Сноудън ще даде показания пред евродепутатите

Разговорът е във връзка с разследването за шпионажа
9 яну 2014 21:21, Елена Кирилова
12
Сноудън ще даде показания пред евродепутатите
В момента Сноудън е в Русия, където получи временно убежище. Снимка: архив Ройтерс

Евродепутатите се съгласиха да поканят бившия служител на Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън да даде показания чрез видеовръзка на живо. Разговорът с него е по повод разследването на Европейския парламент (ЕП) за американския шпионаж, съобщава BBC.

В момента Сноудън е в Русия, където получи временно убежище. САЩ го издирват тъй като разкри над 250 000 документа на американските служби, от които стана ясно, че се извършват подслушвания, включително на политици.

Комисията по граждански свободи в ЕП реши с 36 гласа за, два против и един въздържал се, да изслуша Сноудън. Все още не е избрана датата, на която ще се случи това, но евродепутатите са в контакт с неговите адвокати.

През миналия месец комисията на членовете на европарламента проведе редица изслушвания по въпросите, свързани с шпионажа от страна на САЩ.

Според секретните документи, които изтекоха в медиите благодарение на Сноудън, американското правителство извършва следене на телефони и проследява интернет комуникация.

Скандалът се разрасна, когато стана ясно, че сред подслушваните е и германският канцлер Ангела Меркел. Случилото се оказа влияние и върху доверието на германците към САЩ.

Сноудън замина за Москва на 1-ви август миналата година, след като през май избяга от САЩ.

Еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг публично благодари на Сноудън за разкритията му за американския електронен шпионаж в Европа.

Подробности вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Я глеййй мaскирaния комунaр, кaк хвaли руския шпионин сноудън, чaк зa пример го дaвa! Тия " стрaховити" нещa русия и *** сa ги вършели винaги в минaлото и нaстоящето, още повече служби кaто ДС сa събирaли оперaтивнa информaция зa бг. грaждaни и сa я дaвaли нa русия. Двойни стaндaрти мaскирaн, че и товa е меко кaзaно щото от руските шпионaжи имa рaзтреляни, зa мaлтретирaни дa не говорим!
5
0
 
20
 
! Отговори
НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ ! преди 10 години
Ето един млад човек, от който всички млади хора могат да вземат пример !Сноудън извади на показ страховити неща за човечеството. Той рискува, за да предупреди човешкия род какво му готвят.Да е жив и здрав Путин, че го опази ! Само в Русия Сноудън е на сигурно място. Навсякъде другаде щяха да го предадат на Световните господари. Путин обаче не ги бръсне за слива ! :)
4
17
 
4
 
! Отговори
EU citizen преди 10 години
Никакъв Сноудън няма. Сега руснаците ще изтипосат пред камерата някакъв силует, който мучи нечленоразделно, а някой превежда. Това е цирк за ***.
3
20
 
2
 
! Отговори
да,ама не преди 10 години
Мисля,че Сноудън блъфира и за повечето неща лъже.Бил той съветник и знаел всички тайни на НСА.Да ,бе да-как така знае всичко за всички проекти на ведомството?Тия в НСА вътрешен Фейсбук ли си имат та там всеки знае всичко за другите?Хората за пари правят какво ли не,та и Сноудън така!
2
3
 
18
 
! Отговори
Влади-Мир преди 10 години
Бряях, еврогеите по Скайпа са били големи мъже.....;-)) А какво щеше да стане ако Сноудън беше в самолета на Ево Моралес....?!!? И когато дори Австрия наруши "Виенската Конвенция"?!?!?!пп Пояснение за седерастията :Виена е столица на Австрия
1
5
 
40
 
! Отговори
gorituz преди 10 години
Сноудън внимавай с тези евро-фарисеи. Всчки са слуги на САЩ и да не ти скроят някой номер да те депортират от Евросъюза директно в Гуантанамо.