"Беркут" преби украински опозиционен лидер

Юрий Луценко пострадал тази нощ при сблъсъци в Киев
11 яну 2014 12:20,
37
"Беркут" преби украински опозиционен лидер
Снимка: БТА

Бившият вътрешен министър на Украйна и днешен опозиционер Юрий Луценко е пребит тази нощ от специалните сили на милицията "Беркут" при опит да предотврати сблъсък между опозиционери и служители на реда. Това съобщи съпругата на Луценко Ирина, цитирана от РИА Новости.

Най-малко 10 души са ранени рано сутринта при сблъсъци между милицията и протестиращи край съдебна сграда в Киев, предаде Ройтерс, като се позова на очевидци.

Конфликтът избухна вчера, когато трима души - Володимир Шпара, Игор Мосийчук и Сергий Бевз, бяха осъдени на по 6 г. затвор, защото планирали да взривят паметника на Ленин в град Борисопол на 24 август 2011 г., на националния празник - Деня на независимостта.

Протестиращи спряха колата със затворниците, пристигнаха хора от "Беркут" и ги изтласкаха встрани, използвайки палки. После активисти на Евромайдана - проевропейския протест на централния площад, препречиха пътя на автобусите, извозващи специалните сили и настояха за разследване дали те са превишили пълномощията си, посочва РИА Новости, цитирана от БТА.

"Като вътрешен министър Юра застана между хората и тези от "Беркут", за да спре кръвопролитието. "Беркутовците" започнаха безмилостно да го удрят по главата, течеше кръв като река. Счупиха му очилата на лицето. Той падна, изгуби съзнание, едва тогава спряха да го бият", цитира думи на Ирина Луценко пред местна телевизия мрежовото издание "Украинска правда".
 
Според нея бившият министър е в отделение за реанимация.

В киевската милиция не са подавани сигнали от Луценко или други лица за телесни повреди, получени при инцидента край съдебната сграда, съобщи градското управление на МВР, цитирано от ИТАР-ТАСС.

По данни на милицията близо 200 души начело с депутати обградили сградата, вдигнали знамена на националистическото сдружение "Свобода". После някои митингуващи "започнали да се държат агресивно", хвърляли камъни и шишета с вода по служебния автомобил, което наложило да бъдат изтласкани.

Според украинската агенция УНИАН са пострадали освен Луценко депутатите от Върховната рада Едуард Леонов и Юрий Бублик.

Прессекретарят на Луценко Лариса Сарган заяви, че бившият министър е настанен в реанимация, както съобщи и неговата съпруга. Получил е черепно-мозъчна травма. Случаят се разследва, съобщи прокуратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
11
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Браво на Янукович и Путин.Само бой за тия уродливи протестъри, които скачат по площадите, за да може ЕС да завладее и унищожи Украйна.Нашите ***, които скачаха по площадите през 90-те къде са сега, с 1% за коалиция от 10 партии-въшки? Българският народ се освести, но късно. Дано Украйна да не повтаря нашата грешка.Дръжте се за Русия, братя-славяни!
27
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тея дето защитават палките на беркут---са платени драскачи , опасяващи се от сблъсъци тук ! И аз смятам протестиращите за пълни серсеми ,ще ми ходи да бута правителството с букет цветя ,това си е еманация на идиотизма ,която изключително отърва на всякакъв вид управляващ. За да се ,,измете,, *** се иска дупе ...Партизаните били такива ,онакива ,може да са били всякакви ,ама да излезеш ,като Добри Джуров / Лазар / се е искало смелост, каквато на сегашните борци липсва ,прочетете ,,Мургаш,,
26
0
 
0
 
! Отговори
1917..Аврора преди 10 години
До промяна на модел в които управляващите са застрашени или е застрашена цялата политическа система от сегашни и предни управляващи може да се стигне само след кръвопролитна гражданска воина , след която ще има още кръвопролития за доизкореняване на победените ---- иначе вод тебя среднии пръст.....сега може да се стигне до сваляне на правителство ,но това ще е задкулисна договорка м/у сегашни управляващи и наи- вероятните победители ,,,което ще едно замазване на очи естествено ,жив цирк....
25
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе тези "опозиционери", така добре са ги обучили янките, та все света вода ненапита са станали. Както и господарите им - те все с "миротворчески" бомби "демократизират".
24
10
 
