100 000 демонстрират в Киев срещу новите репресивни закони

Украинската опозиция предложи план за действие
19 яну 2014 15:31, Елка Василева
18
100 000 демонстрират в Киев срещу новите репресивни закони
Снимка: Reuters

Около 100 000 души се стекоха днес по обяд на площад "Независимост" в центъра на Киев, за да протестират срещу приетите в петък нови репресивни закони срещу демонстрантите, предаде Франс прес.

Протестиращите продължаваха да прииждат на площада, окупиран от близо два месеца от проевропейската опозиция след отказа на президента Виктор Янукович да подпише споразумение за асоцииране с Европейския съюз и сближаването му с Русия.

Още по темата

Десетки демонстранти бяха нахлупили на главите си тенджери, гевгири или кашони, а други бяха с карнавални маски, осмивайки новия закон, санкциониращ граждани, които демонстрират с маска или каска на главата.

Това е осмата поред неделна демонстрация на украинската опозиция, откакто Янукович прекрати преговорите за споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС. Тя е организирана по призив на опозиционните лидери въпреки решението на съда от сряда, забраняващо всякакви демонстрации в центъра на Киев до 8 март.

На днешния митинг украинската опозиция предложи план за действие, предаде агенция ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Лидерът на партия Отечество Арсений Яценюк заяви от трибуната, че Върховната рада (парламентът) на Украйна е изгубила своята легитимност. Поради това според него е необходимо да се създаде Народна рада с представители на опозицията. По думите му опозицията възнамерява да проведе "народно гласуване" за оставката на президента и изготвяне на  нова конституция.

От своя страна лидерът на партия Свобода Олег Тягнибок заяви, че той и неговите поддръжници не признават приетите от Върховната рада на 16 януари и подписани от президента закони, не възнамеряват да ги изпълняват и имат намерение да ги саботират.

От трибуната на митинга прозвучаха и призиви за създаване на общинска милиция за народна самоотбрана и да се организира народно гласуване за избор на кмет на Киев и на членове на градски съвет.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
0
 
! Отговори
555 преди 10 години
В Киев е първата лястовица , тепърва ще гледаме гражданската война в Москва , тогава ще видят КГБ любовта на руския народ.
15
1
 
0
 
! Отговори
1948 преди 10 години
Моника е увила баницата в опорните точки. Русопатите изпадат в небивал гърч.
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Засилили се скъсаните пенсионери към Европа... И какво ще правят там, ще мия тоалетни и чинии? Вече има достатъчно източно европейци за тази работа, късно е. А Тимошенко която държат като икона е милионерка, забогатяла в така наречените години на прехода с далавери с доставки на газ. Шепа скъсани хорица, които не знаят какво искат дори...
13
4
 
4
 
! Отговори
Уточнител преди 10 години
Червената *** да гледа сега в реално време от Киев "Еспресо ТВ" и да трепери!
12
0
 
2
 
! Отговори
ТОВА 4Е... преди 10 години
и тук има ограничения някакав *** ти казва колко имаш да пишеш...бокл;уци навсякъде.иначе сме демокрация
11
2
 
5
 
! Отговори
докога преди 10 години
комунист =на фашист, оттук нататък коментара...... напълно..излишен.зачитаи мнението и на другите около теб ,,,,тогава има-ДЕКОРАЦИА.
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
taia rusokosata na snimkata mai che sam ja vijdal v pornosait categoria INTERACCIAL
9
9
 
5
 
! Отговори
Обективе преди 10 години
До VDCHИменно, комунизъм няма, ама вече четвърт век не може да излезем от блатото, какви щети ни е нанесъл сам си прави сметка.Представям си какъв *** си, просто като ти чета коментарите.
8
3
 
12
 
! Отговори
VDCH преди 10 години
До ОбективенВ България, че и в Украйна и другаде комунизъм няма почти четвърт век. Има обаче комунисти като тебе и други фронтмени на Евроатлантизма, които народите по света мразят повече от предишните комунисти.
7
5
 
7
 
! Отговори
Обективен преди 10 години
Експериментът комунизъм, който затри десетки държави и опропасти милиони човешки сътби, е оставил толкова дълбок отпечатък в тази държава, както и в България, че просто са обречени на мизерия още няколко десетилетия.До ***, които симпатизират на нелепата комунистическа идея, дано скоро приключите житейския си път, за да може източна Европа да тръгне по по-нормален път и да не е толкова отратително място за живеене.Даже си мисля, че нацистите нямаше да са ни еб***ли майката толкова брутално.
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Виждате ли, хората си обичат газовата принцеса. А вие очерняте продажния Иван Костов и Сакскобурготски, не вие срам!
5
0
 
0
 
! Отговори
Матей 24:13 преди 10 години
Лицемерието относно Украйна е изразено в игнорирането на Холодомор-7+млн.души умъртвени с гладна смърт и осъждане на изпълнителите му.Даже папата,който трябва да проповядва,че Исус е единствения път до Бог,ще разглежда дали папа Пий Х11е достоен за светец базирано на новия европейски "канон"-холокостианство.Jerusalem Post-Report:Pope Francis to examine Pius'wartime conduct before deciding on sainthood.
4
4
 
17
 
! Отговори
на улицата в Киев преди 10 години
Едва 3 000 са излезли на улицата в Киев! Това го съобщават самите организатори.
3
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
mdaa...ve4e zapo4va da prili4a na darjaven prevrat...e, prav e evo morales, prezidenta na bolivia- edinstvenata strana kadeto ne moje da ima prevrat e usa, zashtoto tam niama posolstvo na usa !
2
7
 
23
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 10 години
Ми как ги преброихте че са точно 100 000 души? Аз твърдя че са 20 000. И щом проевропейските *** са болшинството от украинското население ,както твърди украинската опозиция, защо не настояват за един референдум "За или против Украйна в ЕС " че да си каже тежката дума математиката?Никак не им се ще референдум на Кличко и компания, що ли?
1
5
 
8
 
! Отговори
Овчар преди 10 години
Либерастииииииииииииииииииииииии....