Пътят пред помилвания Ходорковски

Забравен дисидент в изгнание или реален съперник на Путин?
Обновена: 23 дек 2013 08:31 | 22 дек 2013 22:22,
48
Пътят пред помилвания Ходорковски
Михаил Ходорковски. Снимка: архив, Reuters

Само преди 2 години Владимир Путин беше категоричен, че Михаил Ходорковски няма да бъде помилван: „Мястото на всеки крадец е в затвора“. Сега позицията на президента е: „10 години са достатъчно дълго време“.

Наистина забележителна промяна, отбелязва Би Би Си. Но какво може да значи тя?

Самият Ходорковски засега ограничи реакцията си до изявление, че е поискал да бъде пуснат предсрочно по семейни причини, но не е признавал вината си. След това замина за Германия.

Досега бившият олигарх отказваше да приеме помилване или изгнание в чужбина, защото това би значело, че приема присъдата си. А Ходорковски винаги е бил категоричен, че процесът срещу него е скалъпен на базата на фалшиви обвинения.

Според някои слухове след 10 години в затвор в непосредствена близо до Полярния кръг някогашният най-богат човек в Русия е решил да преглътне гордостта си, тъй като е бил заплашен с нов процес. Тоест още години зад решетките.

Въпросът е дали помилването е обвързано с условие Михаил Ходорковски да замине в чужбина и никога да не се връща в родината си?
За 10 години в затвора Ходорковски се превърна от могъщ олигарх в уважаван дисидент, който може да влезе в клуба на Андрей Сахаров и Александър Солженицин, считат от Би Би Си.

Физикът и дисидент Сахаров беше арестуван в началото на 80-те след протестите му срещу съветското нахлуване в Афганистан  и заточен в Горки. До 1986 година е държан под строго полицейско наблюдение, преди Михаил Горбачов да му позволи да се завърне в Москва.

Сахаров продължава да отстоява своите виждания и се превръща в лидер на новата демократична опозиция, която предизвиква комунистическата власт.

Дали подобна перспектива е вероятна за Ходорковски? Дали ще му бъде позволено да влезе в политическия живот и да се изправи срещу Путин? За Би Би Си това едва ли ще се случи.

Британската медия посочва, че далеч по-реално е бившият петролен магнат да има съдба, сходна с тази на Нобеловия лауреат Александър Солженицин. Писателят е арестуван през 1974 година и изпратен в изгнание първо в Западна Гермаиия, а впоследствие в Съединените щати.

По онова време шефът на КГБ Юри Андропов правилно преценява, че това е единственият разумен начин за справяне с яростния критик на съветската власт.

Тази тактика обаче може и да не сработи в случая с Ходорковски, посочва Би Би Си.

За разлика от Солженицин Михаил Ходорковски владее английския език и в ерата на глобалните комуникации неговият глас, неговите коментари могат да получат много силен отзвук в родната Русия, дори и от разстояние.

Но и тук не е ясно дали няма допълнителна договорка? Дали Ходорковски не е получил свободата си в замяна на „политическо“ мълчание?

Може да се предполага и че самият Путин вече не гледа на бившия олигарх като на сериозна заплаха, сериозен опонент в битката за власт и влияние.

Да, Ходорковски е уважавана фигура от западните либерали и малка част от руското население, която застава срещу методите на управление, прилагани от руския президент.

Но за болшинството руснаци, за обикновените хора, които всъщност са твърдият електорат на Путин, Михаил Ходорковски си остава омразният олигарх, натрупал милиарди чрез кражби от държавата и народа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
8
 
! Отговори
gorituz преди 10 години
До стоян петров"Отговорът е елементарен-защото само те от олигархията финансираха опозицията на Путин." -Защото само Ходорковски потърси съдействие от Джордж Буш, да продаде руския нефт на Шеврон.
12
3
 
8
 
! Отговори
стоян петров преди 10 години
Да си олигарх в Русия и да не си крадец е невъзможно. Но нашият въпрос е защо, само Ходорковаки и съратника му Платон Лебедев са осъдени и лежали дълго в затвора. Отговорът е елементарен-защото само те от олигархията финансираха опозицията на Путин. На Дерипаска приписват поне 5 убийства на директори на заводи. Но това не му пречи да е пръв поддръжник на Путин.
11
3
 
11
 
! Отговори
gorituz преди 10 години
Апропо Солженицин - наскоро излезнаха признания на ЦРУ, че те са го финансирали за *** които е *** срещу СССР.Наберете в гугъл: "Benutzt und gesteuert - Künstler im Netz der CIA" и гедайте филма от немско-френската телевизия.
10
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Същия като Юлия Тимошенко. Осъдиха я за злоупотреба с власт (тоест - крадене на държавни пари), а разните западно финансирани НПО-та я изкараха мъченица и светица.
9
1
 
6
 
! Отговори
По тъп преди 10 години
До Гошо който май наистина е ***.Крадеш яко,лежиш във ВИП пандела и после амкаш мангиза.Нашият Жоро милионера защо не го коментирате?
8
18
 
10
 
! Отговори
МААНЕ преди 10 години
голем куманизЪм са шири тука. *** друаре, не сте сванале че, връщанье нема, и у складо немааа... жалим ноо за напразното ви пенявене, мъка и злоба, съжаление по изминалите в тъпотии младини(бурни ръкопляскания),пълни с нереализирани мечти старини и скърцане на трите останали зъба и вмирисаните(горно и долно)кално -розови ЧЕНЕТА!!
7
4
 
19
 
! Отговори
криминален престъпни преди 10 години
Забравен дисидент в изгнание или реален съперник на Путин? Нито едното нито другото! Тоя тип е един най-обикновен криминален престъпник! Тоя тип е продавал алкохол-менте и е тровел с него хора. Тоя тип не е плащал данъци, и когато кметът на града (Нефтеюганск) протестирал, той е бил убит.По нареждане на Ходорковски. За това шефът Сигурност на Юкост е бил осъден на 24 години затвор.
6
4
 
3
 
! Отговори
Акъл море до Гошо Т преди 10 години
Гоше,може би е време да излезеш от ролята си на агент под прикритие и да се изправиш пред аудиторията в истинския си образ.Гошо Умното повече ще ти отива.Много често острият ти ум сече коридори,които не са по силите на всеки!Весела Коледа! Има надежда да дойдат по-добри времена!
5
7
 
29
 
! Отговори
издънил се предател преди 10 години
Кой се интересува от един издънил се предател? германските медии съобщават за 6 милиарда франка, които Ходорковски преди арестуването му си е "оставил на страна" в швейцарски банки. От тях са известни "само" 200 милиона франка, които Ходорковски е разпръснал между 50 подставени лица. Ще го коткат докато изтегли парите.Евроатлантическите идеали са пари, пари и пак пари.
4
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
1 Сега разбра ли каква е разликата между днешна Германия и тогавашна хитлерова Германия , разбра ли също така защо днешна Германия е на върха в Европа и де факто е осъществила мечтата на Хитлер само, че по мирен път .
3
9
 
19
 
! Отговори
петър кънев преди 10 години
Долу ДПС! Волен в психиатрия! Напред, братя!
2
4
 
50
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 10 години
Ходорковски е бита...карта;ако беше някаква заплаха за Путин,той нямаше да го...пусне от затвора.
1
11
 
31
 
! Отговори
Газовата камера преди 10 години
Пътят му ли? Този евреин трябваше да избяга в Германия преди 70 години. Пътят му щеше да е прекрасен. Кеф ти Аушвиц, кеф ти Треблинка, кеф ти Дахау или Бухенвалд...