"Беркут" преби украински опозиционен лидер

Юрий Луценко пострадал тази нощ при сблъсъци в Киев
11 яну 2014 12:20,
37
"Беркут" преби украински опозиционен лидер
Снимка: БТА

Бившият вътрешен министър на Украйна и днешен опозиционер Юрий Луценко е пребит тази нощ от специалните сили на милицията "Беркут" при опит да предотврати сблъсък между опозиционери и служители на реда. Това съобщи съпругата на Луценко Ирина, цитирана от РИА Новости.

Най-малко 10 души са ранени рано сутринта при сблъсъци между милицията и протестиращи край съдебна сграда в Киев, предаде Ройтерс, като се позова на очевидци.

Конфликтът избухна вчера, когато трима души - Володимир Шпара, Игор Мосийчук и Сергий Бевз, бяха осъдени на по 6 г. затвор, защото планирали да взривят паметника на Ленин в град Борисопол на 24 август 2011 г., на националния празник - Деня на независимостта.

Протестиращи спряха колата със затворниците, пристигнаха хора от "Беркут" и ги изтласкаха встрани, използвайки палки. После активисти на Евромайдана - проевропейския протест на централния площад, препречиха пътя на автобусите, извозващи специалните сили и настояха за разследване дали те са превишили пълномощията си, посочва РИА Новости, цитирана от БТА.

"Като вътрешен министър Юра застана между хората и тези от "Беркут", за да спре кръвопролитието. "Беркутовците" започнаха безмилостно да го удрят по главата, течеше кръв като река. Счупиха му очилата на лицето. Той падна, изгуби съзнание, едва тогава спряха да го бият", цитира думи на Ирина Луценко пред местна телевизия мрежовото издание "Украинска правда".
 
Според нея бившият министър е в отделение за реанимация.

В киевската милиция не са подавани сигнали от Луценко или други лица за телесни повреди, получени при инцидента край съдебната сграда, съобщи градското управление на МВР, цитирано от ИТАР-ТАСС.

По данни на милицията близо 200 души начело с депутати обградили сградата, вдигнали знамена на националистическото сдружение "Свобода". После някои митингуващи "започнали да се държат агресивно", хвърляли камъни и шишета с вода по служебния автомобил, което наложило да бъдат изтласкани.

Според украинската агенция УНИАН са пострадали освен Луценко депутатите от Върховната рада Едуард Леонов и Юрий Бублик.

Прессекретарят на Луценко Лариса Сарган заяви, че бившият министър е настанен в реанимация, както съобщи и неговата съпруга. Получил е черепно-мозъчна травма. Случаят се разследва, съобщи прокуратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
16
 
11
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
"***, четете ли ? Спрял е кордон с ***, които са искали да взирвят паметник ?? Това им е работата на Беркут, да смазват такива поклонници на американската 5-та колона ... "Сподели представителя на РУСКАТА ПЕТА КОЛОНА в България .
7
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На разните му там опозиционни лидери трябва да се търси сметка с какви пари живеят и как ги изкарват, че имат време да се веят по площадите.
6
30
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Там където са стъпили руснаците навсякъде раздори и граждански конфликти
5
9
 
25
 
! Отговори
varg преди 10 години
Не е пребит,а само ударен.Пребит значи 4-5 строшени ребра,5-6 зъба и 14 дни в Интензивното.
4
20
 
32
 
! Отговори
долу ционисткИзроди преди 10 години
Бийте ги тия орнажавеи терористи, мръсни комунисти ***!!!Глобални уахабисти, избиха половин Сирия, деца, колят всеки ден невинни хора!Как може да направят Световното 2022 в Катар, спонсорите на главорезите!!Вива ПутинВива АсадВива Сидеров
3
15
 
21
 
! Отговори
georgi ishkitiev преди 10 години
докато шепа хора решават съдбите на милиони без да зачитат мнението им ще има сблъсъци
2
15
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами ще го бият много ясно. Като ходи да прави вандалщини и да се прави на *** по площадите. Естествено , че ще го бият.
1
20
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бой, бой по тъпите европейски кратуни!И у нас на 15-ти!