"Ден на гнева" в Париж срещу Оланд

Хиляди участваха в антиправителствен протест
36
"Ден на гнева" в Париж срещу Оланд
Снимка: Ройтерс

Над 17 хиляди души участваха днес в протест в Париж срещу политиката на социалистическото правителство на президента Франсоа Оланд, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на полицията.

Според организаторите на т. нар. Ден на гнева, близо 50 десни, крайнодесни и консервативни католически обществени организации, в демонстрацията са се включили около 120 хиляди души.

Участниците в протеста поискаха оставката на президента социалист и на неговото правителство, отмяна на легализацията на еднополовите бракове и на закона, разширяващ правото на аборт, както и предприемане на по-ефективни мерки за борба с високата безработица.

Демонстрантите освен това призоваха френското общество да бъде организирано така, че "да не му влияят олигархични партии - нито десни, нито леви". При все това на Площада на Бастилията днес се събраха активисти преди всичко на групировки, които идеологически са близки до десните партии, но официално не ги подкрепят.

Редица обществени организации, сред които крайнодясната партия Национален фронт, се отказаха от участие в Деня на гнева поради опасения от инциденти и провокации.

Краят на протеста бе белязан от сблъсъци между полицията и крайнодесни хулигани със скрити лица замеряха служителите на реда с камъни, бутилки, бомбички, парчета арматура и димки на площад "Вобан".

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Французите сами трябва да си решат дали желаят да търпят на власт един морално пропаднал тип, като палячото на снимката. Без значение какво ще каже по въпроса, например, българският посланик в страната им.
7
1
 
7
 
! Отговори
Влади-Мир преди 10 години
До 7Изключението, ПОТВЪРЖДАВА правилото - Аксиома.Пример: Сталин-Грузинец, Екатерина-Германка;-))пп вече няма ЛЕВИ и ДЕСНИ, има ЛИБЕРАЛИ и КОНСЕРВАТОРИ!!!
6
0
 
4
 
! Отговори
Vazkresiev преди 10 години
Holland prostichko i kratkichko obyavi publichno za promyanata v lichnia si jivot. frantzuzite na svoi red prostichko i kratkichko iskat promyana v tehnia si lichen jivot?!nyama losho.vajnoto e lubovta da varvi mirno napred.
5
2
 
17
 
! Отговори
Влади-Мир преди 10 години
Френския народ е ВЕЛИК, бързо разбра каква креатура му сложиха. Да поясним, че кандидатът на левицата(Левица вече стана относително понятие) трябваше да е Доминик Строс Кан, но след фундаменталното му и феноменално изказване на 03.04.2011 на заседанието на МВФ, вече го съдеха за сексуално посегателство срещу 32 годишна гвиенчанка, а после лансираха тоя ***(който щеше да се бори срещу финсовата олигархия), в който дори и аз повярвах.Ноооо, ..... Бастилията е доста знаков площад!!!!
4
3
 
41
 
! Отговори
аз съм българче преди 10 години
Време е американските сенатори Джон Маккейн и Кристофър Мърфи да посетят Париж, за да подкрепят протестиращите. Очакваме председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу и председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой да излязат с обща декларация осъждаща режима на Франсоа Оланд. Папата също трябва да се произнесе.
3
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега Ромпой да излезе и да осъди протестиращите!
2
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Правителството си го избраха те, със внушаващо мнозинство. Този протест е смешен и нелеп.
1
9
 
32
 
! Отговори
9667 преди 10 години
Сега искам да видя официални представители на Украйна и Русия да отидат в Париж и да почнат да подстрекават протестиращите. По същия начин, както официални лица от Еврейо-пейския съюз и хамерикаско отиват в Киев да подстрекават демонстрантите там! Аз лично съм в пълна солидарност с френските демонстранти и като израз на това, в случай че предявят желание, мога да поема финансовата отговорност да им доставя неограничено количество суровини за производството на *** коктейл!