Смъртният враг на руснака – водката

25% от мъжете в Русия умират, ненавършили 55 г., заради алкохола
Обновена: 1 фев 2014 15:13 | 31 яну 2014 18:34, Елка Василева
117
Смъртният враг на руснака – водката
Снимка: архив, Reuters

Една четвърт от мъжете в Русия умират, преди да навършат 55 години, заради влечението си към алкохола и по-специално към водката, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. "Лансет".

Учените, ръководени от Ричард Пето от Оксфордския университет, са проследили около 150 000 руснаци в градовете Барнаул, Бийск и Томск от 1999 до 2010 г. До края на изследването 8000 от тях умрели.

Направеният анализ показва, че рискът от смърт за мъжете до 55 години, които пият литър и половина или повече водка седмично, е 35 процента. Във възрастовата група 55-74 години рискът нараства на 64%, посочва Би Би Си.

Общо четвърт от руснаците умират, преди да навършат тази възраст, при 7 процента за мъжете във Великобритания и под 1 процент в САЩ. Очакваната продължителност на живота за мъжете в Русия е 64 години - сред най-ниските 50 в света.

Оказва се, че прекомерната консумация на водка при руснаците води до рязко увеличение на смъртността от външни причини – убийства, самоубийства, нещастни случаи, а също и 8 групи заболявания като пак на гърлото, пак на черния дроб, туберкулоза, пневмония, панкреатит, чернодробна цироза, сърдечно-съдови заболявания.

Колко руснаци пият литър и половина или повече водка седмично, не е ясно. Средно руснаците пият по 20 литра водка годишно, докато средно британците пият около три литра концентрат.

"Руснаците наистина пият много, но е опасен начинът, по който се напиват с водка и след това продължават да пият – каза Ричард Пето. - Преждевременната смъртност в Русия е уникална в Европа. Във Финландия и Полша също препиват, но рискът от смърт там не може да бъде сравняван с руския".

Алкохолът отдавна е водеща причина за смъртността в Русия, а водката там е любимото питие. Тя е евтина, а по селата се произвежда и по домовете. Предишни изследвания установиха, че повече от 40 процента от мъжете в трудоспособна възраст умират, защото пият прекалено много, включително и алкохол, който не е предвиден за консумация, например одеколон и антисептици.

Пиенето е толкова присъщо за руската култура, че имат дума за неколкодневно препиване – запой. Подобни данни има и за рускините, които пият много, но те не са достатъчни, за да бъдат направени изводи. Изследването е финансирано от британския Съвет за медицински изследвания. В него са участвали и руски лекари.

Професор Давид Заридзе цитира думите на съавтор на изследването сър Ричард Пито: „Не разбирам защо руснаците толкова не се ценят, защо толкова не обичат себе си?“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Водку ест?
16
2
 
4
 
! Отговори
ФАКТ преди 10 години
Като не сте алкохолици сте анти-холици.И немате никакво право да се нариюате "въздържатели".
15
2
 
3
 
! Отговори
А ,ЗА БЪЛГАРИНА ... преди 10 години
...ПРОСТОТИЯТА И ТЪПОТИЯТА!
14
3
 
24
 
! Отговори
Bulgatani преди 10 години
Ми кажете, от коя страна има повече пияници по курорти в България? От Англия и от Германия, не е ли така? Защо обвиняваш само руски?
13
2
 
32
 
! Отговори
от глупост преди 10 години
А българинът умира от глупост!
12
5
 
6
 
! Отговори
до 7 преди 10 години
"Кой ти е казал, че алкохолът загрява"От опит го знам. Кат не си пипал - не знаеш.Туко що пипна една теория за живота и вече знаеш.Всяко нещо с времето си, младеж.ПП: Не става въпрос само за теб ами и за другите теоритици.
11
0
 
5
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Врагът е най добрия приятел.
10
4
 
28
 
! Отговори
Констинтин преди 10 години
Може би в миналите десетилетия, но не днес. По-голямата част от руснаците се трудят, да има социални блага. Ако не се трудиш, няма да имаш доход. А без доходи ти си никой. Пиянството може само да навреди. Огромна част на руското население смята алкохола за зло. Да, има хора които злоупотребяват (както и в другите страни), но те са малцинство. Приказките за пияните руснаци, които ходят в шапки-*** не съответстват на реалноста.
9
8
 
35
 
! Отговори
Социалист преди 10 години
А американците умират заради луд с автомат в университета на доста по-крехка възраст!
8
7
 
9
 
! Отговори
Е как така алкохолик преди 10 години
Нашите ОСОБОДИТЕЛ - АЛКОХОЛИЦИРАНИ??? Не може да бъде. Не съм предполагал, че е възможно в такава страна - мерило за цивилизация и напредничево мислене да има алкохолици. Тази информация е стигнала до нас, само благодарение на тяхната пословична свобода на медиите.
7
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
странна публикация! от години работя в русия и отдавна не съм виждал пиянски ексцесии.преди години-да,но в последно време стандартът се вдигна и работят здраво.вижте по клиповете колите и моловете им и си мислете.работа и възможности за спестявания има навсякъде,а москва отдавна не даже в десятката по заплати в русия.за последните години дръпнаха здраво и парите победиха пороците.да пият,но и в българия не си поплюваме със скоросмъртницата.
6
3
 
11
 
! Отговори
ViturStSt преди 10 години
До АнонименКой ти е казал, че алкохолът загрява.Създава такова усещане в крайниците но тялото се изтудява много по-бързо.За това вече няма бачонка с ром под вратовете на санбернарите.
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Просто и кратко до потърпевшите - трезвен у голову го немз.
4
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Именно запада ги удави във водка.
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Piyat , za da se sgreyat gorkite.
2
28
 
14
 
! Отговори
Ясен преди 10 години
Не само пияни, ами и доста *** :)
1
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Смъртният враг на руснака водката"Питайте ги на -30/-40 дали им е "смъртен враг".Бих казал прекаленото мислене - враг на Хамериканецо и ЕС.