Кубинците вече купуват коли свободно

Пазарът на нови и стари автомобили се освобождава от регулациите
19 дек 2013 22:17, Бойчо Попов
19
Кубинците вече купуват коли свободно
източник: Reuters

Кубинците ще могат свободно да купуват и продават нови и стари автомобили, без да искат разрешение от държавата, съобщава autonews.com.

За последно свободен пазар на автомобили в страната е имало през 1959 г., припомня изданието.

Преди две години на кубинците им беше разрешено да купуват и продават нови и стари коли помежду си или чрез държавните търговци на автомобили, но само с правителствено разрешение. Сега това ограничение отпада. Вносът обаче остава зависим от държавата.

Вестникът на Кубинската комунистическа партия – Granma, съобщава, че се „освобождава продажбата на нови и използвани мотоциклети, автомобили, ванове, малки камиони и минибуси за кубинците и чуждите граждани в страната“.

Либерализирането на пазара на автомобили, доминиран от държавата, е една от реформите, планирани от президента Раул Кастро, който наследи брат си Фидел през 2008 г., и одобрени от Конгреса на комунистическата партия още през 2011 г.

Преди септември 2011 г. нямаше ограничения пред пазара на автомобили, внесени в Куба преди 1959 г. Това е основната причина на Острова на свободата да има толкова много коли, произведени през 50-те години на ХХ век, главно в САЩ.

В Куба могат да се видят и доста стари возила от бившия СССР – водещ партньор на страната през по-голямата част от втората половина на ХХ век.

По-новите автомобили в Куба са предимно държавни. Някои от тях са продадени на доста занижени цени, но на определени хора – дипломати, лекари и други. Често обаче те препродават колите на три- или четирикратно по-високи цени.

Новите правила на пазара на автомобили ще бъдат публикувани в кубинския държавен вестник през следващите дни и ще влязат в сила 30 дни по-късно. Ще бъдат приети обаче и по-високи такси върху сделките, с които ще се финансира публичният транспорт в страната.

Още световни икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дупе да им е яко на кубинците!Демокрацията не прощава!
13
0
 
5
 
! Отговори
usa преди 10 години
Да де,ама никаде не се казва ,колко е средната месечна заплата в страната,а тя е 466песо(19$),е как да си купят кубинците ,нов автомобил,та било и в пъти по евтин.То не ,че при нас заплатите са ,кой знае колко големи ,сравнени с Германия и Австрия,ама така е като почти нищо не произвеждаме и само внасяме.
12
3
 
5
 
! Отговори
Ирландско пиянде преди 10 години
До саша,и каква е тази дума "презункция", абе гего селска, *** си купи един буквар вместо да се излагаш тука!
11
2
 
8
 
! Отговори
Ирландско пиянде преди 10 години
До саша,"купуваме" бе амсалак, а не "копуваме", мама ви неграмотна ***!
10
7
 
5
 
! Отговори
саша преди 10 години
До НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ ! 12Ха ха ха.Като чуя безплатно и веднага се сещам за оня виц от соц времена, на който на събрание обявяват, че всички ще бъдат обесени и става един дето пита - " въжето ние ли ще си го копуваме или ще го отпуснат безплатно от профсъюза".Щом е бзплатно, то по презункция е пълен *** :)
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ZA TOVA E DOPRINESAL DRUGARQ VOLEN SIDEROV VIDEN DEEC NA MEJDUNARODNOTO RABOTNI4ESKO DVIJENIE ZA BORBA S KOLONIALIZMA I NAI VELIK TURIST . NEMA DRUG OTGOVOR NA RE6ENIETO KUBINCITE DA ZAPO4NAT DA SI KUPUVAT SVOBODNO KOLI . ZA6TO BRE VOLEN4O TOLKOVA GODINI SE BAVI , A NE OTIDE PO RANO V KUBA . I VMESTO V KITAI , TRQBVA6E DA IDE6 V SEVERNA KOREQ TA I TAM HORATA DA ZAPO4NAT DA SI KUPUVAT SVOBODNO KOLI . DERZAI MOLODEC
8
5
 
8
 
! Отговори
Крис До tulski преди 10 години
Ти си много зле пич. Говориш пълни малоумия , за съжаление повечето българи са с промити мозъци като теб и ръсят само *** неща...
7
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А кога ще падне забраната за покупка на гумени лодки и малки моторници?;))Хахахахахахах
6
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Куба се променя безвъзвратно. Скоро вече ще бъде невъзможно да се качиш на машината на времето и да се върнеш в 50-те години!
5
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Евала на кубинците!!! Атакистите да се учат как се живее в неколониална страна и да ни го преподават тук, че ние не знаем!!!
4
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ХАХА,ДОБРЕ ЧЕ ОТИДЕ СИДЕРОВ ДА ГИ НАУЧИ,НАЛИ? ПОЧВАМ ДА СИ МИСЛЯ ЧЕ Е КУБИНСКИ АГЕНТ. КОЛКО ЛИ ПРОЦЕНТА ОТ ПО-ВИСОКИТЕ ТАКСИ СА МУ ОБЕЩАЛИ,ЧЕ ТОЙ БЕЗ ПАРИ И ПРЪСТА СИ НЕ ПОМРЪДВА.....!
3
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Затуй Куба е остров на свободата, защото могат и коли да си купуват свободно!!! Със средна заплата от 16,5 долара на месец ще трябва доста да събират дори за многогодишна таратайка!Ха-ха-ха!
2
5
 
5
 
! Отговори
trop4o преди 10 години
za kolko :)
1
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Продавам голф-3.