Украинците подновиха протестите с нови сили

Отново се стигна до сблъсъци с полицията
13 яну 2014 15:56, Елена Кирилова
5
Украинците подновиха протестите с нови сили
При сблъсъците е ранен опозиционният лидер Юрий Луценко. Снимка: архив Ройтерс

Хиляди противници на украинския президент Виктор Янукович се събраха в Киев, за да подновят протестите, които бяха затихнали около коледните и новогодишните празници, съобщава Euronews.

Демонстрациите започнаха със сблъсъци с полицията и в петък Юрий Луценко, опозиционен лидер и бивш министър, бе тежко ранен.

Още по темата

Политикът и шампион по бокс Виталий Кличко заяви, че министърът на вътрешните работи, министър-председателят и президентът трябва да понесат отговорност за действията на полицията.

“Въз основа на това ние настояваме за персонални санкции за тези хора, които нарушиха човешките права“, категоричен е той.

Съпругата на Луценко Ирина обвини властите в Украйна, че се крият зад силите за сигурност и ги използват, за да бият хората. Опозиционният лидер е получил наранявания на главата по време на сблъсъците в близост до сградата на съда.

Уличните протести в страната започнаха на 1 ноември миналата година след решението на Янукович да се откаже от споразумението за свободна търговия с ЕС в полза на по-тясно сътрудничество в Русия.

В знак на възмущение от насилието в петък вечер протестното движение се върна на площад „Независимост“ с нова енергия след коледната пауза.

Според Луценко сега е времето, в което опозицията да създаде нова политическа стратегия и може би да получи малко помощ от страна на международната общност.

Повече за протестите в Украйна вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ТОДОР ХРИСТОВХахаха, Ленин бил национален герой на Украйна! Африкански, натопи си главата в студена вода, положението ти е критично.
3
0
 
3
 
! Отговори
muchachote преди 10 години
Osven v Kiev, kude na drugo miasto ima protesti??????
2
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Братя българи, вземайте пример от украинците!
1
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
После като вземат власта всички от беркут в пандиза ,барабар с началниците им и то на хляб и вода ,че да видят как се изпълнява заповед да биеш народа ,или да напускат или пандиза и да им е ясно ,че филма ,ама аз изпълнявам заповед е кофти !