3
 
! Отговори
www преди 10 години
През хилядолетната история на света такива случаи има не един и два, дори по-голямата част от историята се базира именно на такива сблъсъци. Украйна трябва да потъне в кървава гражданска война, комунистите да бъдат ликвидирани физически и който остане след това мероприятие, да заповяда мирно в цивилизована Европа.Комунистът взима властта с кръв и обезателно трябва да я даде с кръв, защото е престъпник. Друг начин няма. Жалко само за невинните жертви, но това е животът. Борбата иска жертви.
23
1
 
8
 
! Отговори
Браво! преди 10 години
Добре са направили тия от Беркут! А кога ще пребият и останалите опозиционни лидери?Свършили са една полезна работа за обществото и заслужават най-високата украинска награда, тези от Беркут.
22
0
 
10
 
! Отговори
Каквото е търсил преди 10 години
това е намерил. Къде е информацията, че "протестърите" са се опитали да прекатурят кола на жандармерията с хората вътре. Чак тогава вбесените полицаи са излезли от автобуса и са раздали по някоя палка върху тъпите главочи. Питам се КАКВО Е ТЪРСИЛ ТОЯ ТАМ? А в САЩ да са го гръмнали за посегателство на полицай. Значи Сидеров - лош, а тая *** -демократ. Е... ДВОЙНИ СТАНДАРТИ
21
0
 
8
 
! Отговори
анонимен 1 преди 10 години
До Анонимен 6А там където са стъпили американците са войни - Ирак, Афганистан,Грузия след посещението на Райз, въоръжаване на сирийските бандити.
20
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нема лабаво!
19
1
 
14
 
! Отговори
Антисоросоид преди 10 години
От прочетеното става ясно, че протестиращите напълно заслужено са си изяли боя и покрай тях бившия министър.Между другото украинската партия ,,Свобода'', която толкова е лансирана, е неонацистка.
18
0
 
12
 
! Отговори
Сандо преди 10 години
кога ли ще чуем как Кличко е ял бой на улицата ;)
17
1
 
22
 
! Отговори
Kreti преди 10 години
Убийте *** и *** и живейте като бели хора не като роби в България и Румъния!
16
0
 
20
 
! Отговори
Йосиф Висарионович преди 10 години
Бой! Бой! Бой! Ще се научат тия на ред и дисциплина...
15
13
 
7
 
! Отговори
комунистите са лъжци преди 10 години
Напоследък политическият живот у нас е жив идиотизъм.Само по изразите, които се използват "***", "реститутки", "***" и т.н. човек може да си помисли, че живеем преди 1989 г. Иначе разбира се червените си правят далаверите на гърба на народа с "гадните капиталисти". Червената буржоазия от БКП (българска капиталистическа партия) държи финансово държавата в ръцете си и говори на своите глупави привърженици как пак ще дойде комунизма и пак ще се национализира всичко.Ееех глупци, глупци
14
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Жалко, че и у нас не се случва. Бих се изкефил на новина - полицаи пребиха Цвъцко с викове - на нас кредити, на тебе - апартаменти, а?
13
7
 
19
 
! Отговори
Patriot преди 10 години
BRAVO BERKUT!SAMO TAKA !
12
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
BRAVO, TAKA MU SE PADA. MALKO MU E.
11
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ей, ореваха света за няколко шамара. Полицията му ударила 2 - 3 шамара и голямата работа и големият страдалец го изкараха.
10
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е хубавото при нас е че такива неща вече не се случват, това е и голямата разлика между ЕС и ТС на хер ***
9
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Службите дa пребият/ убият бивш министър се случвa сaмо в бившите губернии! Жaлко зa тaзи стрaнa, кaто руски протекторaт, я чaкa нaшенско " бъдеще"!