Имперският проект на Путин заплашва европейски ценности

Не може и украинските протестиращи, и Русия да останат доволни
28 яну 2014 16:21, Елка Василева
262
Имперският проект на Путин заплашва европейски ценности
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Днешната среща на високо равнище между ЕС и Русия обещава да бъде кратка и хаплива. Руският постоянен представител Владимир Чижов предупреди ЕС "да не подлага на изпитание търпението на Путин". През последните години търпението и на двете страни беше подложено на изпитание: от енергийните политики, човешките права и не на последно място, от въпроса за отношенията с общите съседи на ЕС и Русия, пише Джеймс Шер, в. "Файненшъл таймс".

Но проблемът с Украйна засенчва всички останали. Това, което започна като протест, стана национално въстание. Президентът Виктор Янукович губи не само легитимност, но и контрола над страната. Видимите лидери на опозицията са ръководени отдолу. Санкциите едва ли ще имат особен ефект. Преговорите за изборен процес, който да замени сегашния режим, изглеждат все повече като донкихотовска мечта.

Чувство за тревога от тези събития е единственото общо, което имат Брюксел и Москва сега. Еликсирът на доверието не може да бъде намерен никъде. През декември Сергей Лавров, руският външен министър, описа протестите като "отдавна подготвен сценарий", мотивиран от желанието на ЕС за "безплатна добавка към печалбите" му. Оттогава обвиненията за намеса на Запада се увеличиха. Когато Лавров заявява, че Русия "ще направи всичко, за да стабилизира ситуацията", ЕС се чуди какво има наум Москва.

Общата тревога обаче само подчертава различията в принципите и целите, които срещата на върха едва ли ще намали. За ЕС суверенитетът на съседите на Русия е основа на реда след Студената война. Това означава, че те имат свободата да избират своите цели и партньори. Това означава също свобода от икономическа принуда - принцип, утвърден в документа от Будапеща от 1994 година, който Русия подписа. ЕС е убеден, че Русия е нарушила това правило в навечерието на ноемврийската среща на върха във Вилнюс. С тази постъпка тя е отприщила протестите, които по думите на Лавров сега "излизат извън контрол".

Документът също така набляга, че следвоенният ред се основава на "зачитане на човешките права и основните свободи, демокрацията и върховенството на закона". Въпреки това според гледната точка на Москва една суверенна страна може да интерпретира тези принципи, както намери за добре. Тя гледа на изпращането на пратеници на ЕС в Украйна като на груба намеса, независимо какво се случва там. Цели 20 години Киев е търсел съвет от ЕС за всичко - от юридическите закони до реформата на сектора на сигурността. Но това не променя отношението на Кремъл.

Със засилването на съперничеството между Брюксел и Москва Кремъл се опълчи срещу това, което нарича "западното месианство". Той се стреми да утвърди принципа на многополюсен ред, но такъв, при който различните ценностни системи са еднакво легитимни. През последните 10 години Владимир Путин облече неофеодалната и все по-хищническа система на Русия в мантията на славянските и православните ценности. Този "цивилизационен проект" има разтегливи граници. Той обхваща сънародниците, където и да са. Важи за всички онези, "върху които Русия е имала влияние". И се прилага най-категорично към самоопределената от Русия сфера на привилегировани интереси. Успехът на този проект в чужбина все повече е свързан с легитимността на системата за управление вътре в страната.

Украйна е едновременно стожерът и ахилесовата пета на цялата тази конструкция. Ако поляците и балтийците приемат нормите и стандартите на ЕС, това е техен избор. Но ако Украйна го направи, това намеква за възможността, че и Русия може някой ден да направи същото. Тази логика не е нова. Много от най-великите руски реформатори, от Александър Втори до Михаил Горбачов, са вярвали, че Русия ще бъде застрашена, ако украинците развият собствена политическа идентичност. Путин, когото западните критици толкова погрешно възприемат като последовател на съветската идея, възроди един по-стар, имперски манталитет.

Заглавието на неотдавнашна статия в периодичното издание "Руское обозрение" точно улови настроението: "Без Украйна Русия може да остане империя, но не може да остане Русия".

Трудностите за ЕС са по-дълбоки, отколкото мнозина си дават сметка. Нето едно решение на сегашната безизходица не може да задоволи и украинските протестиращи, които демонстрират в подкрепа на демократичните принципи, и руската държава, която се стреми да възстанови регионалната си хегемония.

Борейки се за Украйна, в крайна сметка Путин се бори за себе си. Никой не знае колко далеч ще стигне. През последните дни има слухове как Путин предупредил Янукович, че обещаната помощ ще бъде изложена на риск, ако украинската опозиция не бъде
смазана. Тези твърдения заслужават да бъдат приемани сериозно.

