Руснаците ли подлусшват европейските политически лидери и няколко милиона испанци? Или американските тайни служби?От тая статия това не може да се разбере. Не се разбира и защо е написана точно когато делегация на ЕС посети Вашингтон за обяснение? Като контра на шпионския скандал ли? Днес.беге от кога стана адвокат на американците и колко му плащат
10
0
 
18
 
! Отговори
морски преди 10 години
Глупости,самият Гугъл е програмиран с вратички през които американските тайни служби да подслушват гражданите...смешна статия!!!
9
2
 
29
 
! Отговори
Иван преди 10 години
Тази поръчкова статия има за цел да внуши на хората, че когато САЩ подслушва всичко е законно и в реда на нещата, докато ако Русия прави същото има нарушаване на човешките права и свободи. Хубавото е, че хората веднага усещат манипулациите.
8
1
 
10
 
! Отговори
Очаквам скоро преди 10 години
от Държавния департамент депеша до нашите *** да повдигнат въпроса и защо вечно живото ДС е послушвало другаря Обамов
7
1
 
19
 
! Отговори
сектор Кабул преди 10 години
До stobabajТи наистина ли вярваш, че тая *** чифутска *** *** е автор на статията? Пасквилното материалче, което с много думи не казва нищо повече от старата песен, че Русия е виновна за всичко, и трябва да си плати, е препечатано едно към едно от американската жълта преса.
6
0
 
26
 
! Отговори
Влади-Мир преди 10 години
Вони, та чак се не траеКакво общо има слухтенето в спалнята на Меркел и в гей клуба на Оланд, подслушването на Дилма Русеф под предлог че е терористка, КРАЖБАТА на данни от бразилски или германски фирми от АМЕРИКАНСКОТО А(к)Н(г)Б(Агенция Государственной Безопасности) с Русия. Усеща се в платената статия размиване на отговорността, или още по-лошо прехвърляне на част от нея. Нищо чудно скоро да научим че руснаците са пуснали атомни бомби в Япония и запалителни в Дрезден, и химически във Виетнам
5
0
 
20
 
! Отговори
. преди 10 години
Това което се казва е само видимата част на айсберга. Дори Сноудън не знае най секретните програми.
4
0
 
26
 
! Отговори
аз съм българче преди 10 години
Според изданието има подозрения, чеподслушването е продължило и по време на конклава - тайния избор на нов папа след оттеглянето от Светия престол на папа Бенедикт Шестнайсети.В списъка на подслушваните е председателят на Надзорния съвет на Института за религиозни дела (ватиканската банка) Ернст фон Фрайберг, който е и.д. генерален директор на финансовата институция.
3
0
 
21
 
! Отговори
аз съм българче преди 10 години
Американската Агенция за национална сигурност (АНС) е подслушвала главата на Римокатолическата църква, пише днес италианският седмичник "Панорама".Според вестника сред 46-те милиона проследени телефонни разговора за периода от 10 декември 2012 до 8 януари 2013 г. е имало и такива на висши представители на папската държава.
2
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Така става, когато пишеш за нещо, което не разбираш!
1
1
 
31
 
! Отговори
ФСБ преди 10 години
И къде са разликите, че нещо ми се размиха в информацията???Твърде много инфо и нищо конкретно.