Почина оръжейният конструктор Михаил Калашников

Автоматът "Калашников" е използван в над 100 държави
23 дек 2013 20:42,
185
Почина оръжейният конструктор Михаил Калашников
Калашников държи в ръцете си "Калашников". Снимка: Reuters

На 94-годишна възраст почина Михаил Калашников, изобретателят на легендарния автомат "Калашников", съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на прессекретариата на президентството на руската република Удмуртия.

На 17 ноември Калашников бе приет в болница с кръвотечение в стомаха.

Легендарният оръжеен конструктор е роден на 10 ноември 1919 г. в Алтай.

Той изобретява през 1947 г. автоматично стрелково оръжие, което остава ненадминато вече над половин век.

"Аз първи ще стисна ръката на онзи, който направи автомат по-добре", казва самият той преди повече от 30 години.

Автоматът "Калашников" е използван в над 100 държави в целия свят.

Михаил Калашников често казваше, че се не се чувства обезпокоен заради приноса си към кръвопролитията.

"Спя спокойно. Политиците са виновни за това, че не успяват да се споразумеят и прибягват до насилие", заяви той през 2007 г.

"Създадох оръжия с цел да защитавам нашето общество", каза Калшников на 90-ия си рожден ден през 2009 година, но отбеляза, че "не е приятно да гледам как всякакви престъпници стрелят с моите оръжия", припомня Франс прес.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
10
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Русия е велика страна и винаги е била такава,кой каквото ще да говори. Евала на Путин,че не позволи да стане както в България,разграден двор, който дойде да ни е.е.
129
4
 
12
 
! Отговори
walking dead преди 10 години
Дали автомата е създаден от Шмайзер,ако е си е откупил живота. Мисля, равностойна замяна. За историята автомата ще остане под името 'Калашников',а между другото Михаил Калашников не е взел и 1 рубла за патента на автомата.Единствено името му носи това оръжие. Патента е на РУСИЯ
128
4
 
11
 
! Отговори
Поп Грую преди 10 години
До Поп ГруюАма аз искам отговори, минусите, които ми слагате са израз на безсилна злоба и неспособност за водене на дебат, липса на запас от факти и анализи...И пак ще напомня: Немците загубиха Войната!
127
3
 
25
 
! Отговори
69 преди 10 години
Бог да го прости и лека му пръст. Въпреки "умните" мисли и разсъждения на вътрешния ни министър, относно оръжието за самоотбрана, аз съм на мнение, че всеки трябва да има по едно от произведенията на покойният вече Калашников. Така за кратко време ще се срази битовата и *** престъпност и т.нар. държава може да тръгне напред.
126
3
 
5
 
! Отговори
walking dead преди 10 години
До Анонимен20-30 милиона,но после 50 години ползваха германките за сексуални палавници.
125
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Съветски съюз брате,жива сила 20000000 жертви само от тях, отделно и останалата част от съюзниците. Гледай Нешънъл джиографик или чети книги и ще разбереш.
124
7
 
16
 
! Отговори
Поп Грую преди 10 години
Не мога да разбера как "великата немска инженерна мисъл", с най-доброто "немско" оръжие, с най-добрите "вафени", с най-добрите "панцерен" и "флюгцойген" клекна пред пияните руснаци?Та, въпросът ми е: "Защо, аджеба, немците загубиха войната?
123
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Михаил Калашников е гений на цялото човечество. Дори само поради факта, че създаде уред, с който днес да се самоизбиват успешно милиони араби и ***. Вероятно още щяха да го правят с тояги и копия ако не беше този велик гений!
122
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
АК го е измислил Сидеров, докато е бил на командировка в Куба. Не се карайте за това.
121
7
 
8
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
Да почива в мир. Няма да навлизам в спорове,дали той наистина е изобретил AK47,но в крайна сметка е видимо,че се е повлиял от STG 44. Това,че се е повлиял не значи,че не е създал нещо по-добро.Толкова добро,че все още се използва и на негова основа се създават нови оръжия. Другото е разтягане на локуми и теории на конспирацията.
120
8
 
5
 
! Отговори
marantz преди 10 години
До 129Приятелю,освен да ти кажа,че си пълен *** друго не ми остава!Руснаците наистина имат големи достижения и умове,но след революцията болшевиките избиват почти цялата интелигенция,а пък тези,които даваш като пример интересно защо успяват да просперират в чужбина,а не там!?То и Сикорски е с руски произход,но става магнат в САЩ,хеликоптерите му са в американската армия,а децата му са милиардери в САЩ,а не в Русия!Задай си въпроса защо и после дрънкай тия тъпотии за най-великата страна!
119
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
М.Калашников е гений на цялото човечество. Дори само поради факта, че създаде уред, с който днес да се самоизбиват милиони араби и ***. Вероятно още щяха да го правят с тояги и копия ако не беше този велик гений!
118
16
 
7
 
! Отговори
marantz преди 10 години
До Бай ГаньoНе ги е надминал!Това са глупости!Има една известна снимка с Калашников пред чертожна дъска в напудрена поза,а около него висши офицери и инженери с лошо прикрити иронични усмивки!Точно Сталинова пропаганда е цялата история!А и през соц-а повечето руски "разработки" си бяха просто копия на западни образци дело на промишлен шпионаж!Всичко е лъжа и пропаганда,което естествено не пречи на малоумната русофилистична *** да си лала и да пляка минуси!:)
117
4
 
1
 
! Отговори
marantz преди 10 години
A syzdatel
116
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бай ***...Попитай Убо и разни други главочи които се занимават с орьжие итогава пиши.
115
4
 
8
 
! Отговори
Бай Ганьo преди 10 години
До anonimen 127 О, боже.... Шипка е картечен пистолет, и има проблем със закопчаването на пълнителя - при стрелба пълнителя се откопчава и изпада. Български автомат е "Бакалов", но не е приет от БА и се предлагал като ловно оръжие... Бакалов има общо със австрийския Steyr Aug колкото и АК-47 със Stg-44...
114
15
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Русия е най-великата и могъща страна на света и винаги е раждала и ще ражда най-големите умове във всички сфери на живота. Дори създателят на "гугъл" е руснак, а американците си извеждат спътниците с руски ракети. Да не говорим за гениите на музиката и литературата.
113
2
 
18
 
! Отговори
Бай Ганьo преди 10 години
До marantz Всъщност след като е ранен на фронта (бил е командир на танк) Калашников е изпратен да учи (поради негодност за военна служба - почти не може да движи едната си ръка) и става инженер (как чертае с една ръка - само той си знае). Въпроса е дали едно 24-25 годишно момче колкото и да е умно ще може да надмине оръжейници като Суранов, Шпидални, Дегтяров, Судаев, Нуделман, Рихтер (руснаци са), Владимиров, Токарев....
112
10
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 10 години
Няма по-добьр от нашата Шипка.Калашников затова дойде в Бьлгария и целуна краката на сьздателя му.А друг е вьпроса.Защо е нужен?
111
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На жалките шваби след като криха посраните си сланини из по долини и шубраци бягайки от справедливото руско отмъщение, не им остава нищо друго освен да разчитат на кратката човешка памет и да разнасят легенди - колко добри били, ама времето, ама ресурсите, ама подли врагове които не искат да се предават ...Подобно жално квичене за швабите е разбираемо. За уродливата прослойка от бивши българи, които се кланят на швабските си кумири обаче обяснение няма. Освен злокачествена мутация в мозъка.