До 50% орязани пари по ОП за страните, които не се справят

ЕК е поискала първоначално таванът на спрените средства да е 100%
23 ное 2013 12:38, Екип на Bulgaria On Air
4
До 50% орязани пари по ОП за страните, които не се справят
Снимка: Bulgaria On Air

Ако някоя от държавите-членки на ЕС надвиши заложените от ЕС дефицит с таван от 3% и дълг от 60% от БВП, то 50% от средствата по оперативните програми ще бъдат спрени. Това каза в ефира на Bulgaria On Air евродепутатът Моника Панайотова от Комисията по бюджетен контрол.

„Ако някоя от страните не спази правилата за дълг и дефицит и се пусне по плоскостта на увеличаване на публичните си разходи, нещо към което е склонно сегашното ни правителство, това означава, че ще бъдат орязани до 50% структурните фондове“, обясни тя.

По думите й в началото ЕК е била на мнение, че трябва да бъдат спрени 100% от плащанията, но след това е склонила на 50%.

Тя подчерта, че няма да бъдат спрени средствата по текущи проекти, а ще се намали възможността за изпълнение на бъдещи такива.

„Необходимо е правителството да бъде много внимателно по отношение на финансовата си политика и по отношение на планиранията си за средствата за следващия програмен период, за който закъсняваме“, каза още тя.

Какво ще стане със страни като Гърция, която има дълг от над 170% от БВП и подробности около приетия тази седмица от ЕП дългосрочен европейски бюджет 2014 – 2020 може да гледате от 18.30 часа в предаването „Брюксел 1“ по Bulgaria On Air.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Данни преди 10 години
Например Германия има дълг от 81,2%,Франция 91,9%, Великобритания 88,2%, Италия 130,2%, Испания 88,2%, Холандия 72% от GDP.Виж en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_the_European_Union#Economically_weakest_NUTS-2_regionsТака като им спрат парите ще има повече за нас - нашият е само 18%. Само, че искам да видя как ще спрат парите точно на изброените.
3
0
 
5
 
! Отговори
Shark преди 10 години
Ми да ги спрат на 100%. И без това нашите управници ги крадат, ние нищо не виждаме от тях.
2
1
 
5
 
! Отговори
ГГ преди 10 години
Моника не се усеща, че след половин година в европарламента ще има друго мнозинство и Меркел няма да може повече да си разиграва коня. Да не говорим, че няма да и е съвсем лесно и в собствената й държава. Колкото до Моника, изглежда, че това име прави жените много отвратителни независимо от фамилиите.
1
0
 
0
 
! Отговори
BG RO преди 10 години
TEZI STRANI SA 2 - BULGARIQ I ROMUNIQ.