Опозицията в Украйна призова за запазване на примирието

Яценюк видя голям шанс за край на кръвопролитията
Обновена: 24 яну 2014 10:34 | 24 яну 2014 07:17,
33
Опозицията в Украйна призова за запазване на примирието
Снимка: БТА

Опозиционни лидери призоваха демонстрантите в Киев да  запазят крехкото примирие с полицията, след като най-малко двама демонстранти бяха убити при сблъсъци тази седмица, предаде Асошиейтед прес.

След четиричасова среща на опозиционни лидери с президента на Украйна Виктор Янукович вчера, Арсений Яценюк, един от водачите на украинската опозиция, заяви, че има голям шанс да бъде сложен край на кръвопролитията. Оценката му бе изтълкувана като първи знак за напредък в разрешаването на
продължаващата два месеца криза, която заплашва да се разпростре и извън Киев.

Други водачи на опозицията обаче бяха по-песимистично настроени. Лидерът на опозиционната партия "УДАР" Виталий Кличко заяви, че срещата не е донесла някакъв голям резултат. "Единственото, което успяхме да постигнем, не беше много", посочи той.

Кличко и Олег Тягнибок се опитаха да убедят протестиращите да се придържат още известно време към примирието, договорено по-рано вчера, но бяха освиркани, а някои от демонстрантите ги посрещнаха с викове "Срамота!".

Ройтерс съобщава, позовавайки се на непотвърдени информации, че според Кличко президентът Виктор Янукович е обещал да освободи всички задържани от полицията при сегашните  размирици. Вътрешното министерство съобщи днес, че 73 души са били задържани, от които 52-ма се разследват за "масови
безредици" - обвинение, което може да донесе до осем години затвор.

Преговорите на опозицията с президента Янукович ще продължат през следващите дни, заяви по телевизия "112" депутатката от управляващата в Украйна Партия на регионите Анна  Герман. Тя уточни, че следващият кръг ще бъде в петък или в събота.

От своя страна министърът на правосъдието на Украйна Олена Лукаш, която също участва в разговорите, отбеляза, че опозиционните лидери са отказали да осъдят безредиците на площад "Независимост", както и превземането на административни сгради.

Междувременно в центъра на Киев на улица "Грушевски" обстановката се запазва относително спокойна, съобщава ИТАР-ТАСС. От кадрите от мястото се вижда, че демонстрантите и  служителите на реда са на разстояние едни от други, а запалените от протестиращите барикади от автомобилни гуми продължават да горят.

Главната прокуратура и министерството на вътрешните работи призоваха демонстрантите да напуснат района на ул. "Грушевски". Вътрешният министър Виталий Захарченко обеща, че ако това стане, органите на реда няма да предприемат никакви мерки срещу участниците. Той гарантира също, че милицията няма да прилага насилствени действия за освобождаването на площад "Независимост". Прокуратурата пък обеща да съдейства за по-меки наказания на вече задържаните, ако опозицията се изтегли от ул.  "Грушевски", съобщава ИТАР-ТАСС.

(БТА)

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: УкрайнаBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
4
 
7
 
! Отговори
малка поправка преди 10 години
Преки впечатления от Мейдана от мой приятел - Руснак: Потом удивление я думал, что тут, на Майдане, одни головорезы и националисты. А тут пенсионеры, студенты, простые люди. Тысячи людей.А еще меня поразили ответы на один вопрос- ради чего все это.И люди говорят- надоело жить в стране Беспредела.Кстати, все, с кем разговаривал, уверяют- выделенные деньги от России осядут, как и вс, в карманах власти. Вернулся в отель и понял, сложная эта штука-Жизнь. И еще понял- новости по ТВ больше не смотрю!
6
3
 
6
 
! Отговори
от свидетели преди 10 години
Преки впечатления от Мейдана от мой приятел - Руснак: Потом удивление я думал, что тут, на Майдане, одни головорезы и националисты. А тут пенсионеры, студенты, простые люди. Тысячи людей. А еще меня поразили ответы на один вопрос- ради чего все это. И люди говорят- надоело жить в стране Беспредела. Кстати, все, с кем разговаривал, уверяют- выделенные деньги от России осядут, как и вс, в карманах власти. Вернулся в отель и понял, сложная эта штука-Жизнь. И еще понял- новости по ТВ больше смотрю!
5
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
подла болшевишка *** иска язди на свободни люди в Украйна.
4
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Давай, Кличко,смачкай червените ***, че много осмърдяха навсякъде.
3
7
 
16
 
! Отговори
Поп Грую преди 10 години
В Германия или в САЩ щяха вече да извозват труповете.Това е опит за държавен преврат, а тези "лидери" са за смъртна присъда.Закони, факти...
2
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Кличко и Олег Тягнибок се опитаха да убедят протестиращите да се придържат още известно време към примирието, договорено по-рано вчера, но бяха освиркани, а някои от демонстрантите ги посрещнаха с викове "Срамота!"Срамота ами, европодлогите си искат гражданската война и кръвопролитията. Все пак за това са ги изкарали на площада.
1
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От 1996г. братята Кличко постоянно живеят в Германия. Имат добър бизнес там, но им се видяло малко и сега искат цяла Украйна.