Засега по-драстичните действия, включително военна намеса, са спекулации, а не факти. Когато залозите са високи, руското ръководство е показало склонност да поема рискове. Но то никога не е било безразсъдно. Много зависи от това дали тази истина ще се потвърди в днешните условия.

И въпреки това украинците няма да се успокоят лесно. Протестното движение в тази страна е укор към всеки, който смята, че принципите нямат значение в международната политика. ЕС трябва да е постарае да не стане и паметник на безсилието на Европа.
-------
Авторът е сътрудник в "Чатъм хаус" и автор на книгата "Твърда дипломация и мека принуда".
 

(БТА)


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
0
 
5
 
! Отговори
хахахахаха преди 7 години
дайте ся да изброим няколко европейски ценности-*** да ни хапят безнаказано,циганьора да го храним безплатно, дрога в училищата- безнаказано,да се краде от едни хорица безнаказано,работодателя да не ти плаща заплати и осигуровки безнаказано,да работиш и в събота ,буквално без да ти се плаща,докторите да искат рушвети безнаказано...офффффффф,писна ми да пиша вече...да ви таковам ценностите...каквото и да ми дрънкате,това нещо го НЯМАШЕ преди...е,да,две добри няма,ама има голямо и малко зло
171
0
 
7
 
! Отговори
муспи преди 7 години
Абе хунвейбини, сермотозоиди - какво имате против Русия, че казвате непрекъснато глупоста че сме руска колония?! В "българските" правителства които се редят едно след друго от четвърт век и са партньри в гешефта, няма нито един руснак - всички са евреи, гарнирани тук таме с някой турчин и ***. Даже украинецът Станишефф е украински евреин. Не смеете и да споменете нещо по робството? Това го улеснава, робите са си доброволци.
170
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо се казва Киевска Русь, а не Европейска Русь и американска Русь. САЩ и ЕС да не си врат носа в чужда територия и да спрат с намесата си в чужди държави, и да спрат да дърпат дявола за опашката, защото Всемогъщия Бог Саваот гледа отгоре. Господ казва -Отмъщението е мое
169
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
210 Каквото е Софийска вода без софиянци това е и Газпром без европейци , първо правило в маркетинга е ,че най-трудното нещо на този сявт е да намериш ПАЗАР , на който да продаваш и да ти ПЛАЩАТ най-вече , да не те завлекат.
168
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименМой човек кранчето е в Русия, не е в ЕС.
167
11
 
3
 
! Отговори
специaлист преди 7 години
до 203Много елементaрно " мислене", зaщото вече ДВA МИЛИОНA зaминaхa нa Зaпaд, именно зaрaди товa вулгaрно русофилство! Двa милионa МЛAДИ БЪЛГAРИ емигрирaхa, a " добрувaнето" ви с русия все не се осъществявa. Вaсaлното отношение и икономическa зaвисимост, aко е " добрувaне" здрaве му кaжи. И второ, Бългaрия е толковa нa русофилите, колкото и нa остaнaлите нормaлни бългaри, вие зaщо не се изнесете в русия, тaм и без товa нямa нaселение, тaкa зa последно ще им помогнете?! Нaли товa ви е фикс идея
166
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
203 разходи се малко по порно сайтовете за да видиш от Русия какви филмчета идват със славяноправославен привкус ,а бе вие на кой свят живеете , да предполагате случайно какво се случва в дачите и замъците в Русия с главно действащо лице руската новобуржоазия . Толкова ли сте тъпи и наивни.
165
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
204 бананова Република не си защото си член на клуба на богатите макар и на опашката
164
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
200 Ризов българина винаги е имал собственост дори и когато сме били част от Османската Империя , но ти си гнида не оценяваш какво направи демокрацията , върна собсътвеността на над 90% от семействата в България която им беше незаконно отнета от комунистите чрез национализацията и колективизацията Иначе наистина 2018 ще бъдеме на чело на ЕС , ***
163
1
 
10
 
! Отговори
Bulgatani преди 7 години
Ако украинците наистина искат ЕС- на късмет! Путин не може да забрани на Украйна да си купите билет за "Титаник".
162
1
 
11
 
! Отговори
НЕ НА НАТО И ЕС преди 7 години
Откакто възприехме ''европейските ценности'' и особено след влизането в ЕС и НАТО България бележи небивал разцвет във всички области.Ние за 24 години СТАНАХМЕ БАНАНОВА РЕПУБЛИКА - ГАРАНТИРАНО ОТ ГРОБ. Е АКО УКРАИНЦИТЕ ИСКАТ ДА СТАНАТ КАТО НАС НАПЪЛНО ЗАВИСИМИ ОТ ТЪПИЯ И ПРОКАЖЕН ЕС ДА ЗАПОВЯДАТ. ЦЕЛТА Е НАТО ОЩЕ ДА СЕ ДОБЛИЖИ ДО РУСИЯ. САЩ НАЛАГА НА БАНАНОВАТА РЕПУБЛИКА ДА ОБУЧАВА НАД 5000 ФАНАТИЗИРАНИ *** В БЪЛГАРИЯ НЕ ЗА 6 МЕСЕЦА А НАД 2 ГОДИНИ-ЛИБИЙСКИ ИСЛЯМИСТИ-ТОВА Е МЮСУЛМАНСКА ОКУПАЦИЯ!
161
1
 
