Под световния океан има големи запаси с питейна вода

Те може да са жизненоважни за бъдещите поколения
6 дек 2013 08:01, Петя Славова
4
Под световния океан има големи запаси с питейна вода
Снимка: Reuters

Водните резерви под морското дъно са с обем пет пъти по-голям от този на сладководните езера на планетата и могат да се окажат жизненоважни за бъдещите поколения, съобщи АФП, позовавайки се на австралийски учени.

Резервите от лекосолена вода под морското дъно край Австралия, Китай, Северна Америка и Южна Африка се изчисляват на 500 000 куб. км, твърди Винсънт Пост от австралийския университет "Флиндърс".

Това е сто пъти повече от извлеченото от подземни резервоари през миналия век, уточни той. Публикуваните в сп. "Нейчър" резултати са получени по водоносни данни, събрани по време на нефтени проучвания, пише БТА.

По данни на ООН всеки трети човек на планетата живее в държава с умерен или сериозен недостиг на вода, а половината от човечеството ще бъде засегнато от този проблем до 2030 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
ivan преди 10 години
тава проучване Американците или Шеврон го направиха???
3
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
@1: ти *** ли си? Защо не се разтърсиш да видиш колко райони по света има без питейна вода?@2: То и добивът на нефт изисква страхотни ресурси, но когато годната за пиене вода е изчерпена в някои райони, само такива като тебе, които имат нещо за даденост, ще се чудят каква е ползата.
2
3
 
8
 
! Отговори
Кратун преди 10 години
Страхотна новина! И каква полза имаме от нещо, дето го знаем, че е там, но изисква страхотни ресурси, за да бъде извлечено ....
1
3
 
17
 
! Отговори
готин преди 10 години
И къде ще се дене питейната вода, в космоса ли? Искате да кажете, че няма да вали дъжд и сняг? Водата е неизчерпаем ресурс..просто преминава от едно състояние в друго. А и защо точно сега да изчезне??? Толкова милиони години си я има и си тече.. ТАМ КЪДЕТО Е ТЕКЛО, ПАК ЩЕ ТЕЧЕ! Има хора, които получават пари само да внасят паника. Друго е, ако замърсим водата..там вече става сериозно, но да изчезне.. тц.