Никакви разговори за разцепване на Украйна!

Лавров: Опозицията в Киев се стимулира от чужбина
Обновена: 21 яну 2014 16:29 | 21 яну 2014 13:42, Елка Василева
64
Никакви разговори за разцепване на Украйна!
Сергей Лавров. Снимка: Reuters

Външният министър на Русия Сергей Лавров категорично отказа да води разговор за възможно разцепване на Украйна, предаде ИТАР-ТАСС.

„Силно не искам да подкрепям провокативни разговори за разцепване на Украйна. Ние правим всичко да помогнем да не се допусне това, да помогнем за стабилизиране на ситуацията“, подчерта Лавров. Той допълни, че за Русия Украйна е съсед, партньор, приятел и брат.

Лавров е убеден, че вътрешните проблеми на всяка държава, включително и Украйна, трябва да се решават чрез диалог в полето на правото, без намеса отвън. „Не знам кой и защо ни се обижда на нас в ЕС във връзка със събитията в Украйна, но ние бихме предпочели нашите колеги да не се държат толкова безцеремонно“, посочи Лавров.

Той нарече „просто неприлични“ посещенията на политици от ЕС на Майдана в Киев и участието им в антиправителствените демонстрации. Точно това според Лавров подгрява ситуацията в Киев.

Още по темата
„Погромите, нападенията над милицията, палежите, коктейлите Молотов, взривните устройства – това е зловещо, това е абсолютно нарушение на всички европейски норми на поведение“, подчерта Лавров.

Той допълни, че действията на някои от лидерите на опозицията само подчертават, че ситуацията излиза извън контрол.

Руският външен министър посочи, че на Москва й е известно, че активизирането на дейността на опозицията в Киев в немалка степен се стимулира от чужбина. „Но се получава така, че тези стимулатори дори не отчитат интересите на самата опозиция, опитват се да провокират насилие“, смята той. 

Той припомни, че когато подобно нещо се случва в страни от ЕС, никой не поставя под съмнение необходимостта от твърди мерки за пресичане на насилието и безредиците. Като пример той посочи евроскептиците в Гърция, противниците на Латвия в еврозоната. „И какво сега, да се излиза на улицата и да се иска отмяна на еврото, да се палят автомобили, да се завземат правителствени сгради?“, запита министърът.

Той припомни, че лидерите на други страни искаха от президента на Украйна „да се вслуша в гласа на народа“, а ако не го направи, предричаха хаос в страната. „Това какво е – пророчества и предвидливост? Не знам, но вероятно някой е заинтересован от този хаос. Ние не сме!“, подчерта Лавров.

Той за пореден път изтъкна, че Русия и Украйна ги свързват много неща. „Ние желаем Украйна да бъде стабилна“, заяви руският министър.

Лавров посочи, че Москва е готова заедно с ЕС да обсъжда пътя за решаване на украинската криза. „Готови сме да обсъждаме с ЕС пътя за решаване на украинската криза. „Готови сме да обсъждаме с ЕС мерките, които ще позволят да бъде прекратена политиката на задълбочаване на разделителните линии, да бъде прекратена политиката на отношение към Украйна, към други страни от „Европейското партньорство“, по принципа „или с нас, или против нас“, заяви Лавров. Според него именно тази линия прокарват някои европейски партньори.

Още за ситуацията в Украйна можете да научите от видеото на Bulgaria On Air!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
5
 
0
 
! Отговори
русофоб преди 10 години
Браво шоп които не иска да живее в ЕС да ходи в РУСИЯ или в Северна Корея не сме да благодарим на БОГ Ж ЕС
43
3
 
2
 
! Отговори
вангю преди 10 години
Няма дим без огън!Когато Лавров говори че няма да цепи Украйна те вече е разцепена.40% от населението са руснаци а не украинци.Проблема е че 80% от икономиката е съсредоточета на изсток при тази половина.Когато Русия си вземе териториите на изток от Днепър заедно с Крим и Одеска област,останалите украинци ще умрат от глад.Тогава бежанската вълна от Сирия ще ни се стори детска игра,а демографския ни проблем ще е в миналото.Това е решено вече,тъй че трябва да да се готвим за доста неканени гости.
42
1
 
