Минималната заплата раздели Германия

8,50 евро на час – условието за участие в коалиционния кабинет на Меркел
9
Минималната заплата раздели Германия
Снимка: архив, Ройтерс

Германия е разделена по въпроса за общата минимална заплата. Продавачът на плодове и зеленчуци Томас Задер казва, че предложеното национално минимално заплащане в Германия ще навреди на дребния му бизнес, даващ работа на четирима души.

Трябва да покривам освен това разходи като електричество и поддръжка, оплаква се 43-годишният Задер, подреждайки чушки и ябълки на щанда си на открито на главната улица на малкия град Франкфурт на Одер, близо до границата с Полша.

Мнението му е широко споделяно от икономисти, бизнес асоциации и консерваторите на канцлерката Ангела Меркел, според които минималната заплата ще доведе до загуба на работни места и ще натовари малките компании с допълнителни разходи.

Социалдемократи от опозицията обаче поставиха като условие да се присъединят към коалиционното правителство на Ангела Меркел въвеждането на минимално заплащане в национален план от 8,50 евро на час (11,50 долара) и канцлерката показа готовност да отстъпи пред исканията им.

"Единното минимално заплащане сериозно ще навреди на конкурентоспособността на нашата икономика", посочи Марио Охофен, президент на германската Асоциация на малките и средни предприятия. "Разходите за труд в Германия вече са почти една трета по-големи от средното равнище за ЕС", допълни той. Тези опасения вече бяха изразени от германския независим съвет на икономическите съветници (т. нар. мъдреци - бел. ред.), които посочиха в доклад, че планът ще навреди на растежа.

Според Германската социалдемократическа партия (ГСДП) планът ще намали разликата в заплатите между Западна и Източна Германия, където на работниците по принцип им се плаща по-малко. Те твърдят също, че мярката ще намали зависимостта от социалните помощи.

Около 17% от германците печелят под 8,50 евро на час, но делът им нараства до 27% в бившия комунистически Изток, сочи проучване, оповестено през септември от Германския институт за икономически изследвания (DIW).

Егон Брандщетер, който притежава магазин за дрехи по поръчка в Берлин и плаща на работниците над обещаната минимална сума, отбелязва, че е трудно да се конкурираш с другите, които плащат на служителите си по-малко.

Той посочи, че една минимална заплата ще изравни позициите. "Понякога, ако могат да платят по-малко, те плащат по-малко", допълва Брандщетер, чийто ярко осветен магазин се намира на оживена улица в някогашния Източен Берлин.

Кай-Уве Мюлер от Германския институт за икономически изследвания (DIW) отбелязва, че малките компании от сектора на услугите с по-малко от четирима служители ще отчетат повишаване на разходите с 20% и ще трябва да намалят персонала или работните часове.

"Минималната заплата може всъщност да окаже негативно влияние с това, че особено нископроизводителните служители могат да загубят работата си", предупреждава той. "Така че дори ефектът върху общата заетост да е умерен или пренебрежимо малък, минималната заплата може да навреди на конкурентоспособността на нискоквалифицираните служители на трудовия пазар," допълва специалистът.

Федералната агенция по заетостта посочи в проучване, че източната и западната част имат нужда от различно минималното заплащане, което да отразява техните икономики. Тя предложи 7,50 евро на час в Източна Германия и 8,19 евро в Западна Германия.

Безработицата в Западна Германия е около 5,8% спрямо 9,5% в Източна Германия. Според социалдемократите планът ще се отрази положително на икономиката, като повиши покупателната способност на нископлатените работници. "Източна Германия не е хомогенен икономически район, като там има региони с по-висока икономическа производителност, точно както има структурни различия в Западна Германия", отбеляза говорител на партията. "Минималното заплащане подкрепя доходите на печелещите по-малко и съответно на местната икономика", допълни той.

Професор Клаудия Вайнкопф от университета Дуисбург-Есен заяви, че правителството може да намали 11-те милиарда евро, които харчи всяка година, за да помага на работещите бедни. "Ако има по-висока минимална заплата, няма да се налага да се харчи толкова", допълни тя.

От общо 28 страни от ЕС, 21 са въвели минимална заплата. Във Франция минималното заплащане е 9,43 евро на час, а в Люксембург е най-високо - 11,10 евро. Проучване на DIW установи, че 75% от германците подкрепят минималното заплащане.

"8,50 вече не е толкова много", казва Фредрика Шуберт, която реди наденички зад тезгяха в месарски магазин в Източен Берлин. "Хората се нуждаят от екзистенц-минимум, не само за себе си, но и за семействата си", допълва тя.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
2
 
! Отговори
онбашията преди 10 години
ех като кажат "ще навреди на икономиката" много ме дразнят. икономиката та икономиката. кажете го както си е - тези дето сега вземат 6 евро на час ще бъдат уволнени. заради такива *** немските специалисти бягат в америка, и после "ама защо всичко ново е американско, дайте държавата да помага на иновациите".
6
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Немските социалисти ще е.ат мамата и на Германия.
5
0
 
4
 
! Отговори
Роберт гецов преди 10 години
До пич номер !! Има работа за 1 евро, като наказание затова,че не искаш да работиш, но не казваш или не знаеш, че в такъв случай новата ти родина ти плаща наема и отоплението, храната и джобни пари. Не знаеш или се *** с народа. Има и работа за 450 евро които не се облагат с данъци. И това ли не знаеш? Аз поличавам от новата родина 536+ 136 защото искам да работя+36 за карта за транспорта. Ти колко получаваш в твоята родина?
4
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И естествено от тия 8.50, 45% отиват за данъци. Не, мерси.
3
0
 
1
 
! Отговори
Манго преди 10 години
Нема проблема и ний джобим туристу пет души на час, еееей горе дупеТАТИ вижте за какво приказват хората...
2
1
 
6
 
! Отговори
Hanofer преди 10 години
Tea cifri sa samo me4ta za Balgarina , tuka na mesto situaciqta e savsem druga , ta cufrite 8,50 na 4as sa velikata zabluda na Vselenata , da ne si misli nqkoi 4e idva tuka i po4vat da mu davat pari , estestvenno 4e ne , zavisi kakvo si zavar6il , na parvo mesto vis6e obrazovanie v Germaniq
1
0
 
8
 
! Отговори
МINIJOB преди 10 години
Това нищо не означава , в Германия има работа за по 450 евро на месец наречена МINIJOB , освен това има работа 1 Eurojob , така че до тук нищо ново