Мишел Бачелет спечели първия тур на президентския вот в Чили

Не успя обаче да мине 50-те процента отива на балотаж
Обновена: 18 ное 2013 07:42 | 18 ное 2013 07:31,
0
Мишел Бачелет спечели първия тур на президентския вот в Чили
Снимка: БТА

Мишел Бачелет печели убедително произведения вчера първи тур на президентските избори в Чили, но ще отиде на балотаж на 15 декември, след като не успя да преодолее прага от 50 процента, предаде Франс прес, като се позова на Изборната служба (Сервел).

При преброени 87,02 процента от подадените бюлетини, социалистката Бачелет води с 46,74 процента пред кандидатката на управляващата дясна коалиция Евелин Матей с 25,08 процента. Тези данни правят балотажа на 15 декември неизбежен, обяви Сервел.

Мишел Бачелет е смятана за отявлен фаворит в надпреварата, като проучванията на общественото мнение й отреждаха безпрецедентна за последните 20 години победа още на първия тур. От щаба на Матей не скриха своята радост. "Казвахме го още от първия ден, но малко хора ни вярваха... победихме сондажите и политическите анализатори, които казваха, че Бачелет ще спечели още на първия тур", заяви говорителката на дясната кандидатка Лили Перес.

Социалистката на свой ред също изрази задоволство от резултатите. "Страната даде ясен сигнал, че иска промяна, и това е очевидно", коментира нейният говорител Алваро Елисалде. Той увери, че "днес голямата победителка безспорно е Мишел Бачелет". Самата Бачелет подчерта, че победата й е безспорна и резултатите не може да бъдат тълкувани по друг начин.

"Мнозинството избиратели гласуваха в подкрепа на предложенията, които ние направихме за Чили", увери тя. Бачелет коментира, че целта да бъде спечелена победа още на първия тур е била много трудна, но че не е достигнало съвсем малко тя да бъде постигната.

Според първите резултати левицата печели и парламентарните избори, произведени паралелно с президентските. Това означава, че Мишел Бачелет вероятно ще може да прокара поне част от обещаните от нея амбициозни реформи с цел намаляване на неравенството. Проблемът е, че сложната парламентарна система в Чили изисква квалифицирано мнозинство при някои гласувания (например от четири седми), което вероятно ще позволи на десницата да блокира част от предложенията на Бачелет.

Според проучванията на общественото мнение Мишел Бачелет трябваше да стане първият президент на Чили, избран още на първи тур, от 20 години. Бачелет вече е заемала поста в периода 2006-2010 г.

Чилийците гласуваха вчера и на парламентарни избори. Изцяло трябва да бъде подновен съставът на 120-членната Камара на депутатите и да бъдат избрани 20 нови от общо 38 сенатори.

Около 20 гимназисти окупираха символично предизборния щаб на Мишел Бачелет в знак на протест срещу изборите, предаде ДПА. "Промяната не е в Ла Монеда (президентския дворец), а на големите улици", гласеше издигнат от тийнейджърите транспарант. Гимназистите подчертаха, че окупацията е символична. Бачелет не бе в своя предизборен щаб при провеждането на акцията.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари