Сноудън е изнесъл 1,7 млн. файла от американските служби

Разкриването на някои от тях може да навреди сериозно на разузнаването
Обновена: 10 яну 2014 10:40 | 10 яну 2014 10:36, Елена Кирилова
14
Сноудън е изнесъл 1,7 млн. файла от американските служби
Снимка: архив Ройтерс

Бившият сътрудник на американското разузнаване Едуард Сноудън е откраднал около 1,7 млн. файла, свързани с разузнавателните операции на въоръжените сили на САЩ. Това разкрива секретен доклад на Пентагона, цитиран от световните агенции.

Миналата година Сноудън разкри публично 250 000 секретни документа на службите, но броят на файловете, които е изнесъл от Агенцията за национална сигурност (NSA) в САЩ, изглежда e много по-голям.

По-голямата част от тях са посветени на провеждащите се операции на американската армия, военноморския флот и военновъздушните сили, посочват ръководителите на комисията по разузнаването в Конгреса.

Още по темата

Според тях, ако част от тази информация бъде разпространена, това може да нанесе сериозни щети върху разузнавателните дейности на Съединените щати.

На 9 декември евродепутатите решиха да отправят покана към Сноудън да даде показания в рамките на разследването на ЕП на шпионажа от страна на американските служби.

Вчера директорът на ФБР Джеймс Коуми заяви, че е смутен, тъй като много хора наричат бившия служител на агенцията герой, посочва USA Today.

Името на Сноудън се прочу по света през юни 2013 г., когато той предаде на вестниците "Гардиън" и "Вашингтон пост" серия от секретни материали за програмите за наблюдение в интернет, дело на разузнаването на САЩ и Великобритания.

След случилото се той излетя за Хонконг, а от 23 юни до август 2013 г. се намираше в транзитната зона на московското летище Шереметиево. След това Сноудън получи временно убежище в Русия за една година.

По думите на Коуми САЩ работят с Русия активно в сферата на сигурността във връзка с предстоящите Зимни олимпийски игри в Сочи, но той няма намерение да обсъжда с руснаците състоянието на Сноудън.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Еди преди 10 години
Разобличител !
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
SYGLASEN DA SE GRYMNE SNOUDYN.A KOI DA GRYMNE VSI4KI NOVOBYLGARSKI POLITICI OT 1989 G NASAM,KOITO NE SAMO ZAKRIXA BYLGARSKATA ARMIQ AMI I PREDADOXA I POSLEDNOTO SVEDENIQ NA USA.MERETE SYS SY6TATA MQRKA ***
10
9
 
1
 
! Отговори
ДиМи28 преди 10 години
Предател!
9
4
 
3
 
! Отговори
юда преди 10 години
Този *** трябва да го гръмнат без угризения, национален предател, *** при това. Сякаш останалите Велики сили не подслушват и не шпионират.
8
10
 
2
 
! Отговори
Евгени Георгиев преди 10 години
До До 1Не, имам предвид точно *** Сноудън.
7
0
 
12
 
! Отговори
СНОУДЪН преди 10 години
а не ОБАМА е истинският лауреат за НОБЕЛОВА НАГРАДА ЗА МИР
6
6
 
4
 
! Отговори
шпионина Зирка преди 10 години
Наистина ли вярвате че някой може да изнесе токова секретна информация и все още да е жив?До сега не съм чул да е казал нещо което да не съм предполагал че се върши . Има голяма вероятност да е просто дезинформатор който е пуснат да завърти погледите в желана посока. Не изключвам голяма част от нещата да са итина но по интересни са възможните наща за които не се говори
5
14
 
6
 
! Отговори
Путев преди 10 години
Ако САЩ направят промяна на политики в резултат на изтеклите тайни, това може да намали възможността им да се налагат като глобална сила. Резултата ще е че русия на Путин ще може да навлезе по-навътре и тук при нас. Ще опъвате ушите си от глад, братя и сестри.. защото Големия Господар е добър само когато е далеч.
4
3
 
22
 
! Отговори
Йосиф Висарионович преди 10 години
Браво на Сноудън! Герой!
3
4
 
8
 
! Отговори
cecko2497 преди 10 години
Аз не знам какво се ревнали, всички подслушват, и Русия, и Сащ, и Франция, и Великобритания и т.н. , въпроса е че тоя е от ЦРУ, утре може друг агент да издаде тайни от друго разузнаване, но предполагам че тогава ще кажете ( да речем ФСБ) e предател, но щом си издал ЦРУ си герой....
2
2
 
23
 
! Отговори
До 1 преди 10 години
Ако под ***, имаш в предвид САЩ, и аз това се питам.Най-демократичната страна се *** в най-корумпирания фашизъм.
1
43
 
6
 
! Отговори
Евгени Георгиев преди 10 години
Докога ще го търпят този ***?!