Наполитано няма никакво намерение да помилва Берлускони

Не са на лице подобни обстоятелства, съобщава пресслужбата на президента
25 ное 2013 08:28,
0
Наполитано няма никакво намерение да помилва Берлускони
Снимка: БТА

Президентът на Италия Джорджо Наполитано няма никакво намерение да помилва Силвио Берлускони, съобщи пресслужбата на държавния глава.

Оттам са категорични, че не са на лице обстоятелства за помилване на Берлускони. В позицията си пресслужбата също така разкритикува и изказванията на бившия премиер от събота.

Още по темата

Тогава той призвова Наполитано да го помилва, без да го моли да го направи, и сравни своето осъждане и задаващо се изгонване от Сената с "преврат" и "политическо самоубийство".

Според пресслужбата тези коментари са изключително сериозни и скандални по отношение на тона и съдържанието си. Тя го призова в своите протести да се придържа в рамките на уважението към институциите и законността.

Това се случва преди гласуване в Сената, в което ще се определи дали бившият премиер ще загуби мястото си в горната камара на италианския парламент, съобщава БТА.

Бившият премиер на Италия Силвио Берлускони беше осъден през август тази година за данъчни измами на 4 години затвор и също така му е наложена забрана да заема публични длъжност в период от две години.

Присъдата на Берлускони обаче беше намалена на една година по силата на амнистия за престъпления, извършени преди 2006 г. Той няма да лежи в затвора, защото е надхвърлил 70 години и не е осъден за особено тежко престъпление. Оставащата една година от наказанието Берлускони може да изтърпи с полагане на общественополезен труд или под домашен арест.

Съдебното решение относно забраната за заемане на публични длъжности не влезе в сила веднага, тъй като Берлускони е понастоящем сенатор. За да бъде освободен от този пост, трябва да се проведе гласуване в горната камара на парламента до края на годината.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари