Екзекутиран е вторият във властта в Северна Корея

Чичото на Ким Чен Ун е осъден за държавна измяна
Обновена: 13 дек 2013 14:09 | 13 дек 2013 07:04, Елка Василева
103
Екзекутиран е вторият във властта в Северна Корея
Джан Сон Тхек на влизане в съда. Снимка: БТА

В КНДР е екзекутиран Джан Сон Тхек, до неотдавна един от най-влиятелните политически лидери, който е чичо на севернокорейския лидер Ким Чен Ун и дълго време бе смятан за негов наставник, съобщиха осведомителните агенции, цитирайки севернокорейската агенция КЦТА.

Шейсет и седемгодишният Джан, който бе заместник-председател на Националния комитет за отбрана и беше смятан за втория по важност човек в КНДР, е бил осъден вчера от военен съд на министерството на народната сигурност, след като е бил признат за виновен в антидържавна и антипартийна дейност. Присъдата е била изпълнена незабавно, съобщи КЦТА.

Според информацията на агенцията той е създал група с цел "завземане на върховната власт в партията и държавата, сваляне на ръководството на партията, промяна на социалистическата система". КЦТА нарича екзекутирания Джан "предател", съобщава, че на процеса вината му е била доказана, а той си е "признал престъпленията си".

Още по темата

В съобщението се казва, че Джан е заемал отговорни постове и се е ползвал с доверието на ръководителя на страната Ким Чен Ун, но "три пъти е извършил проклето  предателство". Имал е "мръсни политически амбиции", вкарвал е в  състава на ръководните органи на Корейската трудова партия хора, "които в миналото не са изпълнявали инструкциите на Ким Чен Ир и е бил сурово наказан за това". С негова помощ в партията проникнали "случайни и чужди й елементи", които искали да подкопаят единството на ръководството й.

Говори се за "групировка на Джан Сон Тхек", нанесла огромни щети на усилията за изграждане на процъфтяваща държава. Той самият и хората около него са обвинени във финансови престъпления като разпродажба на ниски цени на националните ресурси. Казва се, че чичото на лидера е навредил и на младежкото движение в КНДР.

Съдейки по изказванията на процеса, за дейността на Джан се е знаело отдавна, той неведнъж е бил предупреждаван, че такива действия са недопустими.

Преди дни Джан бе изключен от партията, свален от всички постове и лишен от всички звания. Обвинен бе в корупция, морално разложение, злоупотреба с алкохол, използване на наркотици, пилеене на пари при посещения в казина, докато е бил на лечение в чужбина.

Той бе съпруг на Ким Кьон Хи - по-малката сестра на починалия в края на 2011 г. Ким Чен Ир, бащата на сегашния лидер.

Смяташе се, че Джан помага на Ким Чен Ун да укрепи властта си след смъртта на баща си, отбелязва Асошиейтед прес.

Белият дом заяви, че не може да потвърди от независим източник съобщението за екзекутирането на чичото на севернокорейския лидер Ким Чен Ун, но няма основание да се съмнява в информацията, разпространена от КЦТА, държавната информационна агенция на КНДР, предаде Асошиейтед прес. Патрик Вентрел, говорител на Съвета за национална сигурност към президента на САЩ, каза, че "ако съобщенията се потвърдят, това ще е поредният пример за изключителната жестокост на режима в Северна Корея".
 
Вентрел каза, че САЩ внимателно следят развитието на събитията в КНДР и се консултират със съюзниците и партньорите  си в района, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
5
 
27
 
! Отговори
arhar преди 10 години
Станишко и неговите другари източиха / откраднаха ' законно ' / 700.000.000 лв от Кремиковци през 2005 - 2009 г., а цацарутарата мълчи и се прави, че нищо не знае за това поредно престъпление , извършено от червените крадци ...Ако другарите, които източиха металургичния комбинат, бяха севернокорейци, какво ли щеше да стане с тях ?
11
5
 
27
 
! Отговори
July преди 10 години
Ха ха, чичото и групата от "случайни елементи", просто е спорела с малкия пръдльо. Северна Корея, БЮРМ и Иран са ми най-интересни да им чета нелепия вътершно-политически живот.
10
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Чичово е искал да седне на мястото на малкият изтърсак ама не са му се получили нещата.А май и китайците са помогнали с "подходящата" информация след като е пречел на технитеикономически интереси.Ce la vie!Вчера в Сен тропе а днес в гроба.
9
4
 
31
 
! Отговори
Бай Ганьo преди 10 години
"групировка на Джан Сон Тхек", нанесла огромни щети на усилията за изграждане на процъфтяваща държава. Той самият и хората около него са обвинени във финансови престъпления като разпродажба на ниски цени на националните ресурси. Казва се, че чичото на лидера е навредил и на младежкото движение в КНДР. ------------------------- Ама тя държавата цъфтеше и връзваше, хората се чудеха какво да си правят парите... а какви ресурси само имаше тая държава... Буахахахахаххаххаххаха
8
15
 
30
 
! Отговори
Алов преди 10 години
Е така се прави. Нема чичо ,нема дедо ! Браво!!!
7
7
 
30
 
! Отговори
arhar преди 10 години
Как Станишко, сестра Галева, Палачинков и др. техни другари ще коментират тази новина от Сев. Корея ?Въпросните лица нямаше ли да заминават с еднопосочен билет за Сев. Корея ? Или и те като Болен ще ходят на Варадаро ?
6
6
 
37
 
! Отговори
Jackal преди 10 години
Чарлз БуковскиРазликата между демокрацията и диктатурата е, че при демокрацията гласуваш първо и след това получаваш заповеди, докато при диктатурата не си губиш времето с гласуване.
5
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
amerika pak da se navre tam kudeto ne i e rabotata.
4
11
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"САЩ внимателно следели". Подтекста е ясен:"Внимавайте всички!Ние сме бог!Всичко виждаме и чуваме! Ние следим Меркел,Саркози,Дилма ,всичко и всички". Че САЩ ако лепнат "предателя" Сноудън няма ли да го сгреят на електрическия стол?!
3
11
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мдам, всеки който иска малко отпускане на задушаващата хватка на тиранията е "враг на държавата". Досущ като в "демократичния" свят, където борците за свобода ги наричат терористи и ги следят изкъсо, а в САЩ могат да ги затварят съвсем "законно" без съд и присъда (Да не говорим за "самоубиване" и други познати "демократични" хватки)
2
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
радиацията им идва в повече
1
2
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Другари,Партията пипа здраво!Всички чичовци,шуреи,баджанаци рано или късно минават под ножа,в момента в който станат заплаха за Вожда!Класика за тоталитарните общества.