15
 
! Отговори
Стуци преди 7 години
До специaлистАми да - тук малко трудно ни влизат европейските ценности като еднополовите бракове, педофилията, християнската солидарност с уахабитския ислям, повсеместното подслушване и контрол, ГМО, пълната деградация на ценности в лавината от долнопробни филми и реалити-формати...Защо вие с европейските ценности не се изнесете и не ни оставите нас, тъпите русофили, да си живеем тук и да си добруваме с Русия! България е малка, а Европа и Америка - огромни! Има къде да ви приютят!
160
13
 
3
 
! Отговори
специaлист преди 7 години
Тъпaнaр руски, точно зaщото " европейските ценности" сa нa светлинни години от зaдунaйскaтa губерния, тук е клоaкaтa нa Европa! Точно зaщото руски шпиони упрaвлявaт вече 7 десетилетия, тaзи стрaнa е нa товa дередже! И точно зaтовa ще изчезне кaто крепостнaтa путиновa кочинa, тогaвa може би ще имa Бългaрия, a не вaсaлнa нa русия "слaвянскa" креaтурa!
159
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Откакто възприехме ''европейските ценности'' и особено след влизането в ЕС и НАТО България бележи небивал разцвет във всички области.Ние за 24 години настигнахме по развитие всички африкански и латиноамерикански страни.
158
1
 
13
 
! Отговори
Ризов преди 7 години
До Анонимен 199Абе ти нормален ли си? Щел да бъде начело на континент нашия! хахаха! След 5 години от България нищо нема да е останало бре, умник!И до умния 196 - след комунистическите катастрофи сме на първо място в Европа по недвижима собственост! 25 години караме на изпарения от комунизма - и образование, и здравеопазване, и инфраструктура - всичко ни е от тогава! Колко болници и училища построихте вие? Даже магистралата половината, и то по-скъпата и трудна част я направиха комунистите!
157
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма нищо общо със СССР първо защото ТЪПЧЕ , в Социалистическия лагер всички страни включително и нашата бяха безусловно подчинени на РУСИЯ , руснаците и МОСКВА , ясно ли , в ЕС чисто и просто няма такъв ЦЕНТЪР , дори и твочта никаква държава БЪЛГАРИЯ , защото за съжаление сме много мижави като икономика , виж като територия и население сме в златната среда , само след 5 години ЩЕ БЪДЕ НАЕЛО НА ЕС , кога си мечтал това , никога , да бъдеш начело над КОНТИНЕНТ и то не кой да е и над 500 милион
156
1
 
4
 
! Отговори
тцЪ преди 7 години
Най обичам някой да ми прокламира "Европейски ценности" , които самите членове на ЕС нарушават. Същото празнодумство както едно време от СССР, само че с обратен знак
155
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
195 Във всеки случай това не са ИСКОННИ СЛАВЯНСКИ РЕГИОНИ а част от Империята ,ако Русия беше нормална страна сигурно нямаше да бъде такава ситузцията , но тя не е нормална.Защо в Автралия си гласуват да остане английската кралица техен Държавен глава , защо ако отидеш да се цаниш в Канада за гражданин трябва да се кълнеш в името на Кралицата ,а бе
154
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
193 Няма нужда да се връщаш толкова назад само през последните 25 години комунистие успяха на два пъти да спретнат икономически катастрофи ,а и що за катастрофи са цитираните от теб след като и сле ПСВ и след ВСВ България излиза с по-голяма територия и повече население , няма как да се рвани с45 годишния комунистичесски геноцид в услуга на Москва , само 10 години е имало купонна система след 1944 без да сме пострадали от ВСВ , жито не се гледа в центъра на София , но всичко се изнасяше къмСССР
153
1
 
5
 
! Отговори
Мето преди 7 години
До Анонимен 186Това кефи ли те? Нали знаеш в тези региони като се отдръпне Русия, кой идва да я смени? Май си учил български някъде в смесените райони и не ти е роден, а? Май си с "почистено" пишле?Аз пък като българин и православен християнин предпочитам Русия пред Турция. А ти?Да не си се върнал тези дни от Сирия, където си воювал за правата вяра? Щото за Кавказ такива воюват срещу Русия. Тука един шмърка за чеченците - я иди ги питай чеченките кого предпочитат!