34
 
! Отговори
ХА ХА преди 10 години
В ЕС Е ДЕМОКРАТИЧНО ПРОТЕСТИРАЩИТЕ ДА БЪДАТ СМАЧАКВАНИ ОТ БОЙ, А В УКРАЙНА Е НЕДЕМОКРАТИЧНО!?
41
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В Западна Украйна антисъветски партизани е имало до края на 50-те.
40
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
HORATA TRIBVA DA PROTESTIRAT DA SE BORIAT ZA ISTINSKA DEMOKRAZIA A NE SCHEPA IZMAMNIZI DA LAPAT PRIRODNITE RESURSI NA UKRAINA A TE NE SA NIKAK MALKO NO EDVA LI IZMAMNIZI KATO ONAIA RUSATA,I DALGIA JEVEESCH V USA SA BORZI ZA DEMOKRAZIA TOVA SA ZAPADNI AGENTI NO NAI VAJNO E HORATA DA NE VIARVAT NA OSATANIZIRANITE EU I USA
39
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
дейността на опозицията в Киев в немалка степен се стимулира от чужбина-------------- А дейността на Янукович се стимулира от Кремъл.
38
3
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
До до 47 от славянинРазяждай, после никой няма да те пита дали си разяждал. Когато отбора загуби, всички страдат.
37
3
 
31
 
! Отговори
Влади-Мир преди 10 години
Когато Пророка на Подполковника говори, всички *** да се скрият в канафките и да си водят бележки как се прави ГОЛЯМАТА политика. От изказването единствено ставя ясно, че Путин ще си прибере цяла Украйна, и изобщо няма да се задоволи само с половинки и полуострови.
36
4
 
46
 
! Отговори
gtf преди 10 години
не, че руснаците са много цвете, *** поне не ти натрапват изкривена толерастия..
35
3
 
36
 
! Отговори
gtf преди 10 години
то пък щото в ЕС много хубаво, и нас ни лъжеха преди години по същия начин. Реално европата си търси пазар и/или да опапа монополите (подобно на еон, чез, мтел и т.н.) т.е. да те скубе, ти да обедняваш - никой няма да ти даде пари на готово.
34
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
to i nie sme v EU ama maznata BANIZA ja pohapvat malko tamnicki momchenza ot AFRIKA I AZIA I SPIAT PRI BELI DUPETA i zadovoleni ot tlasti EU SOZIALI v sakav vid pomoschi vcera gledam na Mellia pak sa preskocili telenite ogradite i estestveno za tiah niama da se promeniat zakonite za pravata na choveka v EU ama zanas golemite EVROPEZI gi promeniat dokazatelstvo anglia ne iskame soziali a pravo na rabota ama...nema.....v AFRIKAAZIATSKIA EU
33
23
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
?лавров да не е чел опорните точки на мониката
32
33
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
До до 38 от славянин Ха! И откъде следва, че трябва да съм против всяка империя? Просто Русия не е моята и толкова. Аз съм в ЕС и в НАТО, трябва да съм пълен *** да съм против себе си и хваля руснаците. Все едно да играя срещу собствения си отбор. Това са правилата на играта - нашия отбор трябва да изяде другия, ако не ти харесва *** се запиши в армията на Путин или Асад.
31
4
 
32
 
! Отговори
не толкова знаещ преди 10 години
До знаещТака е ама не е точно така Севастопол е град в Южна Украйна на полуостров Крим и е обща база на Руско-Украинския Черноморски флот Така че многознайко нещата са мнооооого дебелии дори милиардите на Сорос няма да стигнат
30
14
 
9
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
До Анонимен 20 какво правят някакви американски посланици и паднали от власт про-американски марионетки по разни митинги в 3-ти срани--------------- Ми на "гражданско посещение" са бе, да ти 3ба майката! Като Страхилчо в Сирия.
29
1
 
3
 
! Отговори
До 30 преди 10 години
А ти какъв си? Българин от Франция или от Азия ? Не разбирам, защо се възбуждаш излишно.
28
1
 
15
 
! Отговори
Bulgatani преди 10 години
До Алекс 31 Имате съмнения относно руското разузнаваене? Добре! Тогава вижте список от Нобелевете лауреати от Русия, вижте ниво на руската экономика в свята. И след това- погледнете на постиженията на България. Все още ли искате да дава акъл на Русия?
27
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До славянинИ какво като има славянство? Кой е казал, че Русия е някакъв шеф и господ на славяните? Аз съм славянин и не искам нито Путин, нито Руска империя. И Ботев и Левски не са ги искали, и поляци и чехи не ги искат. Толкова по въпроса.
26
1
 
15
 
! Отговори
демокрация =гей пара преди 10 години
(демоНОкратичните) еврюхи *** -любители на нетрадиционния секс ,трябва да се преследват по цял свят ,като най гнусни престъпници и да се линчуват и убиват с камъни,това е спасението за бялата християнска раса !
25
16
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
А какво ще кажеш за Лавров - славянин ли е или хачик? Лъже най-нагло, всички руски зайтове са пълни с "мнения" на разни московски *** "анализатори", които вещаят разделение на Украйна. Тая черна гнида се преструва на загрижен, а всъщност искат да прилапат Източна Украйна.